Mads Pedersen helt suveræn på 13. etape

Efter to andenpladser og en tredjeplads blev det endelig Mads Pedersens tur til at vinde en Tour de France-etape. Og sikke en måde at gøre det på.

Top 3 på 13. etape

Top 3 på 13. etape
RankLandRytterHoldTids
1DENMads PedersenTrek - Segafredo4:13:03
2GBRFred WrightBahrain Victorious+0
3CANHugo HouleIsrael - Premier Tech+0
Se hele etaperesultatet

Top 3 i klassementet

Top 3 i klassementet
RankRytterHoldpoints
1Jumbo - Visma79:33:20
2UAE Team Emirates+2:43
3INEOS Grenadiers+7:22
Se hele klassementet

Trøjerne efter 20. etape

Trøjerne efter 20. etape
RytterHold
Jumbo - Visma
UAE Team Emirates
Jumbo - Visma
Jumbo - Visma
Se hele klassementet

Se Tour de France uden afbrydelser på TV 2 PLAY.

Dagens danskere

Mads Pedersen var sulten fra første sekund og var den første til at angribe. Efter en lang kamp og flere angreb blev han en del af dagens udbrud sammen med stærke navne. Selvom han på papiret var den hurtigste i en sprint, tog han sagen i egen hånd og angreb med 12 kilometer til mål. Her kunne kun Hugo Houle og Fred Wright følge med. De tre skulle afgøre det mellem sig, og her var Mads Pedersen stærkest.

Danskeren forsøger sig med et soloangreb, men får selskab af Wright og Houle. Video: Magnus Stig Christensen

Også Jakob Fuglsang, Mikkel Honoré og Andreas Kron forsøgte at køre med i nogle ryk, men de kom ikke med.

Uro prægede feltet i store dele af etapen, hvor sidevind også spillede en rolle. Jonas Vingegaard sad dog sikkert i feltet godt pakket ind af sit kyndige Jumbo-Visma-mandskab.

Referat af Ritzau

De store kanoner i klassementet rørte slet ikke på sig fredag. Jonas Vingegaard får derfor som ventet mindst én dag mere i gult. Danskerens forspring til rivalen Tadej Pogacar er fortsat på 2 minutter og 22 sekunder.

Vingegaard var hele dagen solidt plantet langt fremme i feltet, pakket ind med holdkammerater både foran og bag sig. Det var fornuftigt, for feltet blev på grund af sidevind flere gange splittet. Det førte dog ikke til dramatik.

Det er småt med oplagte muligheder for sprinterne i dette års Tour, så med en etapeprofil, der kun bød på mindre stigninger, så nogle af feltets hurtigste folk deres snit til at gøre sig gældende fredag.

Sprinterholdene havde derfor ikke lyst til at lade ret mange komme afsted i udbrud. Der var ellers en del, som forsøgte, herunder flere danskere.

En af dem var Mads Pedersen, og den danske eksverdensmester lykkedes altså med sin mission.

Danskeren endte i udbrud efter adskillige forsøg. Video: Magnus Stig Christensen

Frontgruppen blev dog holdt i meget kort snor af Lotto-Soudal og Alpecin, der på vegne af Caleb Ewan og Jasper Philipsen satte tempoet i feltet.

Styrt og dansk angreb

Med cirka 70 kilometer til mål røg Lotto-Soudals planer dog i vasken, da det meste af holdet styrtede i et sving. Caleb Ewan slog tilsyneladende knæet, og australieren og hans kolleger måtte opgive at jagte etapesejren.

Det var gode nyheder for udbruddet, da der så var et hold færre til at svinge pisken i feltet. Pederson og co.'s forspring steg da også langsomt igen.

BikeExchange tog derefter over i feltet i håbet om, at Dylan Groenewegen kunne lave noget stort.

Med små 15 kilometer tilbage og et forspring på lidt over to minutter til udbryderne smed BikeExchange dog håndklædet i ringen. Så kom der bred front på feltet, og det stod klart, at etapevinderen skulle findes i udbruddet.

Den uheldige australier er en tur i asfalten. Video: Magnus Stig Christensen

Her stoppede samarbejdet hurtigt. Mads Pedersen åbnede ballet og angreb med 12 kilometer til mål.

Pedersen fik Fred Wright og Hugo Houle med sig, og trioen kørte væk fra de øvrige udbrydere.

Wright og Houle havde tydeligvis ikke lyst til at komme til stregen med Pedersen, men det lykkedes ikke duoen at ryste danskeren af sig.

På opløbsstrækningen var der ingen tvivl. Pedersen knuste Wright og Houle og kunne begynde at juble, allerede inden han krydsede målstregen.