- Selvfølgelig er jeg ærgerlig, siger Riis om manglende invitation

Danmarks eneste Tour de France-vinder kommer til at følge Tour-starten i København på tv.

Da Bjarne Riis i 1996 som den første dansker vandt Tour de France, blev han modtaget som en helt i hele Danmark.

Sådan bliver det ikke, når landet for første gang er vært for Tour de France-starten i denne uge. Her har han ikke modtaget nogen invitation før, under eller efter etapen, og det er han ked af.

- Jeg er selvfølgelig ærgerlig over ikke at være med. Det havde jeg håbet på. Sådan skulle det desværre ikke være. That’s life. Mere har jeg ikke at sige til det, siger Bjarne Riis til TV 2 SPORT.

Grand Départ Copenhagen Denmark forklarer i en mail, at de har prioriteret at invitere "officielle repræsentanter for danske myndigheder" frem for danske atleter.

- Personer, der deltager i de officielle arrangementer i forbindelse med Tour de France, er valgt, fordi de er officielle repræsentanter for danske myndigheder, herunder de 13 kommuner, som Tour de France kommer igennem i Danmark. En lang række personer - herunder borgmestre, medlemmer af regeringen og kongehuset med flere - kommer således til at deltage i forskellige officielle arrangementer i forbindelse med Tour de France, lyder det i et skriftligt svar.

TV 2 SPORT har spurgt arrangøren bag Tour-starten i København til et mundtligt interview for at få uddybet ovenstående - herunder hvorfor Bjarne Riis ikke er blandt de inviterede personer. Dette ønske er blevet afvist.

Tour-boss forklarer

Da Riis i 2007 indrømmede at have benyttet sig af forbudte midler i 1990'erne, led forholdet mellem ham og Tour-ledelsen et knæk.

Det husker Tour de France-løbsdirektør Christian Prudhomme stadig. Det er dog ikke i første omgang derfor, Bjarne Riis ikke er med i denne uge, forklarer den franske Tour-boss.

Hvorfor er Bjarne Riis ikke en del af Grand Depart i Danmark?

- Fordi vi arbejder med politikerne og ikke med tidligere ryttere, siger Christian Prudhomme til TV 2 SPORT.

Afstemning

Burde Bjarne Riis have fået en invitation til den danske Tour-start?

Riis sagde undskyld i 2020

På pressemødet for 15 år siden var det særligt to af Riis’ sætninger om den gule førertrøje noget, der chokerede Tour-ledelsen:

- Trøjen ligger hjemme i en papkasse i garagen. De kan bare komme og hente den, lød det fra Bjarne Riis.

Den kommentar undskyldte han for i en SMS til Christian Prudhomme for to år siden. Det har gjort forholdet mellem dem mere respektfuldt.

- Jeg kender til fortiden, du (TV 2 SPORTs reporter, red.) kender til fortiden. Den er ikke så god og fin. Men hvis han stod foran mig, ville jeg selvfølgelig give ham hånden, siger Prudhomme tre dage før Tour-starten i Danmark.

- Det er trist, siger Andy Schleck

Den tidligere Tour de France-vinder Andy Schleck, som i mange år har kørt under Bjarne Riis’ ledelse, har svært ved at forstå, hvorfor der ikke er dumpet en invitation ind ad danskerens brevsprække.

- Jeg synes, det er trist, at han ikke er involveret i det officielt, siger Andy Schleck til TV 2 SPORT.

- For et par uger siden tilbragte jeg en uge med Bjarne i Danmark. Og Bjarne er en helt. Vi gik gennem gaderne, og alle kender ham. Han er den bedste cykelrytter, Danmark har haft.

- For mig er det svært at forstå (at han ikke er med til Tour-starten i Danmark, red.). Han er ikke den eneste person, som render rundt med en fortid, som ikke er supergod, men på den anden side vandt han Touren, og cykling i Danmark ville ikke være, hvor det er i dag, uden ham.

Første etape i København begynder på fredag, men allerede onsdag går det løs med holdpræsentation i Tivoli. Den kan naturligvis ses på TV 2 og TV 2 PLAY.