Tour de France 2022: 9. etape

Feltet skal over tre hårde stigninger i Schweiz, før finalen venter i franske Châtel Les Portes du Soleil.

Etapeinfo (Aigle (SUI) > Châtel (FRA))

Dato
10. jul 2022
Længde
192 km
Start
Kl. 12.46
Mål
Ca. kl. 17.33
Type
Kuperet

Se sendeplanen her.

FAVORITTER OG ANALYSE

Favoritter

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Jakob Fuglsang

⭐️⭐️⭐️⭐️ Bauke Mollema, Michael Woods

⭐️⭐️⭐️ Lennard Kämna, Simon Geschke, Ion Izagirre

⭐️⭐️ Dylan Teuns, Thibaut Pinot, Valentin Madouas

⭐️ Andreas Leknessund, Nick Schultz, Carlos Verona, Andreas Kron

Favoritter opdateret 9. juli.

Nøglepunktet

Begyndelsen af etapen. Det er nøglen for ryttere, der går efter at vinde etapen fra et udbrud, men ikke mindst er det en mulighed for klassementsholdene til at sende stærke hjælperyttere ud i udbruddet og være på forkant af løbet.

Disse ryttere kan være nøglen til succes senere på etapen, hvis favoritterne bliver splittet op ad Col de la Croix, hvis top ligger 60 kilometer fra mål.

Taktikken

Jeg ville som sportsdirektør på et klassementshold sende nogle af mine stærke og robuste hjælpere i udbrud. De kan danne forpost og ende med at gøre en enorm forskel for deres kaptajner i dalen mellem Col de la Croix og Pas de Morgins.

Jumbo-ryttere som Tiesj Benoot eller Sepp Kuss er oplagte til dette. Ligger de længere fremme, og deres kaptajn - måske Jonas Vingegaard - formår at slå hul på stigningen, har kaptajnen en hjælper foran sig, der kan bryde vinden. Det giver mulighed for at holde og måske endda øge forspringet til feltet og ikke bruge flere kræfter end dem.

På store bjergetaper, hvor det går op og ned hele tiden, kan det være sværere at udnytte sit hold. Men her har man et langt dalstykke på omkring 20 kilometer, hvor der virkelig skal trædes. Hvis favoritgruppen er splittet og ikke kan samarbejde, kan man hurtigt få skabt noget afstand hen til næstsidste stigning.

Man skal turde blotte sig som klassementsrytter, og spørgsmålet er, om de tør det lige inden Alperne. For at Vingegaard - og Roglic - kan slå Pogacar, skal de tænke mere ud af boksen og udnytte denne slags etaper. Hvis Pogacar kommer til etapen med sit vanligt høje niveau i bjergene, kan Jumbo-kaptajnerne ikke slå ham mand mod mand. Men en etape som denne åbner muligheden for, at én af dem kan slå hul, hvor Pogacar så måske slår koldt vand i blodet og bliver sammen med sit hold. Så har de virkelig mulighed for at sætte Pogacar under pres, hvis der samtidig er en eller måske to hjælperyttere ude foran.

Det kan dog sagtens blive en klassisk udbrudsetape; det er faktisk nok det mest sandsynlige.

Betydning for klassementet

Der er hviledag i morgen (mandag, 11. juli, red.), så jeg vælger at tro på, at rytterne gerne vil ud og køre cykelløb og skabe tidsforskelle i dag. På papiret er det ikke den sværeste etape, men det er ofte etaper som denne, der kan skabe mest kaos og større tidsforskelle, end man lige tror.

Taktikken bliver altafgørende i dag i forhold til klassementskampen. Trykker et af de store hold på angrebsknappen fra kilometer nul, bliver det en vigtig dag.

Lige meget hvad har den en betydning, for der er en 15 kilometer lang stigning efterfulgt af en lille nedkørsel og så en rampe op til mål. Det kan sagtens være, at de ti bedste bjergryttere kommer samlet til målstregen og skal spurte om det, men der bliver i hvert fald lavet noget udskilning, selvom det ikke er det hårdeste bjerg op til mål.

Ruten

Rytterne starter ud i Aigle, som er byen, hvor UCI har sit hovedkontor. Hele dagens etape bliver kørt i den schweiziske region Romandiet på nær de sidste ni kilometer, hvor rytterne atter rammer Frankrig.

Det er på disse veje, hvor der bliver kørt Romandiet Rundt, som er et fantastisk smukt løb. Vi kommer højt op, og den indbyder til angreb.

Ruten er en legeplads: Hvis man vil, kan man tage den store rutsjebane og splitte løbet ad, men man kan også blive siddende på en bænk og kigge på. Det hele kræver, at man har lyst - og har benene.

Feltet skal over tre hårde stigninger i Schweiz, før finalen venter i franske Châtel Les Portes du Soleil. Video: Bo Bentsen

Læs alt om næste etape her: