Tour de France

Vingegaards starttid på enkeltstarten er et signal, mener ekspert

Jumbo-Visma ser umiddelbart ud til at kategorisere Primož Roglič som holdets førstekaptajn, og ifølge ekspert passer det godt til Jonas Vingegaard.

Det er et af de helt store samtalemener ved årets Tour de France. Måske i særlig høj grad fordi Touren begynder i Danmark.

Er det slovenske Primož Roglič eller danske Jonas Vingegaard, der er kaptajnen på Jumbo-Visma-mandskabet?

Ifølge holdet selv er de to klassementsryttere helt og aldeles ligestillede som kaptajner. Men torsdag – dagen før Tour-starten – sendte det hollandske hold så alligevel et lille signal om kaptajnrollen.

- Det er lidt ligesom i sidste års Tour, hvor holdet også forsøgte at lægge mindst muligt pres på Vingegaard. Og det er helt klart den model, de helt bevidst har valgt igen i år, siger TV 2 SPORTs cykelekspert, Emil Vinjebo.

Men hvorfor siger eksperten så det?

Jo, først og fremmest har Primož Roglič fået lov at starte med nummer 11 på ryggen, mens Jonas Vingegaard starter med nummer 18.

Derudover har Jumbo-Visma valgt at lade Roglič starte som den første af de to kaptajner på fredagens enkeltstart i København. Og det er interessant, da de fleste forventer, at der kan komme regn og blæst mod slutningen af fredagens enkeltstart, og derfor vælger de fleste hold at lade deres klassementsfavoritter starte så tidligt som muligt på etapen. Og her faldt valget altså på Primož Roglič, der starter klokken 16.20, mens Vingegaard starter klokken 16.42.

Rollen passer perfekt til Vingegaard

At holdet umiddelbart ser ud til at kategorisere Primož Roglič som en slags førstekaptajn, overrasker egentlig ikke Emil Vinjebo.

- Jeg mener, at Roglič altid vil være kaptajn nummer et med de resultater og meritter, han har med i bagagen. Så det er helt naturligt, at han får nummer 11.

Og faktisk vurderer eksperten, at det passer Jonas Vingegaard helt perfekt ikke at være førstekaptajn.

- Vingegaard trives godt i den her rolle, hvor han ikke er hovedkaptajnen på holdet. Han har ikke behov for at stå frem på den måde. Men vi skal nok få ham at se undervejs, det er helt sikkert. Så jeg tror ikke, vi skal lægge så meget i det, siger Emil Vinjebo.

Og netop fordi Touren i år begynder i Danmark, er det ekstra vigtigt ikke at lægge for meget pres på Jonas Vingegaards danske skuldre. For som man så i Tivoli onsdag aften, så har den unge mand fra Glyngøre følelserne uden på tøjet.

- Det bliver en helt speciel enkeltstart for Vingegaard, og det kan hurtigt blive overvældende. Så at give ham nummer 11 og sende ham afsted som den første ville bare bidrage til yderligere – og unødigt – pres. Så det passer fint til Vingegaard at få Roglič afsted først, siger Emil Vinjebo.

De næste tre uger vil vise, om det bliver Vingegaard eller Roglič, der ender med at være Jumbo-Vismas førstekaptajn.

Få hele overblikket over de vigtigste starttider til fredagens enkeltstart her.

Se Tour de France på TV 2 og TV 2 PLAY.