Tour de France

Tour de France 2022: 1. etape

Tour de France starter med en 13 kilometer lang enkeltstart i København.

Etapeinfo (København > København)

Dato
1. jul 2022
Længde
13 km
Start
Kl. 16.00
Mål
Ca. kl. 19.12
Type
Flad

Se sendeplanen her

FAVORITTER OG ANALYSE

Favoritter

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Wout van Aert, Filippo Ganna

⭐️⭐️⭐️⭐️ Geraint Thomas, Stefan Küng

⭐️⭐️⭐️ Mads Pedersen, Mathieu van der Poel

⭐️⭐️ Yves Lampaert, Stefan Bissegger, Christophe Laporte

⭐️ Primoz Roglic, Tadej Pogacar, Mattia Cattaneo

Favoritter opdateret 27/6

Nøglepunktet

Svingene ved den lille havfrue. Rytterne kommer dertil efter nogle lange, lige stræk, og pludselig skal de fokusere på at skære svingene rigtigt og accelerere hurtigst muligt ud af svinget.

Jeg har været ude og køre den del af ruten, og det er nærmest en cykelsti, de kører ind på efter den lille havfrue. Det er meget smalt, og når der samtidig kommer barrierer op på hver side af vejen, føles den endnu smallere. Det betyder, at den linje, der skal køres rundt i svinget, bliver mindre. Du kan ikke bruge en normal vejs bredde til at skære svinget.

På så kort en enkeltstart tæller hvert sekund, og svingene kan meget vel være dér, favoritterne taber eller vinder enkeltstarten.

Taktikken

Jeg mener, at hver eneste rytter i feltet bør køre sig helt ud og teste sig af. 1. etape i et hvilket som helst etapeløb er vigtig i forhold til at komme godt i gang. Uanset om det er en enkeltstart eller en almindelig etape, er det vigtigt at gøre sit bedste. Du kan ”trille igennem” og tabe 4-5 minutter for at spare kræfter, men det er bare en rigtig god ”benåbner”, som vi kalder det på cykelsprog. En god kraftudfoldelse får kroppen i gang før næste etape.

Klassementsfavoritterne kommer selvfølgelig til at køre sig fuldt ud – med ét forbehold: De kører nok lige med to procent mindre margin i svingene og passer på. Det vil være en katastrofe at styrte i starten. Bare det at få en hudafskrabning koster energi længere henne i løbet. De er trænet til, at det er de 21 dage tilsammen, der gør forskellen, så det nytter ikke noget at oversatse.

Derimod vil en tempospecialist som Filippo Ganna, en utroligt dygtig tekniker, altid køre til grænsen, ligesom nogle af vores danske drenge som Asgreen og Mads P. Det kan være, de styrter, men så prøvede de i det mindste at gå efter sejren og dermed også den gule førertrøje.

Betydning for klassementet

Rutens længde gør, at det bliver svært at lave de store forskelle, men det er ikke det samme som at sige, at det ikke bliver en vigtig dag for klassementsrytterne. Der er også noget symbolværdi i at vise styrke og ikke falde igennem. Det vil for eksempel give Jonas Vingegaard stor selvtillid, hvis han ser sig selv køre lige op med holdkammeraten Roglic og deres største rival Tadej Pogacar.

Ruten

Det er en meget hurtig rute, som også byder på tekniske passager. Den er skræddersyet til tempomaskinerne, fordi den er så flad og med flere lige strækninger. Ofte er det de større ryttere med stor power og god aerodynamik, der kører hurtigt på sådan en enkeltstart.

De små ryttere mangler ofte poweren og sidder ikke helt rigtigt på cyklen. Der er ingen højdemeter, som passer de lette ryttere bedre. Sidste år kørte Vingegaard flotte enkeltstarter, hvor det var med flere bakker, ned i fart og så accelerationer.

Vi så det også, da VM-enkeltstarten i 2011 blev kørt i København. Den var væsentligt længere (46 kilometer) og kan derfor ikke som sådan sammenlignes, men nogle stykker på ruten er de samme og minder om denne enkeltstart. Og tempokongen Tony Martin vandt suverænt foran to andre stærke temporyttere, Bradley Wiggins og Fabian Cancellara. Det siger jo alt om, at det er en rute for de tunge tempospecialister. De lettere ryttere får det svært.

Og så er der lige lidt brosten på Amalienborg Slotsplads. Det er et meget kort stykke sidste på enkeltstarten. Det giver risiko for punkteringer. Cyklerne er specialiserede med de hurtigst muligt dæk og et højere dæktryk, end man vil have på en etape med flere brosten. Et stykke som dette skal rytterne bare over og håbe, at der ikke sker defekt. Du kan selvfølgelig vinde lidt ved at køre hurtigt over brostenene, men jeg tror mere, rytterne frygter at miste det hele på det stykke end at vinde det.

Tour de France starter med en 13 kilometer lang enkeltstart i København. Video: Bo Bentsen

Læs alt om næste etape her: