Tour de France

Tour de France 2022: 11. etape

En stor bjergetape i Alperne på 149 kilometer fra Albertville til målstregen på Col du Granon.

Etapeinfo (Albertville > Col du Granon)

Dato
13. jul 2022
Længde
151 km
Start
Kl. 13:33
Mål
Ca. kl. 17:51
Type
Bjerg

Se sendeplanen her

FAVORITTER OG ANALYSE

Favoritter

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Jonas Vingegaard, Tadej Pogacar

⭐️⭐️⭐️⭐️ Geraint Thomas, Primoz Roglic

⭐️⭐️⭐️ Adam Yates, Romain Bardet

⭐️⭐️ Enric Mas, Nairo Quintana

⭐️ Alexandr Vlasov, Nelson Powless, Damiano Caruso, Thibaut Pinot, Sepp Kuss

Favoritter opdateret 11/7

Nøglepunkt

Col du Granon bliver absolut etapens nøglepunkt. Bjerget er 'kun' 11,3 kilometer langt, men har en gennemsnitlig stigningsprocent på hele 9,3. Der er ingen mulighed for at gemme sig her, og hvis Jonas Vingegaard har gode ben, skal han sætte alt ind på et angreb her og prøve at sætte Pogacar og de andre kaptajner.

Taktikken

Det er en dag, hvor udbruddet får svært ved at holde hjem. Men det kan godt lade sig gøre, hvis de kører væk tidligt på etapen og får opbygget et stort forspring, inden de rammer Telegraphe. Så det gælder om at komme i udbrud og få gruppen dannet hurtigst muligt. Hvis udbruddet først kommer af sted, kort inden bjergene begynder, vil feltet simpelthen køre for stærkt til, at udbruddet kan holde helt til mål.

Det bliver desuden svært for klassementsholdene at sende løjtnanter af sted, fordi alle klassementshold er så opmærksomme. UAE med Pogacar, INEOS med Martínez og Yates, og Jumbo med Vingegaard og Roglic vil sandsynligvis gerne have deres hold omkring sig – og så selv køre om det på Col du Granon.

Det bør være indgangsvinklen i dag, fordi finalen er så svær, så det handler primært om at spare sig mest muligt og køre defensivt indtil finalen.

Jeg tror, at klassementet kører om etapesejren.

Betydning for klassementet

Det er ikke første bjergetape i løbet, men det er i dag, at løbet rigtigt begynder i forhold til de rigtige, store bjerge. Det kan godt være, nogle af klassementsrytterne har kunnet klare skærene indtil videre på de lidt nemmere stigninger. Nu bliver de udsat for terræn, der er for rigtige klatrere. Højderne kommer også til at påvirke rytterne forskelligt, når de kommer op over 2000 meter.

Det skaber et andet cykelløb, og rytterne vil allerede være mærket i bunden af Col du Granon. Den er så stejl i så mange kilometer, at den ikke kan undgå at skabe stor udskilning. Hvis Jumbo-Visma endnu ikke har fundet den stærkeste af Roglic og Vingegaard, så får de svaret i dag.

Det ikke for børn, det her.

Ruten

Feltet lægger ud med at køre 47 flade kilometer, inden de rammer en kort, ikke-kategoriseret stigning. Her kan udbruddet nemmere stikke af sted, hvis de ikke allerede har slået hullet.

Efter 73 kilometer begynder Col du Telegraphe efterfulgt af en kort nedkørsel, der leder feltet til bunden af mægtige Col du Galibier. Måske Tourens hårdeste stigning. Næsten 18 kilometer lang med 6,9 procent i gennemsnit, men det er de sidste 6 kilometer, der virkelig bider fra sig med stigningsprocenter konstant fra 8 til 10 – i mere end 2000 meters højde med top 2642 meter over havets overflade.

Hvis det regner, kan det også skabe forskelle, for nedkørslen fra Galibier er virkelig, virkelig hurtig. Nogle gange kommer jeg til at kigge væk fra skærmen, for folk kommer til at køre superhurtigt på første halvdel af nedkørslen. Der er hurtige sving og helt åbent, så du bare ryger ned ad en skrænt. Det er set flere gange i historien, hvor man har set ryttere klatre op for at komme tilbage til vejen. Som tv-seer er det uhyggeligt at se på. Mit hjerte sidder oppe i halsen.

En stor bjergetape i Alperne på 149 kilometer fra Albertville til målstregen på Col du Granon. Video: Bo Bentsen

Læs alt om næste etape her: