Vingegaard fik stillet ultimatum af sin mor, da han ville stoppe med at cykle

Jonas Vingegaard blev stillet et hårdt ultimatum, da han som barn luftede tanken om at stoppe med at cykle.

For første gang i 15 år er en dansker i den gule førertrøje i Tour de France.

At det endte med at være Jonas Vingegaard, der kunne trække i den prestigefyldte trøje, var der ikke meget, der pegede i retning af for ti år siden. Det fortæller hans forældre, Karina og Claus.

- Som drengerytter vandt han aldrig noget. Aldrig. Hvis han var heldig, kom han i præmiepointene, som hver tredje rytter fik. Men ellers vandt han aldrig noget.

- Han var aldrig på podiet. Det må man sige, han er kommet nu. Det er lidt vildt, siger en pavestolt Claus Vingegaard Rasmussen, der torsdag befinder sig omkring Alpe d'Huez, hvor Vingegaard og resten af Tour-feltet skal afgøre 12. etape.

Faktisk var det i 2012 et samtaleemne, om den rolige vestjyde overhovedet skulle være cykelrytter.

Skulle træffe stor beslutning inden start på efterskole

Karina Vingegaard Rasmussen fortæller, at hun så sig nødsaget til at stille sin søn et svært ultimatum, inden han skulle starte på idrætsefterskole i Ikast.

- Han kom to måneder før og sagde, at han ikke gad cykle mere. Det er den eneste gang, jeg har sagt: ”Det skal du, medmindre du vil hjem og gå i 10. klasse på den lokale folkeskole". Men han ville fortsat ned på idrætsefterskolen og på cykellinjen – uden at cykle.

- Vi sagde til ham, at det ikke ville komme til at ske. ”Så må du tage det år på efterskolen og så stoppe med at cykle bagefter. Men du cykler, så længe du går på den efterskole". Så vendte det hele faktisk for ham i løbet af det år, siger Karina Vingegaard Rasmussen.

"Pludselig ville han ikke stoppe alligevel"

Det var ikke, fordi Jonas Vingegaard, der er opvokset i den vestjyske by Hillerslev, fra den ene dag til den anden blev en cykelstjerne i svøb, men lysten var vendt tilbage, og hans potentiale blev opdaget.

- Han begyndte at komme på boblelandsholdet og blev bedre. Det vendte for ham, og så ville han pludselig ikke stoppe alligevel. Det er den eneste gang, vi nogensinde har hørt ham sige, ”jeg gider ikke mere", siger Karina Vingegaard Rasmussen.

Jonas Vingegaards karriere tog for alvor fart, da han i 2016 skiftede til det danske kontinentalhold Team Coloquick. To år senere skrev han kontrakt med World Tour-holdet Jumbo-Visma, og nu kører han for at vinde Tour de France.

En virkelighed, som Karina og Claus har svært ved at forstå, selvom deres søn de seneste år har taget et enormt spring på den internationale cykelscene.

- Jeg kan næsten ikke være i min egen krop. Det er så vildt. I bund og grund har man lyst til at råbe og skrige, juble, hoppe og danse, men man er jo jyde, så det gør man ikke, siger Claus Vingegaard Rasmussen afdæmpet.