Tour de France

Rørt britisk kommentator ophøjer dansk værtskab til mere end cykling

En mangeårig britisk kommentator sammenligner stemningen på Koldingvej med den mytiske stigning Alpe d’Huez i Frankrig.

Côte de Koldingvej var blot en sølle kategori 4-stigning på 1,1 kilometer i Tour de France med en stigningsprocent på 3,4.

I sig selv ikke særlig slagkraftigt. Men hvad Koldingvej i Vejle ikke havde i stejlhed og skræmmende procenter, havde stigningen i den grad i entusiasme fra de mange fremmødte tilskuere.

Vi har ikke set menneskemængder som dette i årevis. Måske aldrig nogensinde før

Anthony McCrossan, mangeårig britisk sportskommentator

Tusindvis af cykelglade danskere var mødt op i Vejle til starten på 3. etape, og ligesom i flere af de andre danske byer, hvor Touren kørte igennem, leverede de en kulisse til Tour-historien. Specielt på søndagens første stigning.

I TV 2 SPORTs kommentatorboks kaldte Rolf Sørensen billederne af Tour de France-rytterne på Koldingvej for overvældende og "lige til tårer i øjnene". Samtidig konstaterede Dennis Ritter, at han mente, at det overgik alt, hvad vi har set de to foregående dage.

- Koldingvej tager prisen. Fuldstændig overvældende billeder. Sådan en stemning har jeg aldrig oplevet før, sagde Ritter.

Aldrig set noget lignende

Og så kunne man måske mistænke, at det kun er her i Danmark, hvor vi ser med rød-hvide briller på stemningen, at vi rammer de fineste adjektiver til at beskrive Côte de Koldingvej. Men tro bare om igen.

På det internationale tv-signal, der sendes ud til hele verden, sidder den mangeårige britiske kommentator Anthony McCrossan sammen med den tidligere irske cykelstjerne Nicolas Roche.

Den britisk-irske kommentatorduo har allerede været dybt imponeret af Danmark og de danske tilskuere, men da Magnus Cort på 3. etape ramte Koldingvej, blev de blæst fuldstændig bagover. Herunder er et uddrag af Anthony McCrossans kommentering på stigningen:

- Bare lyt til larmen. Hvilken speciel dag. Cort må køre rundt med gåsehud på armene, for det her er utroligt.

- Det her er et særligt øjeblik. Vi har lagt isolationen bag os verden over for at kunne nyde scener som disse i Tour de France.

- En fejring af farver. En fejring af en dansker i topform.

- Jeg ved ikke, hvordan I seere har det, men det er et følelsesladet øjeblik i Tour de France.

- Vi har ikke set menneskemængder som dette i årevis. Måske aldrig nogensinde før. Etapen i Yorkshire er den eneste, der kommer i nærheden, men jeg er ikke sikker på, at der var så mange mennesker i vejsiden.

- Hør lige engang. Det er som toppen af Alpe d’Huez. Som Hollændersvinget på Alpe d’Huez. Der er tusindvis af fans på denne stigning. Wow…

- Scener af glæde med voldsom larm. Et cykelteater. Magnus er på vej over dagens første stigning til den mest fantastiske lyd i Tour de France, jeg nogensinde har hørt.

Ekspert: - Spektakulært

Som dansker var det lige til at få gåsehud af kommenteringen. Også den irske ekspertkommentator Nicolas Roche, der var professionel fra 2005-2021 og blandt andet kørte for Tinkoff-Saxo-holdet i to sæsoner, lagde sig fladt ned.

- Det er spektakulært at se mængden af tilskuere. Jeg har ikke set noget lignende i årevis. Når jeg ser det her, får jeg lyst til at putte et rygnummer på igen og køre Tour de France, sagde Roche, der i sin karriere kørte 24 Grand Tours – herunder Tour de France ti gange.

På Tour de Frances officielle Twitter-profil var de heller ikke sen til at dele billederne af Cort på Koldingvej.

- Står halvdelen af alle mennesker i landet ude i siden af vejen eller hvad?!? lød første tekst, inden de senere på etapen fulgte op, da der også stod rigtig mange mennesker på de næste stigninger:

- Okay, nu er vi overbevist om, at hele landet står i vejsiden!

3. etape fra Vejle til Sønderborg blev den sidste af tre etaper i Danmark, og mandag har feltet hviledag, inden Tour-karavanen igen kører videre fra tirsdag i Frankrig.