Tour de France

Ekspert udpeger de stærkeste ryttere inden Touren

TV 2 SPORTs cykelekspert Christian Moberg har en anden rangorden til Tour de France nu, end han havde for få uger siden.

De sidste store opvarmningsløb er kørt inden årets store højdepunkt, Tour de France.

Rytterne har givet et sidste billede på, hvor de står inden starten i København den første dag i juli. I den anledning har TV 2 SPORTs cykelekspert Christian Moberg udpeget ti ryttere, som han har forventninger til i klassementet.

Mit øjeblikkelige skøn er, at Vingegaard er Pogacars nærmeste udfordrer

Christian Moberg

Der er dog én rytter, der løber med titlen som altoverskyggende favorit på forhånd: Tadej Pogacar, vinderen fra 2020 og 2021.

Og så er der to ryttere, der ifølge Moberg skal prøve at snyde det slovenske fænomen: Jumbo-Visma-kollegerne Jonas Vingegaard og Primoz Roglic.

- For cykelløbets skyld håber jeg virkelig, at Pogacar er, hvor han skal være, og at Vingegaard og Roglic også er det, for så får vi den her kamp med den stærkeste rytter, der vil have to udfordrere fra samme hold. Det kan bringe en vild dynamik til løbet, siger Christian Moberg.

Herunder følger en liste på ti ryttere, som Christian Moberg forventer vil gøre sig gældende i klassementet. Det er uden at tage højde for den øjeblikkelige smittespredning med coronavirus, der selvsagt kan vende op og ned på mange ting.

1. Tadej Pogacar (UAE Emirates)

Ligesom sidste år forberedte han sig i Slovenien Rundt, og det løb vandt han sikkert med tre etapesejre undervejs. Jeg kigger meget på de udregninger med sådan noget som watt per kilo, og der er han jo selvfølgelig helt i top.

Jeg ved ikke, om han er stærkere end sidste år. Det er svært at vurdere, om han har kørt fuld gas, eller om han har holdt lidt igen, men han er jo der, hvor han skal være. Han er storfavorit. Det er der ingen tvivl om.

2. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma)

Jeg synes faktisk, at han så bedre ud end Primoz Roglic i Dauphiné. Det, vi hører på vandrørene, er også, at han har været bedre end Roglic på de træningslejre, de har haft i foråret og inden Dauphiné. Det kan vi jo ikke bruge til det store, men jeg tror faktisk, at Jonas Vingegaard lige nu er en smule bedre end Roglic, når det går opad.

Jonas Vingegaard var først over målstregen, da han havde den samlede vinder, Primoz Roglic, i hånden. Video: TV 2 SPORT

Vi så jo sidste år, hvordan Vingegaard formåede at sætte Pogacar på Mont Ventoux sidste år, og lige nu er min fornemmelse, at han kører i hvert fald lige så stærkt opad, som Tadej Pogacar gør. Mit øjeblikkelige skøn er, at Vingegaard er Pogacars nærmeste udfordrer.

3. Primoz Roglic (Jumbo-Visma)

Han er bundsolid, og han er altid med i fremme i de løb, han kører med i, hvilket vi senest så i Dauphiné, hvor han vandt løbet. Han er selvfølgelig også deroppe.

Han er måske lidt mere kaptajn, fordi han har vundet Grand Tours, og han har kørt om sejren i Touren et par gange. Det gør måske, at der er lidt mere ballast. Roglic er lidt længere fremme i udviklingen end Jonas i forhold til rollen som kaptajn og måden at styre holdet på.

4. Geraint Thomas (INEOS Grenadiers)

Han vandt Schweiz Rundt, og det er trods alt et godt stempel at smide ind. Der er kommet nogle tegn på, at han måske er på vej tilbage til det niveau, han havde i 2018, hvor han vandt Tour de France. Der er rigtig mange ting, der peger derhenad. Han ser trimmet ud, og han er blevet bekræftet i, at han kan følge med i bjergene.

Han har et megastærkt hold omkring sig, og hvis der er et hold, der kan sætte tingene på spidsen, så er det INEOS. Jeg tror ikke, han er enekaptajn, men som jeg ser det, er han lige efter de bedste i øjeblikket.

5. Ben O'Connor (AG2R Citroën)

Han blev nummer fire sidste år, og når man er blevet firer, er man jo tæt på. Han har vist vanvittig god kørsel. Det er som om, han har fået lidt mere tro på tingene, og han kan næsten sidde med de bedste opad.

Hvis vi mener, at Jonas Vingegaard og Primoz Roglic er gode opad, så er Ben O'Connor jo også tæt på at være blandt de allerbedste. Når de sidder fire eller fem tilbage, så tror jeg da også, han er der. Hvis han taber en masse tid på enkeltstarten og en af de første etaper, kan det godt være, de skifter mål, men han er jo typen, der kan lave et vildt togt og hente en masse minutter, hvis han er kommet lidt efter i klassementet.

6. Aleksandr Vlasov (BORA - hansgrohe)

Han udgik af Schweiz Rundt grundet coronavirus, men det, han viste, inden han udgik, var, at han faktisk var den bedste rytter opad. Han førte jo løbet, da han måtte udgå. Selvfølgelig kunne han også have fået problemer mod Geraint Thomas på enkeltstarten, men Vlasov kunne måske have lagt endnu mere pres på i dagene inden, og han ville måske ligge til at vinde løbet, men det er jo kun et gæt.

Jeg ved ikke, om han er genfødt, men det får vi jo at se

Christian Moberg om Esteban Chaves

Hvis vi bare tager det, vi har set fra ham, så har vi jo set, at han kan køre fra sine konkurrenter. Det gør, at vi må formode, at han er med i toppen, hvis han når at komme sig.

7. Daniel Felipe Martinez (INEOS Grenadiers)

Han blev bedre og bedre, som Schweiz Rundt skred frem. Han var måske et sted, hvor han lige var kommet ned fra en højdetræningslejr og skulle vænne sig til forholdene. Det er altid lovende frem mod Tour de France, når man i løbet af optakten bliver bedre. Han kan lige nå hjem og restituere lidt, og så kommer han muligvis flyvende til Touren.

Jeg havde ham som en større favorit inden Schweiz Rundt, end jeg har nu, og jeg ser ham lidt som en joker. Det er svært at sige, hvor han er, og hvad de vil bruge ham til, men det så ud som om, han kørte stærkt på den sidste bjergetape i Schweiz.

8. Esteban Chaves (EF Education-Easypost)

Han er kommet godt ind på EF-holdet, og han kørte rigtig godt opad i Tour of Norway, og i Dauphiné lå han lige efter de stærkeste på de hårde etaper. I endagsløbet Mont Ventoux Challenge var han også en af de stærkeste og blev nummer to efter holdkammeraten Ruben Guerreiro. Jeg er slet ikke i tvivl om, at vi nok skal få ham på de store dage i Touren, og der er flere etaper, der passer perfekt til ham. Jeg ved ikke, om han er genfødt, men det får vi jo at se.

9. Jack Haig (Bahrain - Victorious)

Jeg har lidt en tvivl om hans rolle, men han er der jo altid. Han er bare stabilt god. Han er ikke så glad for de hårde accelerationer, men han finder altid sit eget tempo og kommer ofte ind i top-5 eller top-8 på de hårde etaper i løbene op til Tour de France. Når man slutter i toppen i Dauphiné, kan man som regel også gøre det i Touren, hvis de kommer til at køre for ham.

10. Romain Bardet (Team DSM)

Han udgik jo af Giro d'Italia, men han vandt Tour of the Alps inden, hvor DSM-holdet gjorde det rigtig godt. Han så skarp ud, og han var tilbage i angriberrollen. Det lignede, at det kunne blive til noget, og det kan det måske også i Tour de France, hvis han kommer med den indstilling, som han havde i Italien. Det er selvfølgelig svært at vide på forhånd, når han ikke har kørt noget efter Giroen.

Han var jo i lang tid godt med i klassementet i Giro d'Italia, og hvis han kommer med 100 procent ind i Tour de France, så har han jo også niveauet til at køre i top-10 og mere til. Vi ved bare ikke, hvor han står. Det kunne jo også være, at han går efter bjergtrøjen.