Tour de France

Få succes i Tourspillet - regerende mester viser vej til de 35.000 kroner

Jonas Worm Simming gav alle baghjul og vandt Tourspillet i 2021. Mesteren hjælper med taktikken og udvælgelsen af ryttere til årets Tour.

Spil med i årets managerspil i Tour de France - bliv manager for dit eget cykelhold i Tourspillet her.

Sommeren er over os, og det rimer på Tour de France samt managerspil.

Men hvem bliver favoritten på dit hold i årets Tourspil: Pogacar, Roglic, Vingegaard eller en fjerde rytter?

Jonas Worm Simming debuterede sidste år, men vandt Tourspillet og satte dermed tusindvis af håbefulde managers til vægs med sit hold, Simming3.

Med førstepræmien fulgte 35.000 kroner, og den forsvarende mester går igen i år efter den eftertragtede og ærefulde titel.

- Jeg går efter førstepladsen, men jeg ved det bliver svært at gentage triumfen, siger Jonas Worm Simming til TV 2 SPORT.

Den 41-årige managerekspert bor i Nordsjælland og arbejder som inklusionsvejleder på Hanebjerg Skole i Hillerød, men i fritiden bliver der nørdet cykelsport til den store guldmedalje.

Jonas' store cykelviden kommer nu alle managers i Tourspillet til gode, for den regerende mester deler her ud af sine mange guldkorn om årets Tour de France.

Deltag i Tourspillet på Holdet.dk her.

Følgende ekspertråd tager udgangspunkt i Tourspillet for de managers, der har købt et såkaldt guldhold, hvor der er ubegrænsede udskiftninger til rådighed undervejs.

Det er også muligt at tilmelde sig Tourmanager, men her er der ingen udskiftninger af ryttere mellem etaperne.

Jeg sidder med Excel-ark for at holde styr på regnskabet

Jonas Worm Simming, forsvarende mester af Tourspillet

Pointsystemet og matematikken

For at opnå succes i Tourspillet er det ifølge Jonas Worm Simming alfa og omega at sætte sig godt og grundigt ind i pointsystemet. Det kan nærstuderes her.

Reglerne for de tusindvis af managers, der har magten over ind- og udskiftninger på de fiktive cykelhold, er de samme som i 2021.

Grundlæggende skal der udvælges otte ryttere til hver etape, og som holdejer har man 50 millioner kroner til rådighed til at handle ryttere for, som hver har en startværdi på mellem 11,5 til 2,5 millioner.

Slovenerne Tadej Pogacar og Pirmoz Roglic er sammen med danske Jonas Vingegaard blandt de dyreste ryttere fra spillets start. Den nordsjællandske managerekspert forudser, at slovenske Tadej Pogacar vinder Tour de France for tredje år i træk, men han har samtidig fidus til den danske bjergrytter.

- Især i bjergene tror jeg, at Jonas Vingegaard er lidt stærkere end Roglic, og måske kan han endda drille Pogacar, forudser Jonas Worm Simming.

Ingen af de tre forhåndsfavoritter til den samlede Tour-sejr er dog at finde på ekspertens hold til 1.etape - den 13,2 kilometer lange enkeltstart i hjertet af København.

Det skyldes det sindrige pointsystem, hvor det ifølge den forsvarende vinder gælder om at få alle otte ryttere i top-15, hvilket udløser en såkaldt holdbonus på 400.000 kroner, som kan være meget afgørende.

- Det er virkeligt svært at få den maksimale holdbonus, men netop på enkeltstarter og visse sprintetaper er det muligt, påpeger Jonas Worm Simming.

Vejen til den samlede sejr for den 41-årige inklusionsvejleder i Tourspillet 2021 var netop holdbonussen, som han fik udløst på 17. og 20. etape sidste år. På den afgørende enkeltstart på 20. etape formåede managereksperten endda på imponerede vis af ramme de otte bedste ryttere i kampen mod uret.

På den baggrund går Jonas Worm Simming benhårdt efter holdbonussen på 1. etape, og derfor må de ellers tempostærke ryttere som Pogacar, Roglic og Vingegaard vige pladsen for deciderede enkeltstartspecialister, som kan handles til en billigere pris.

De indlagte spurt- og bjergpoint er også vigtige at have for øje, hvis man som Jonas vil helt til tops i den samlede stilling. Selvom 3000 kroner per point ikke lyder af meget, kan det være vigtig indtjening for sprintere og bjergryttere, der målrettet søger disse point til henholdsvis den grønne og prikkede trøje.

- To ryttere, der kæmper om bjergpoint, kan være gode valg på visse etaper. De går med stor sandsynlighed i udbrud, og det øger chancen for en etapesejr, lyder analysen.

Deltag i Tourspillet på Holdet.dk her.

En ting, som Jonas Worm Simming også holder meget øje med, er prisen for at udskifte ryttere. Transfergebyret er på én procent for hvert nyindkøb. Denne udgift kan vise sige afgørende over de 21. etaper, og derfor bliver hver udskiftning overvejet nøje.

- Jeg laver rigtig mange udregninger og sidder med Excel-ark for at holde styr på regnskabet. Til hver etape ser jeg på tre til fire mulige scenarier og regner på, hvad der bedst kan betale sig, siger Jonas Worm Simming.

Hold i øvrigt øje med:

  • Holdbonus er også en vigtig parameter. Sørg for at købe en hjælperytter fra det hold, som den vindende rytter kommer fra. Dette er lettest at forudse på sprinteretaperne
  • Rollen som kaptajn gives typisk til rytteren i den gule trøje - specielt på udbrudsetaper. Men sats på dagens vinder på sprinteretaper og de to enkeltstarter

​Ruten

Tour de France-ruten er i år præget af ganske få deciderede sprinteretaper.

Ifølge den officielle Tour-hjemmeside er der kun seks flade etapeprofiler, hvor sprinterne har mulighed for at komme til fadet, men flere af disse etaper afsluttes med lumske, kategoriserede stigninger kort før målstregen.

I 2021 bød ruten på flere ”skift” mellem sprint- og bjergetaper, men dette er ikke tilfældet i år. I løbet af næsten to uger - fra 7. til 18. etape - er der umiddelbart ingen chancer for de rendyrkede sprinter.

Derfor skal man ifølge managereksperten vurdere, om man som holdejer i Tourspillet skal satse på indtægter via etapeplaceringer fra et udbrud, der holder hjem, eller om man mere er til den "sikre" indtægt via favoritternes den samlede placering efter etapen.

Den regerende mester mener, at de færre skift mellem etapeprofilerne gør, at dette års Tourspillet formentlig bliver lettere end tidligere.

- Det er en fordel for hovedparten af holdejerne, men det gavner ikke os cykelnørder, konstaterer Jonas Worm Simming.

Hold i øvrigt øje med:

  • 2. etape: Potentielt en meget afgørende etape, som med sidevind på Storebæltsbroen vil blive særdeles hård, hvilket kan skabe forskydninger blandt favoritterne. De danske ryttere vil elske at vinde de to bjergspurter og iklæde sig den prikkede bjergtrøje
  • 5. etape: En etape med en række pavéer - rent guf for brostensspecialister, som har Paris-Roubaix og Flandern Rundt som deres store mål
  • 13. og 15. etaper kan blive nøgleetaper i Tourspillet, men ikke i Tourens samlede klassement. Hvis man er lidt bagud kan det - alt efter temperament - måske betale sig at satse på, at et udbrud holder hjem. Overvej at have fem udbrudsryttere samt top-3 i den samlede stilling på holdet

Man kan ikke fedte sejren hjem

Jonas Worm Simming, forsvarende mester af Tourspillet

Strategi og taktik

For at vinde Tourspillet kræver det ifølge den regerende mester, at man på forhånd lægger en klar strategi for sine hold.

I 2021 tilmeldte han hele syv hold, hvilket gav flere valgmuligheder mellem ryttere, som han vurderede ligeværdige til de enkelte etaper. Jonas Worm Simming fik efter eget udsagn ingen super gode start, men han havde halvvejs i Touren tre hold omkring top-100.

Derfra valgte han at satse på etapevindere fra udbrud, som lykkedes på 17. etape. Her fangede han østrigeren Patrick Konrad, hvilket skulle vise sig at blive afgørende.

- Mange managers vælger at spille ultrakonservativt, men det tror jeg ikke, man vinder på i længden. Der er brug for nogle sats, for man kan ikke fedte sejren hjem, siger Jonas Worm Simming.

Den 41-årige inklusionsvejleder er selv motionsrytter og har stor interesse for cykelsporten. Han ser alle sammendrag om aftenen fra de cykelløb, som bliver sendt på de danske tv-kanaler.

Hans primære kilde til information om cykelsport er hjemmeside Procyclingstats.com, hvor der kan findes nyttig viden om samtlige ryttere og løb.

Jonas' store cykelviden kommer ham til gode i Tourspillet, hvor det kræver, at man kender de enkelte ryttere, løbets logik og uskreven regler samt taktikken på de enkelte cykelhold.

- Det er ikke nok kun at se på resultatlisterne, man skal også vide, om styrt eller lignende har ændret løbets dynamik og udfald, påpeger managereksperten.

Hold i øvrigt øje med:

  • Taktikken på INEOS. Hvem kører briterne egentlig for? Både for Daniel Martinez, Adam Yates og Geraint Thomas er i spil. Vent med at vælge en INEOS-rytter som kaptajn til efter 7. etape er kørt
  • Hvor stor en frihed får Magnus Cort på EF Education-holdet? Det bliver afgjort af, hvor godt Rigoberto Uran klarer sig i den samlede stilling
  • Licenserne til World Touren bliver fornyet i år ud fra UCI's rangliste blandt World Tour- og Pro Tour-hold. Storhold som eksempelvis Movistar, EF Education, Lotto og BikeExchange er i fare for at rykke ned, hvilket kan give holdenes ryttere større frihed til at gå i udbrud og jagte vigtige point

Rytternes pris

De 176 ryttere, der stiller til start på enkeltstarten 1. juli i København, er på forhånd blevet tildelt en pris, man som manager skal forhold sig kritisk til.

Flere af topfavoritterne til den gule trøje i årets Tour de France samt enkeltstartsspecialisterne koster i omegnen af ti millioner kroner, og det giver hovedbrud til managereksperten, når budgettet lyder på 50 millioner kroner fordelt på otte ryttere.

For at få en god start på Tourspillet kræver det, at man finder frem til ryttere, der er billigt prissat, men som samtidig kan levere varen på den falde, københavnske asfalt.

Jonas Worm Simming går efter at få otte ryttere i top-15 og har et godt øje til følgende ryttere:

  • Nelson Oliveira, Movistar: 3,0 millioner kroner. Meget billig, og portugiseren besidder en rigtig god enkeltstart

  • Luke Durbridge, BikeExchange: 3,5 millioner kroner. Australieren kan køre en rigtig god enkelstart og er et fint valg til prisen

  • Matteo Jorgenson, Movistar: 4,0 millioner kroner. Det er også en rytter, som ikke er al for dyr. Han er ikke sikker i top-15, men han bør få lov til at køre stærkt af sit hold

  • Mikkel Bjerg, UAE Team Emirates: 4,0 millioner kroner. Danskeren vil blive "båret rundt" på ruten i København og har enkeltstarten som et stort mål

  • Mattia Cattaneo, Quick-Step Alpha Vinyl: 5,5 millioner kroner. En næsten sikker mand i top-10, men han er også forholdsvis dyr

De sikre valg til 1. etapes enkeltstart er ifølge Jonas Worm Simming følgende ryttere:

  • Filippo Ganna, INEOS: 9,5 millioner kroner - kaptajn. Verdensmester i enkeltstart skal selvfølgelig have plads på holdet. Han er favoritten til at køre sig i gult, og bliver min kaptajn på 1. etape.

  • Wout van Aert, Jumbo-Visma: 11,0 millioner kroner. Belgieren havde et meget tæt opgør mod Ganna på Critérium du Dauphiné og er et sikkert valg. Van Aert bliver også en af favoritterne på 2. etape, så han er et oplagt valg

  • Stefan Küng, Groupama - FDJ: 7,0 millioner kroner. Schweizeren skal også med, da han er en af favoritterne

Det er muligt at sætte sit hold af personlige favoritter i Tourspillet helt op til, at den første rytter kører ned ad rampen fredag 1. juli klokken 16.00 på Nørre Farimagsgade i København.

TV 2 sender igen i år op- og nedtakter fra Tour de France og samtlige 21 etaper direkte fra start til slut.