Tour de France

Tour de France 2022: 6. etape

Tourens længste etape er 220 kilometer lang og kuperet fra Binche til Longwy.

Etapeinfo (Binche (BEL) > Longwy (FRA))

Dato
7. jul 2022
Længde
219 km
Start
Kl. 13.16
Mål
Ca. kl. 17.44
Type
Flad

Se sendeplanen her

FAVORITTER OG ANALYSE

Favoritter

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Dylan Teuns, Jasper Stuyven

⭐️⭐️⭐️⭐️ Matej Mohoric, Lennard Kämna

⭐️⭐️⭐️ Michael Matthews, Alberto Bettiol

⭐️⭐️ Andrea Bagioli, Tim Wellens, Mikkel Honore

⭐️ Luka Mezgec, Mads Pedersen, Mathieu Van Der Poel, Andreas Kron

Favoritter opdateret 6. juli.

Nøglepunktet

6 kilometer fra mål rammer rytterne en 800 meter lang mur med et gennemsnit på over 12 procent. Her er det altafgørende at være positioneret helt fremme. Både for klassementsrytterne for at undgå tid, men også for de puncheurs, der går efter etapesejren.

Taktikken

En etape som denne er skræddersyet til typer som Mathieu van der Poel og Wout van Aert. Derfor bør deres hold – og hold med typer som dem – sørge for at holde et udbrud i kort snor.

De vil kontrollere løbet, så jeg tror, at det bliver meget svært for et udbrud. Netop van der Poel vandt en lignende etape i årets Giro d’Italia, så den bør passe ham rigtig godt.

Et vindende angreb fra nøglepunktet vurderer jeg som muligt, hvis der kommer 3-4 mand af sted. Det skal være nogle, der virkelig har punchet til at slå hul på muren, og som er i stand til at fortsætte efter den. Og nogle, der måske ikke har styrken til at vinde etapen i en spurt mod de allerbedste.

Betydning for klassementet

Er man ikke i en god position fremme i feltet, når de rammer Côte de Pulventeux, kan man miste dyrebare sekunder. Her vil feltet nemlig eksplodere, og så bliver man altså nemt fanget bag ryttere, der enten bliver sat af, eller som netop har kørt deres kaptajner i stilling.

Det vigtigste for klassementsrytterne bliver at undgå tidstab. Sværere bliver det at vinde tid, men jeg tror faktisk godt, at typer som Roglic og Pogacar er så gode, at de kører med i topti – men de får svært ved at vinde etapen.

Ruten

Feltet starter i Belgien, slutter i Frankrig og kører på tværs af Ardennerne.

Dog ikke de Ardenner, vi kender fra klassikeren Liège-Bastogne-Liège. Det er superfedt og ikke mindst hårdt cykelterræn. I området ved Luxembourg, Belgien og Frankrig taler vi ikke om bjerge, men lidt kortere stigninger, som dog er lange nok til, at det er vigtigt at være god opad.

Det er virkelig en etape, jeg glæder mig til at se. Jeg har selv kørt cykelløb i de franske Ardenner. Feltet skal ud på hele 220 kilometer – en etape, der kommer til at tage mere end fem timer at køre, og så er der en meget eksplosiv finale.

Med 18 kilometer til mål bliver det kringlet, og det går op og ned. Fire bakker lige efter hinanden.

I 2017 kørte de en lignende etape til Longwy, hvor Sagan vandt i verdensmestertrøjen. En vanvittig finale, hvor Sagan ved et uheld klikkede ud af pedalen, men alligevel vandt. Det var en fed finale, og det er værd at lægge mærke til navnene, der gjorde noget i finalen. Puncheurs som Greg van Avermaet og Michael Matthews krydret med klassementsryttere. Både Richie Porte og Alberto Contador prøvede at gøre løbet hårdt fra bunden. Men det var altså de tungere ryttere, der kørte om sejren.

Finalen i år er endda hårdere end i 2017. Først kører på muren, der stiger med 12 procent i snit, så det bliver et helt andet indløb til den afgørende spurt op ad bakke. En meget hårdere finale.

Der er mulighed for at køre væk på muren og lave et ret stort hul på de 800 meter. De bedste stikker ofte af på sådan en mur, og så kan det blive et rigtig fedt forfølgelsesløb derfra.

Tourens længste etape er 220 kilometer lang og kuperet fra Binche til Longwy. Video: Bo Bentsen

Læs alt om næste etape her: