Tour de France

Nervøs Pogačar har "skrevet meget" til sin danske hjælper

Mikkel Bjerg er - også i år - udset til at være Tadej Pogačars vel nok vigtigste hjælperytter i Tour de France.

Den 17. juni blev Mikkel Bjerg midt under Slovenien Rundt testet positiv for coronavirus.

Og siden da har mange været nervøse for, om den danske UAE Team Emirates-rytter ville nå at blive klar til Tour de France-starten den 1. juli. Men én mand har været mere nervøs end så mange andre. Nemlig holdets kaptajn Tadej Pogačar.

For den 23-årige dansker er en yderst vigtig hjælperytter for den forsvarende Tour de France-vinder.

- Vi har skrevet meget sammen. Han sagde, ”nu må du gerne se at blive klar til at træne igen,” hvor jeg ligesom kunne forklare, at jeg bare havde været ude at rulle en time, og at jeg ikke rigtig har kunnet træne igennem endnu. Men jeg har haft nogle gode træninger nu og er også fortrøstningsfuld. Så jeg ved, at formen er der. Det er bare følelsen, der ikke er, som den plejer at være, siger Mikkel Bjerg til TV 2 SPORT få dage før Tour-starten i Danmark.

I weekenden kunne Mikkel Bjerg så endelig melde sig klar til Touren, men først søndag blev han så officielt udtaget til UAE Team Emirates' Tour-hold.

- Det har været nogle lidt stressfyldte døgn, men jeg er bare glad for at være her og for at være helt rask, siger Mikkel Bjerg, der har være isoleret i 14 dage.

Det er andet år i træk, at Mikkel Bjerg er udtaget til Tour de France, som han altså var med til at vinde sidste år med UAE Team Emirates.

Bjerg har "kæmpestor" rolle for Pogacar

Spørger man TV 2 SPORTs cykelekspert Rolf Sørensen, så er der god grund til, at Tadej Pogačar har været nervøs for, om Mikkel Bjerg ville ende med at misse årets Tour de France på grund af corona.

For danskeren er en vital hjælper for den slovenske stjerne.

- Vi så det allerede sidste år, hvor vi lige skulle se den unge mand an i Tour de France. Han er utrolig vigtig og måske endnu mere vigtig i den her start, som bliver stressfuld. Specielt anden og til dels også tredje etape, hvor Mikkel kender vejene rigtig godt, siger Rolf Sørensen og uddyber:

- Han virker klar, og han har en kæmpestor opgave. Det er altså den dobbelte Tour-vinder, han skal køre for, så der er altså noget på spil her.

Det er særligt på anden etape med den spektakulære afslutning på Storebæltsbroen, at Mikkel Bjerg bliver noget nær altafgørende for Pogačar:

- Det kommer til at blæse rigeligt til, at feltet kan blive splittet. Og med det stress, der er i feltet, så er det en dag, hvor der kommer til at være tidstab for nogle af de store klassementsfavoritter. Og det skal han altså sørge for, at der ikke kommer for hans kaptajn, siger Rolf Sørensen.

Bjerg skal udnytte særlig viden om den danske rute

Selvom danskerens efternavn passer bedre til både Alperne og Pyrenæerne, så er det snarere på de helt flade etaper, at Mikkel Bjerg er en uvurderlig ressource for Tadej Pogačar.

For selvom holdet bugner af store navne som Rafal Majka, Brandon McNulty og George Bennett, så er det danske Mikkel Bjerg, der er hjælperytter nummer ét - i hvert fald på de danske veje. Og det ved han også godt selv.

- Det er i hvert fald mig, som er en af dem, der skal hjælpe Tadej mest muligt. Vi er selvfølgelig et rigtig stærkt hold, men jeg har noget viden omkring ruten. Jeg har været ude at køre rekognoscering og har også trænet på vejene til anden etape, siden jeg var helt ung, siger Mikkel Bjerg.

Men hvis vi så lige lader hjælperytter være hjælperytter et kort øjeblik, så er det jo også fortsat relevant at spørge til Mikkel Bjergs egne ambitioner.

Særligt på fredagens enkeltstart i Københavns gader. For netop enkeltstart er en af danskerens spidskompetencer.

Hvad skal du på enkeltstarten?

- Ambitionerne er mindst lige så store(som før coronaen, red.). Men det er klart, at optakten ikke har været optimal. Så jeg skal ud at gøre mit bedste i hvert fald. Jeg har ikke besluttet endnu, om den skal have fuld gas, eller om jeg bare skal igennem. Men jeg tror, at når jeg rammer dagen, så tror jeg også, jeg beslutter mig for at give den én over nakken, siger Mikkel Bjerg.

Mikkel Bjerg og Tadej Pogačar skulle også have været på Tour-hold med Matteo Trentin. Men italieneren blev onsdag eftermiddag testet positiv for coronavirus, og han stiller derfor ikke til start. Han erstattes af Marc Hirschi.