Tour de France

Tour de France måber over billeder fra etapen i Danmark

TV 2 SPORTs cykelkommentator har aldrig set flere tilskuere til cykelløb, end der er i Danmark disse dage.

Tour de France elsker Danmark.

Det viser tre måbende emojier, som Touren lagde op på sin officielle Twitter-profil for at beskrive scenerne med tilskuermassen i Danmark, hvor verdens største cykelløb for første gang nogensinde er gæst.

Tweetet blev fulgt op med endnu en hyldest: "Sikke et publikum. Fantastisk, Danmark." Og endnu en: "Vi kan ikke komme os over støtten langs vejene."

Udlandet hylder Danmark

Fredag var der folkefest i København med op mod 0,5 million tilskuere til enkeltstarten. Lørdag var festen rykket ud på Sjælland og i Nyborg, hvor tusinder og atter tusinder stod langs ruten.

Det er selvfølgelig fantastisk reklame for Tour de France at gøre opmærksom på den formidable stemning. Men det er ikke kun arrangørerne, der bemærker det.

- Jeg har mange cykelkollegaer, der har kørt mange Tour de France, som kom og sagde til mig, at de aldrig har oplevet noget lignende, sagde den danske Tour-rytter Michael Mørkøv efter etapen.

- Tusind tak til det danske publikum, der har gjort det her cykelløb til noget helt unikt.

Tour de France-stjernen over dem alle, den dobbelte vinder Tadej Pogacar, gjorde også status på Twitter efter 2. etape. Ingen ord om cykelløbet. Til gengæld:

- Blæst bagover af tilskuerne her i Danmark.

Vi tager lige et par andre eksempler fra udlandet.

"Det her publikum er episk"

Den kendte cykeljournalist Laura Meseguer bruger en emoji med hjerte for øjnene til at beskrive tilskuermasserne i Danmark på 2. etape.

Og norske Sven Erik Bystrøm, der var med i dagens udbrud med Magnus Cort. Tidligere har han kørt på nogle af vejene, men oplevelsen var ikke rigtig den samme.

- Det var utroligt at køre her med alle de mennesker. Det repræsenterer også et comeback for mig, fordi jeg har kørt på disse veje i regionen før for omkring 15 år siden. Det var ikke den samme stemning, siger Bystrøm.

Endelig har vi det britiske storhold INEOS, der selv oplevede at køre på hjemmebane i Tour de France-starten for otte år siden. Her er der igen hjerter på emojien og flotte ord med:

- Det her Tour-publikum er bare episk. Modtag et bifald, Danmark.

"Aldrig set så mange tilskuere til cykelløb"

TV 2 SPORTs mangeårige Tour de France-kommentator Dennis Ritter fremhæver netop Tour-starten i Storbritannien i 2014 for at sætte disse dages hændelser i perspektiv.

Men han mener, at det, vi er vidne til nu, er større.

- Der var mange tilskuere. Jeg har aldrig set så mange tilskuere til cykelløb før. Ikke engang i Yorkshire i 2014, da Tour de France startede der. Det er det, vi altid sammenligner med. Jeg synes, at vi i Danmark overgår det, siger han.

- Noget andet er sikkerheden. Du kan ikke hegne det hele ind, men det gik altså godt i dag. Vores tilskuere har forstand på cykelløb, så man bliver stolt over de scener, og det er virkelig noget, der bliver bidt mærke i. Folk taler ikke om andet. De internationale kommentatorer taler ikke om andet.

Og det er ikke slut endnu.

Søndag køres den tredje og sidste Tour de France-etape i Danmark, når rytterne skal køre fra Vejle til Sønderborg.

Mon ikke der bliver sat et historisk punktum på en begivenhed, der var historisk, før den startede.