Tour de France

Vingegaards hjemby ændrede gudstjeneste efter triumf

Jonas Vingegaard bliver hyldet af sin hjem- og fødeby for at have taget sejren i 11. etape af Touren og den gule førertrøje.

Mange danskere har svært ved at få armene ned over Jonas Vingegaards magtdemonstration på Col du Granon, der både sikrede ham sejren på 11. etape af Tour de France og den gule førertrøje.

Men i Glyngøre, Jonas Vingegaards hjemby, har triumfen vakt særlig stor begejstring.

Derfor var man også nødt til at lave en ændring i gudstjenesten onsdag aften, så man kunne hylde den 25-årige lokalhelt, fortæller Susan Aaen, der er provst i Glyngøre, til TV 2.

- Fordi jeg var fyldt af glæde og vidste, at de folk, der kom, sikkert også var det, begyndte vi lige inden gudstjenesten med, at organisten spillede en festlig fanfare, og vi kippede med flagene, siger hun.

Provsten optog også en videohilsen fra Vile Kirke, som hun sendte afsted til Vingegaard i Frankrig.

Vile Kirke i Glyngøre sendte onsdag aften en videohilsen til Jonas Vingegaard, efter han sejrede på 11. etape af Tour de France og tog den gule trøje. Video: Louise Bolvig Hansen

I videoen kan man se, hvordan flere af de lokale kirkegængere er mødt op i gule tourtrøjer og med dannebrogsflag, som de vajer over hovedet, inden de i kor råber ”tillykke”.

"Bare Jonas"

Selvom de fleste professionelle danske cykelryttere vælger at flytte til det sydlige Europa for at være tæt på de store hold og træne i mere kuperede omgivelser, har Jonas Vingegaard valgt at forblive tæt på sin hjemegn.

Når thyboen ikke er afsted til løb eller på træningsture, er det derfor ikke et unormalt syn at se ham komme kørende i høj fart på landevejene omkring Glyngøre, fortæller Susan Aaen.

- Jeg kan godt blive ret provokeret, når jeg kommer kørende i bil ud af byen og så bliver overhalet af Jonas på cykel. Og det er ikke bare sket én gang, det er sket mange gange, fortæller hun og tilføjer, at man altid får et vink med på vejen.

I hjembyen er Jonas Vingegaard også fortsat kendt som ”bare Jonas”. Og selvom flere kælenavne har været på tale, siden den 25-årige dansker for alvor trådte ind på cykelscenen under sidste års Tour, holder Susan Aaen fast i at kalde ham ved hans fornavn.

- Han er vores nabo, og en af dem vi møder i det daglige. De der andre kælenavne må folk lidt længere væk fra Glyngøre tage sig af, siger hun.

Fødeby på Danmarkskortet

40 kilometer fra Glyngøre står Ole Pedersen, der er uddeler i Dagli’Brugsen i Hillerslev, klar til at dele citronmåner og gule T-shirts ud til kunderne fra morgenstunden.

Alle beboere i Hillerslev er stolte af, at vi har et bysbarn, der klarer sig så godt

Ole Pedersen, uddeler i Dagli’Brugsen i Hillerslev,

For selvom Jonas Vingegaard har bosat sig i Glyngøre med kæresten Trine Marie Hansen og datteren Frida, er han født og opvokset i Hillerslev i Thy.

Jonas Vingegaards triumf i Tour de France bliver fejret i hjembyen Hillerslev. Video: Bo Bentsen

Og derfor er det ikke kun i Glyngøre, at 11. etapes sejr har skabt eufori blandt borgerne.

- Vi skal have Hillerslev på Danmarkskortet, og Jonas Vingegaard har været rigtig god til at give omtale til Hillerslev, ikke bare i Jylland og Danmark, men i stort set hele verden, fortæller Ole Pedersen og tilføjer:

- Alle beboere i Hillerslev er stolte af, at vi har et bysbarn, der klarer sig så godt i Tour de France. Det er positivt for hele byen.

- Jeg er fuldstændig tryg

Torsdag venter der endnu en spændende bjergetape, når Tour-feltet skal over ikoniske Alpe d'Huez.

Men selvom sloveneren Tadej Pogacar, der på nuværende tidspunkt ligger placeret som nummer tre, har udtalt, at han vil gøre alt for at vinde de tabte sekunder tilbage, tror provst Susan Aaen, at Jonas Vingegaard klarer sig fint igennem dagens etape.

- Han klarer det selvfølgelig godt. Jeg tænker ikke, at det kommer som en selvfølge, men han er en dedikeret mand. Jeg er fuldstændig tryg.

Brugsuddeler Ole Pedersen er lidt mere ydmyg, når han skal spå om, hvorvidt Vingegaard fortsat er i den gule trøje, når 12. etape er ovre.

- Det er jo svært at spå om, men vi håber da, at han holder fast. Om ikke andet er det da flot, det han har nået indtil nu, siger han.

Jonas Vingegaard fører med sejren på 11. etape Tour de France med mere end to minutter ned til nummer to, Romain Bardet.