Tour de France

Stjerne husker Fuglsangs store bedrift, selvom den er otte år gammel

I 2014 spillede Jakob Fuglsang en hovedrolle, da Tourens 5. etape bød på brosten. Men det sker formentlig ikke i år.

Jakob Fuglsang strutter af selvtillid. Han har leveret en af de præstationer, der bliver husket.

Omringet af journalister svarer han selvsikkert på ethvert spørgsmål, der kommer. Ét svar stikker ud.

- Havde jeg vidst, at dagen ville blive så nem, havde der ikke været grund til så meget bekymring i morges, siger han med et skævt smil.

Sammen med sin kaptajn Vincenzo Nibali har han netop sat samtlige konkurrenter i klassementet til vægs. Vi er tilbage ved Tour de France i 2014, hvor den frygtede 5. etape - en rundtur fyldt med brosten - netop er kørt.

Fuglsang er blevet nummer to - Nibali nummer tre. Resultatlisten afslører, at etapen har været en bragende succes.

Favoritternes fald

Inden den franske Grand Tour gik i gang, var Chris Froome og Alberto Contador at regne som de største konkurrenter, men et vildt regnvejr gjorde forholdene besværlige.

Froome styrtede og udgik, allerede inden feltet ramte brostenene, mens Alberto Contador tabte to og et halvt minut til Fuglsang og hans italienske kaptajn.

Så meget tabte favoritterne

Herunder kan du se, hvor meget tid rytterne, der endte i den endelige top-10, tabte til Fuglsang og Nibali på 5. etape i 2014:

  • Thibaut Pinot +2’09”
  • Alejandro Valverde +2’09”
  • Tejay Van Garderen +2’09”
  • Romain Bardet +2’09”
  • Bauke Mollema +2’25”
  • Leopold König +3’27”
  • Jean-Christophe Peraud +3’27”
  • Haimar Zubeldia +3’57”
  • Laurens Ten Dam +3’57”

Vincenzo Nibali endte med at vinde løbet med stor margin. 7 minutter og 37 sekunder skilte ham og franske Jean-Christophe Peraud ad, da feltet nåede Paris.

Bauke Mollema endte selv på løbets tiendeplads, og han husker da også tydeligt det otte år gamle drama.

- I 2014 gav regnen selvfølgelig store problemer. Jeg kan huske, jeg så, at Fuglsang og Nibali havde smadret det hele. Det var ret imponerende, siger Mollema til TV 2 SPORT.

En gentagelse er ikke sandsynlig

2022-udgaven byder på et gensyn med de famøse brosten, men meget tyder på, at det bliver langt fra lige så dramatisk som i 2014.

Det skyldes særligt vejret.

Et hurtigt kig på diverse vejrudsigter giver løfte om tørvejr, og det kan få stor betydning for, hvor store forskelle vi kommer til at se. Men det betyder ikke, at etapen er ufarlig.

- Hvis de holder sig på cyklerne, tror jeg ikke, at der bliver vanvittige forskelle. Der kommer måske til at være nogle af favoritterne, der kan tabe op til et minut, hvis det virkelig går løs, vurderer TV 2 SPORTs cykelekspert Lars Bak.

Jakob Fuglsang håber, at han kan bruge sine erfaringer fra 2014 på en positiv måde, selvom vejret ikke arter sig som dengang.

- Det er en af de etaper, hvor jeg gerne vil være med fremme - så må vi se, hvad der sker. Sidste gang vi kørte brosten, (i Tour de France 2018 red.) var der solskin og tørre brosten. Der var der ikke så stor udskilning, og favoritgruppen kom mere eller mindre samlet til mål. Det kunne nemt ske igen.

- Vi får at se. Hvis der er mulighed for at forsøge noget, er jeg frisk, siger Jakob Fuglsang.

Ekspert spændt på Vingegaard

5. etape byder på 11 af de såkaldte pavéer, og rytterne skal køre på brosten i næsten 20 kilometer.

Du kan læse alt om etapen her.

Foruden Jakob Fuglsang er etapen også af vigtig karakter for Jonas Vingegaard. Jumbo-Visma-rytteren er kaptajn og skal derfor holdes ude af problemer.

Vingegaards fortid bugner ikke just med brosten, og derfor er Lars Bak yderst spændt på at se, hvordan den vævre dansker klarer sig.

- Jeg synes, det bliver rigtig spændende at se Vingegaard set med danske briller. Han er ikke vant til at køre på brosten, så han skal virkelig holde sig til og have god hjælp fra holdkammeraterne, siger Lars Bak.

Etapen begynder 13.20, men du kan få seneste nyt fra Tour-studiet allerede 12.35. Det hele foregår på TV 2 og TV 2 PLAY.