Tour de France 2022: 10. etape

Der venter en lang og sej stigning i finalen på 10. etape, som er 148 kilometer fra Morzine til Megève.

Etapeinfo (Morzine > Megève)

Dato
12. jul 2022
Længde
145 km
Start
Kl. 13.47
Mål
Ca. kl. 17.18
Type
Kuperet

Se sendeplanen her

FAVORITTER OG ANALYSE

Favoritter

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Lennard Kämna

⭐️⭐️⭐️⭐️ Simon Geschke, Thibaut Pinot

⭐️⭐️⭐️ Luis Leon Sanchez, Jakob Fuglsang, Dylan Teuns

⭐️⭐️ Andreas Kron, Alberto Bettiol, Ion Izagirre

⭐️ Benjamin Thomas, Matej Mohoric, Mattia Cattaneo, Wout van Aert

Favoritter opdateret 11/7

Nøglepunktet

Jeg tror, udbruddet holder helt til mål og skal køre om etapesejren i dag. Derfor er starten altafgørende. Feltet starter dog med en længere nedkørsel, hvor det bliver svært at slippe væk. Men momentet kommer efter 17 kilometer, hvor rytterne rammer dagens første kategoriserede stigning.

Man har det med at negligere dét at ramme udbruddet. Det er lidt en sejr i sig selv at ramme det. Det er den første sejr i dag, og det er virkelig svært. Især når det – som i dag – nærmest er mejslet i granit, at et udbrud holder til mål. Halvdelen af feltet vil gerne med i udbruddet. Det bliver ikke bare et tv-udbrud, men første skridt til at kunne køre først over målstregen.

Taktikken

Det er forskellige typer ryttere, der kan vinde dagens etape.

Stigningerne er ikke stejle, så det handler mere om rå power og god form end om at være en lille, let bjergrytter. Hvis jeg var Trek-Segafredo, ville jeg går all-in på at få Bauke Mollema af sted i et stort udbrud – gerne med en holdkammerat, der kan føre for ham i dalen indtil finalebjerget.

Betydning for klassementet

Etapen er på papiret ikke den hårdeste. Det, der gør, at vi kan se overraskelser, er, at der var hviledag i går, og rytterne reagerer forskelligt på en hviledag.

Nogle kan vågne op med en dvask krop og tunge ben, og så skal der ikke meget til at komme i problemer, selvom stigningsprocenterne er relativt lave på den sidste stigning op mod mål.

Jeg tror dog ikke, vi ser de helt store forskelle hos klassementsrytterne. Finalebjerget er ikke så stejlt, så det er sværere at slå hullet. Derudover venter der et par modbydeligt hårde etaper de kommende dage.

Ruten

Rytterne er tilbage i Frankrig og kører ind i de franske Alper efter at have været i Schweiz. Nu er der kurs sydpå, og rytterne får en forsmag på, hvad der venter i de kommende dage.

Vi nærmer os Mont Blanc, Europas højeste punkt, men i dag er vi ikke tæt på Mont Blancs 4800 højdemeter.

Det er en rute, der på en måde fungerer som en transportetape til de helt store bjerge – til alt det sjove. Så det her bliver en forret til hovedretten og desserten i Alperne.

Men hvilken forret. Der er virkelig, virkelig god grund til at se etapen fra kilometer 0, for kampen om at ramme udbruddet bliver utrolig hektisk. Det bliver nærmest 90 ryttere i kamp om at komme med. Det giver virkelig mening at se med fra begyndelsen.

Det bliver en hård dag for mange ryttere, der lige har haft en hel dags hvile.

Der venter en lang og sej stigning i finalen på 10. etape, som er 148 kilometer fra Morzine til Megève. Video: Bo Bentsen

Læs alt om næste etape her: