Touren er her vendt tilbage til moderlandet, hvor det gælder 172 kuperede kilometer fra Dunkerque til Calais.

  • 5. juli 2022
  • Etapestart: 13.30
  • I mål: Cirka 17.20
  • Dunkerque > Calais
  • 172 kilometer
  • Kuperet etape
  • Se sendeplanen her

FAVORITTER OG ANALYSE

Favoritter

Bliver opdateret, når vi nærmer os Tour-starten.

Nøglepunktet

Når feltet rammer kysten med omkring 25 kilometer til mål. Er vinden kraftig nok og fra vest, bliver feltet utvivlsomt sprængt til atomer. Ligesom vejen ind til Storebæltsbroen på 2. etape bliver der nærmest kørt spurt ud mod kysten for at sidde rigtigt.

Taktikken

Jeg tror ikke på en udbrudsetape. Stressen i feltet og turen langs kysten gør, at der bliver kørt for hurtigt. Jeg forventer, at sprinterholdene tager ansvar.

Så de skal lade et mindre udbrud komme af sted og så kontrollere fra fronten og time det sådan, at de henter dem til sidst. Det er en balancegang for sprinterholdene, for hvis udbryderne bliver hentet for tidligt, lægger det potentielt op til, at et nyt og stærkere udbrud kan køre. Når udbruddet er derude, er der mere ro på feltet.

Er der vind, bliver det selvfølgelig et hektisk løb med splittelse og samling igen og igen, fordi der er gentagne bakker og retningsskift. Sådan en dag kan nærmest være værre, end hvis feltet bare splitter en gang for alle. Så kører rytterne hele tiden med frygten for, om de bliver sat af feltet én gang for alle, næste gang der opstår huller. Så det er krig på sådan en etape. Det kræver spidse albuer for at holde sig fremme og ude af problemer.

Betydning for klassementet

Alt afhænger af vindens styrke og retning. Det kan gå hen og blive en af de dage, hvor nogle af klassementsrytterne kan vinde eller tabe stort.

Det er også værd at bemærke, at rytterne netop har haft deres første hvile-/rejsedag efter etaperne i Danmark. Det har nok mere været en rejsedag end en regulær hviledag, hvor de kan puste ud og slappe af. Det kan bryde rytmen for nogle og give tunge ben, som vil gøre denne dag mere kompliceret, end den i forvejen er.

Er der ingen vind, vil feltet formentlig cruise igennem dagen trods nogle stigninger undervejs.

Ruten

Tag ikke fejl af terrænet omkring Dunkerque.

Det kan på papiret se fladt ud, men der er mange skjulte højdemeter og kringlede veje i dette område af Frankrig. Jeg har kørt der, og det er ikke store stigninger. Men især på midten af etapen kommer de i rap efter hinanden.

Så bliver feltet strakt ud på de mange nedkørsler, og du skal lukke hullet inden næste stigning. Det gør automatisk løbet hårdere.

Kort over ruten