Tour de France

- Jeg har en blandet fornemmelse med det, siger Bjarne Riis

Bjarne Riis påskønner Jumbo-Visma-mandskabets offensive kørsel, der dog ikke var fejlfri.

Der var stor jubel og glade dage hos Jumbo-Visma efter 4. etape, hvor de vekslede tre andenpladser til en sejr.

Tirsdagens 171,5 kilometer lange cykeltur er dog samtidig en anledning til at kigge indad og blive endnu bedre. Det mener tidligere sportsdirektør og holdejer Bjarne Riis, der havde håbet at se en klarere eksekvering på Côte du Cap Blanc-Nez med 11 kilometer til mål.

- Det var spektakulært og spændende. Jeg har en blandet fornemmelse med det. Jumbo-Visma – og INEOS for den sags skyld – lavede et fantastisk arbejde. Og så kan man gå i detaljer bagefter, siger Bjarne Riis til TV 2 SPORT.

Han bider mærke i Wout van Aerts tøven kort før etapens sidste top, hvor belgieren havde Jonas Vingegaard og Adam Yates bag sig.

Forventer mere af et hold som Jumbo-Visma

Som etapevinderen selv forklarer efter etapen, var han i tvivl, om han skulle vente på kaptajn Vingegaard, så han kunne hjælpe danskeren med at tage tid fra sine konkurrenter i klassementet. Det valgte han ikke at gøre.

Det kan jeg ikke bruge til noget. Hvert sekund tæller i det her Tour de France

Bjarne Riis

Selvom det går stærkt, og der er kaos på den korte stigning, bør den tvivl ikke være så udtalt, mener Riis. Det burde aldrig være en beslutning, Wout van Aert skal træffe på stigningen.

- Et hold som Jumbo-Visma er vant til at sidde i sådanne situationer, så de må have nogle klare aftaler om, at "okay, hvis vi sidder sådan og sådan, så gør vi sådan og sådan".

- De skal have aftalerne på plads: Hvem kører vi for? Van Aert eller Vingegaard og Roglic? Er der en mulighed for, at Vingegaard kan tage 20 sekunder, hvis van Aert lige vender sig om og holder to pedaltråd, så skal han jo vente. Men det hele går så stærkt, så det er svært at tage beslutningerne. Det kommer an på, hvilke aftaler de har, siger Bjarne Riis.

Ingen ekstra sekunder til Vingegaard

Jonas Vingegaard krydsede målstregen sammen med en blanding af klassementsryttere og sprintere, og han kørte straks hen til Wout van Aert og gav ham en krammer.

Glæden var oprigtig, men ærgrelsen var også til stede. I et interview med TV 2 SPORT erkender han, at han tænker på, hvor tæt han var på at kunne følge etapevinderen. Han mener samtidig, at det var den rette beslutning, at Wout van Aert ikke ventede på ham.

Den beslutning er Bjarne Riis mere i tvivl om. Han har dog ikke det endelige svar, men til gengæld er han urokkelig, når det gælder sekunder til klassementet. Her tæller alle af slagsen – også selvom Jonas Vingegaard efter 4. etape negligerede de få, han kunne have vundet på de andre favoritter.

- Ja, jeg nåede da at tænke, at det så rigtig godt ud der 3-400 meter før toppen, men så kunne vi ikke holde hjul hen over toppen, og så er det sådan, det er. Jeg tror ikke, at otte sekunder ændrer noget i sidste ende, lød det fra Jonas Vingegaard.

Alle sekunder tæller

Den kommentar huer ikke Bjarne Riis.

- Det kan jeg ikke bruge til noget. Hvert sekund tæller i det her Tour de France, og hvis det viser sig, at de er stort set lige så stærke som Pogacar over bjergene, så sidder de på den sidste enkeltstart og tænker: "Åh, jeg gad godt at have haft ti sekunder mere", siger Bjarne Riis

Efter tirsdagens spændende etape, de mange temaer og det manglende udbytte til Jonas Vingegaard fylder et håb hos den tidligere Tour-vinder.

- Jeg sidder som dansker og kan godt se, hvor stærk Vingegaard er. Han en rigtig, rigtig stærk. Jeg håber ikke, at vi skal sidde om tre uger og tænke: "Hmm... Det var godt nok ærgerligt". For det kan ikke køres om.

Folk sidder og sover

Bjarne Riis glæder sig dog over, at Jumbo-Visma og INEOS som nogle af de eneste hold havde forberedt sig ordentligt på finalen.

Samtidig undrer han sig over, hvor uforberedte de andre hold lod til at være.

- Jeg er skuffet over, at de andre hold ikke var mere på vagt og klar til finalen. Folk sidder og sover. Jeg kan ikke forstå det, for alle hold har scouts ude, og de ved, hvordan ruten er. Selvom der ikke var oceaner af vind, var der alligevel lidt, og stykket inden stigningen var teknisk, så der skulle man bare først ind, siger Bjarne Riis, der allerede ser frem til 5. etape, hvor Tour de France igen har lånt brostensstykker, som vi kender fra Paris-Roubaix.

Se Tour de France uden afbrydelser på TV 2 PLAY.