Tour de France

Tour de France 2022: 7. etape

På 7. etape venter den første alvorlige bjergtest, når feltet kører fra Tomblaine til bjerget Planche des Belles Filles.

Etapeinfo (Tomblaine > La Planche des Belles Filles)

Dato
8. jul 2022
Længde
176 km
Start
Kl. 14.13
Mål
Ca. kl. 18.11
Type
Kuperet

Se sendeplanen her.

FAVORITTER OG ANALYSE

Favoritter

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Tadej Pogacar

⭐️⭐️⭐️⭐️ Jonas Vingegaard, Alexandr Vlasov

⭐️⭐️⭐️ Adam Yates, Geraint Thomas

⭐️⭐️ Daniel Felipe Martinez, Nairo Quintana, Primoz Roglic

⭐️ Michael Woods, Neilson Powless, David Gaudu, Jakob Fuglsang

Favoritter opdateret 7. juli.

Nøglepunktet

Selvfølgelig Planche des Belles Filles. Den første bjergafslutning i årets Tour de France. Og især den sidste kilometer, hvor vi rammer stigningsprocenter på op mod 24. Men hele stigningen er virkelig hård.

Taktikken

Jeg synes, det er svært at analysere, hvad der kommer til at ske. Det kan gå flere veje, men jeg tror mest på, at klassementsrytterne vil køre om sejren. Der er bonussekunder på spil på toppen af Planche des Belles Filles, og fordi det er den første bjergfinale, vil man gerne vise, hvor god man er. Det er en rigtig god finale for Tadej Pogacar, så hvis han er flyvende på dagen, tager UAE-holdet formentlig ansvar. De skal sørge for, at det udbrud, der kommer af sted, ikke er for stærkt og får for stort hul.

Men jeg vil ikke udelukke, at et udbrud kan køre hele vejen og køre om sejren. Og de ryttere, der tror på, de kan vinde fra et udbrud, skal holde godt øje i starten. Skulle jeg i udbrud sådan en dag, ville jeg se på, hvem der sidder fremme i feltet og kontrollerer det. Hvem får lov til at komme af sted? For hvis alle klassementsholdene sidder fremme og kun lader nogle få ryttere komme fri, bliver det en svær dag, hvis man skal holde helt til mål. Så kan man godt lægge to og to sammen. Man læser meget i starten af etapen.

Betydning for klassementet

Her bliver det virkelig spændende. Planche des Belles Filles ligger ofte i første Tour-uge og kan forvolde ret stor skade på klassementet - der bliver lavet tidsforskelle. Tænk bare på finalen i 2012, hvor Froome, Wiggins og Sky-holdet kørte fuldt tog fra bunden og skabte virkelig store forskelle. Mange faldt fra og led store tidstab.

Noget lignende kan ske, hvis storholdene vil og kan lave en forskel på dagen. Og den første bjergafslutning i en Grand Tour skaber ofte større tidsforskelle, end man lige tror. Bjergebenene skal i gang efter en stressende uge med cykelløb i fladt og småkuperet terræn. Det her er en helt anden kraftudfoldelse, og hvis man ikke er ordentligt forberedt, kommer vi til at se det i finalen.

Det er det første rigtige svar, vi får på, hvordan favoritterne står indbyrdes. Vi får nogle svar til resten af løbet, som vi kan analysere videre på.

Ruten

Rytterne skal igennem 100 kilometer, før de rammer Vogeserne - og indtil Vogeserne er det ikke det hårdeste terræn. Det er ikke skabt til superhårdt cykelløb.

Det er også derfor, jeg er i tvivl om, hvorvidt et udbrud rent faktisk kan holde hele vejen. Det er altså rigtig mange kilometer, hvor feltet skal holde styr på et udbrud, så jeg tør ikke afvise det.

De to kategori 3-stigninger kommer ikke til at betyde alverden, tror jeg. Selvom de næsten ligger i 1000 meters højde, bliver det en venteleg frem til Planche des Belles Filles.

Vogeserne er fantastisk cykelterræn. Det er ikke de højeste og længste stigninger, men tag ikke fejl - især når vi kigger på finalestigningen.

Planche des Belles Filles er så hård. Jævnt hård frem til to kilometer før målstregen, hvor du rammer den første rigtigt stejle passage. Du kan sætte det første dødsstød ind - og eventuelt gøre det én gang til helt op til målstregen.

Nogle ryttere kunne nærmest ikke køre over målstregen, da der var mål her i 2019. Der står altid hjælpere klar ved målstregen, og de skulle virkelig hjælpe rytterne videre derfra. Det var ret vilde billeder, for rytterne stod nærmest helt stille.

På hele stigningen ligger du på grænsen, så sætter et storhold tempo, kan du til sidst rykke fra rivalerne og gøre en større forskel, end man lige tror.

På 8. etape venter den første alvorlige bjergtest, når feltet kører fra Tomblaine til bjerget Planche des Belles Filles. Video: Bo Bentsen

Læs alt om næste etape her: