Tour de France

Helt særlig dag for dansker - forventer at knibe en tåre

Den danske Tour de France-debutant Andreas Kron mistede sin mor som 13-årig. Præcis 11 år senere står han på startstregen i en helt speciel by.

Når Tour-feltet lørdag tager hul på 2. etape fra Roskilde til Nyborg, er det ekstraordinært på mange måder – specielt med de afsluttende kilometer på Storebæltsbroen.

Men for én dansker bliver det lidt ekstra specielt allerede i startbyen. Mest fordi det også er 2. juli.

Jeg tror, at jeg kommer til at knibe en tåre, når jeg står på stregen

Andreas Kron

Det er nemlig dagen, hvor Lotto Soudals dansker, Andreas Kron, mistede sin mor til kræft i 2011. Og selvom årsdagen for dødsfaldet altid er noget særligt, har starten i Roskilde en ekstra dimension for Kron.

- Det bliver virkelig specielt at stå på startstregen i Roskilde. Min mor havde et tæt forhold til byen. Hendes dametøjsbutik var i Roskilde. Der var jeg også meget som barn, og vi havde mange ture til Roskilde, så det bliver specielt.

- Jeg tror også, at jeg kommer til at knibe en tåre, når jeg står på stregen, og jeg ved, at hun ville være sindssygt stolt, så jeg glæder mig også til det, fortæller Andreas Kron til TV 2 SPORT.

"Privilegeret over at stå her"

Den 24-årige cykelrytter har i flere omgange fortalt sin personlige og rørende historie, som han ikke er bange for at dele.

Her har han vist det brev frem, som hans mor efterlod til en 13-årige Andreas Kron, hvor der blandt andet står, at "du skal satse på det, du gerne vil".

Det er blandt andet også derfor, at Andreas Kron lørdag står på startstregen i Roskilde. Han har haft sin mor med i hjertet og tankerne hele vejen, og han har satset alt på at blive professionel cykelrytter med en plads i Tour de France.

- Jeg føler mig privilegeret over at stå her. Jeg lever i nuet og nyder det, jeg laver. Min mor har altid sagt, at jeg skal lave, hvad jeg elsker, og jeg elsker at køre på cykel. Så det giver en stolthed og glæde ved det, fordi jeg ved, at der er mange, der gerne vil have den plads, jeg har.

- Vi ved, at livet desværre kan slutte tidligt. Det skete desværre også for en af vores gode venner, Chris Anker, som jeg også vil have i tankerne under Touren, for han var også en af dem, der troede meget på mig, siger Andreas Kron.

Kæmpet sig til Tour-pladsen

Lotto Soudal-danskeren fik sin Grand Tour-debut sidste år under Vuelta a España, efter at han for alvor havde slået sit navn fast i cykelverdenen med etapesejre i både Schweiz Rundt og Catalonien Rundt.

I Vueltaen spurtede han sig også til en femteplads på 12. etape, hvor Magnus Cort vandt.

Foråret 2022 gik dog ikke, som Andreas Kron havde håbet, og derfor nåede han at afskrive sig selv til Tour de France. Kron kæmpede sig dog flot tilbage og leverede senest et imponerende Schweiz Rundt, hvorfor han næsten var selvskrevet til sin Tour-plads i sidste ende.

Resultater og "et comeback", der altid er foregået med mor i tankerne.

- Jeg har hende altid med i tankerne – specielt i perioder som det, jeg har været igennem, hvor jeg skulle finde vej tilbage. For hun kæmpede altid og for det, hun elskede. Hendes mand og mig. Og hele familien. Jeg elsker at køre på cykel og selvfølgelig min familie. Jeg elsker det, jeg laver, konstaterer Andreas Kron og slår fast:

- Jeg ved, at hun er deroppe et eller andet sted og er stolt af det, jeg har opnået.