Tour de France

Overraskende vinder på 1. etape – flot resultat af Vingegaard

Jonas Vingegaard bestod sin første test på de regnvåde veje i Danmarks hovedstad, da Quick-Steps Yves Lampaert overraskende tog den gule trøje.

Top-5

  1. Yves Lampaert 15'17"76
  2. Wout van Aert +04'55"
  3. Tadej Pogacar +07'03"
  4. Filippo Ganna +10'22"
  5. Mathieu van der Poel +12'86"

Se hele resultatet her

Dagens danskere

Jonas Vingegaard blev nummer syv og holdt sig i den grad sig inde i klassementet og bestod sin første test i årets Tour de France. Efter en tur i det danske regnvejr slog han lige akkurat Primoz Roglic, som han deler kaptajnrollen med. Han kunne dog ikke hamle op med Tadej Pogacar, der slog danskeren med otte sekunder.

- Det gik rigtig godt. Faktisk overraskende godt, siger Jonas Vingegaard, der ikke tog nogen chancer på det våde underlag, til TV 2 SPORT.

Den danske klassementsrytter kører flot og slår sin delkaptajn, Primoz Roglic. Video: TV 2 SPORT

Mads Pedersen kørte flot og blev nummer seks. Han har satset stort på de første tre dage i Danmark i jagten på en gul førertrøje, men endte 14 sekunder efter dagens vinder. Det betyder, at det bliver svært at hente den gule trøje på hjemmebanen. Det er dog ikke umuligt.

Under radaren og uden alt for mange tv-billeder kørte Magnus Cort en glimrende enkeltstart, men blev overhalet af flere ryttere, der begyndte senere end ham og derfor kunne køre i tørvejr. EF-danskeren endte som nummer 11.

- Det gik godt. Jeg er godt tilfreds med følelsen i benene. Det havde været sjovere i tørvejr, lød det fra Magnus Cort til TV 2 SPORT.

Sådan forløb etapen /ritzau/

Da favoritten Wout van Aert satte bedste tid på åbningsenkeltstarten i Tour de France i København foran folk som enkeltstartsverdensmester Filippe Ganna og forsvarende Tour de France-mester Tadej Pogacar, var afgørelsen reelt faldet tidligt.

Troede de fleste.

For meget overraskende brændte van Aerts belgiske landsmand og tempospecialist Yves Lampaert en fantomenkeltstart af lidt senere på en smule tørrere veje og snuppede sejren foran et utroligt menneskehav i København.

Lampaert vandt i tiden 15.17 minutter, hvilket var fem sekunder bedre end landsmanden van Aert og syv sekunder bedre end Pogacar.

De danske tilskuere havde båret eurorien fra holdpræsentation i Tivoli med ud i hovedstadens gader. Der var ikke en mennesketom plet langs de 13,2 kilometer, som rytterne skulle køre.

De ti danske ryttere blev skreget frem fra start til mål, og især eksverdensmester Mads Pedersen og sidste års Tour-toer, Jonas Vingegaard, slog kapital af hjemmebanefordelen.

De kørte begge flot trods ekstremt svære betingelser i den heftigste regn. De sluttede som henholdsvis nummer seks og syv - begge 15 sekunder efter vinderen.

- Jeg synes, det gik godt. Overraskende godt faktisk. Jeg synes ikke, jeg tog chancer, men mit forhjul var ved at skride ud et par gange, fordi det var glat derude, lyder det fra Vingegaard.

I forhold til klassementet var Pogacar den stærkeste af de ryttere, som formodes at skulle køre om den samlede sejr.

Den forsvarende vinder sætter både Roglic og Vingegaard til vægs, men bliver akkurat slået af Wout van Aert.

Vingegaard var dog kun otte sekunder efter Pogacar og et enkelt sekund foran sin medkaptajn hos Jumbo-Visma, Primoz Roglic.

Mads Pedersen havde for længe siden meldt ud, at han ville gå efter den gule trøje. Og han gav den et godt skud, men det lykkedes ikke.

Han kunne dog stadig nyde en unik oplevelse af at køre foran hjemmepublikum i verdens største cykelløb. Det samme kunne veteranen Michael Mørkøv, der havde svært ved at begribe oplevelsen.

- Jeg kunne høre mit navn fra nærmest hver eneste tilskuer hele vejen rundt. Det var en kæmpe fornøjelse, og noget som jeg sammen med mine præstationer på cyklen kommer til at tage med mig, når jeg en dag hopper af, siger han.