Tour de France 2022: 13. etape

Sprinterne får formentlig chancen, når der skal køres 193 flade kilometer fra Le Bourg d'Oisans til Saint-Étienne.

Etapeinfo (Le Bourg-d'Oisans > Saint-Étienne)

Dato
15. jul 2022
Længde
192 km
Start
Kl. 13.18
Mål
Ca. kl. 17.31
Type
Kuperet

Se sendeplanen her

FAVORITTER OG ANALYSE

Favoritter

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Wout van Aert

⭐️⭐️⭐️⭐️ Mads Pedersen, Magnus Cort

⭐️⭐️⭐️ Dylan Teuns, Benjamin Thomas, Alberto Bettiol

⭐️⭐️ Matej Mohoric, Andrea Pasqualon, Jasper Stuyven

⭐️ Quinn Simmons, Connor Swift, Edvald Boasson Hagen, Simon Clarke

Favoritter opdateret 14/7

Nøglepunktet

Den første kategoriserede stigning efter 27 kilometer bliver nøglen. De starter i bunden af Alpe d’Huez og kører ned gennem en dal, inden de rammer den første stigning, Côte de Brie, hvor udbruddet vil blive dannet.

Denne dag er skræddersyet til udbruddet, for den er lige en tand for hård for sprinterne, tror jeg.

Taktikken

For de hold, der ikke har haft styrken til at køre med om sejren de sidste par dage på mægtige Col du Granon og Alpe d´Huez, giver denne dag en oplagt mulighed.

Det er stadig en etape, der kræver, at man har skruet bjergbenene på, men det er er også en dag, hvor det i bund og grund bare handler om at have noget i tanken efter to meget hårde dage i Alperne.

Det er virkelig en stærkmandsdag. Jeg tænker straks på Magnus Cort, når jeg ser sådan en profil. Jeg tror, vi får to løb i løbet med et udbrud, der kæmper om etapesejren ude foran, og så vil favoritterne måske også prøve hinanden af – hvis de har mere at skyde med.

Et andet aspekt er Wout van Aert og den grønne trøje, han har snakket om inden Touren. Spørgsmålet er, om han får lov til at køre med i et udbrud og køre om sejren, eller om Jumbo håber, han kan vinde etapen fra et decimeret felt.

Jumbo-Visma er nøglen. Vil de gabe over så meget? Det skal de passe på med efter to hårde bjergetaper.

Betydning for klassementet

Efter to af løbets hårdeste bjergetaper er overstået, tror jeg, vi vil se favoritterne tage den mere med ro i dag. Men selve etapeprofilen er skabt til cykelløb, og hvis nogle af favoritterne har mistet tid på de sidste to bjergetaper, kan dagen i dag bruges til at hente noget tid tilbage igen.

En Romain Bardet fra team DSM kunne godt finde på at sende en eller to holdkammerater i udbrud for derefter at prøve at ”springe” op til dem på dagens næstsidste stigning 50 kilometer fra mål.

Nogle fra sub-klassementet kan måske forsøge at hente oprejsning og tid, så de igen kan kravle ind i top-10. Det er en rytter som Guillaume Martin kendt for.

Ruten

Efter starten i Bourg d´Oissans kører rytterne et langt, faldende dalstykke, inden de rammer dagens første stigning efter 26 kilometer. Fra toppen kører de nedad og lige ned i storbyen Grenoble og derefter ind i Massif Central, som er et forbandet hårdt cykelområde.

Jeg har selv kørt der flere gange. Da jeg engang hørte Rolf Sørensen sige, at det er hårdt terræn, og asfalten er hård at køre på, tænkte jeg først, at det ikke kunne passe. Men det kunne det.

Asfalten er dårlig, cyklen ruller slet ikke ordentligt. Og så er Massif Central er bare kendt for at være supervarm om sommeren. Det er her, vi kan opleve de højeste temperaturer i Touren.

Kombineret med terrænet, der bare går op og ned hele dagen, er det bare en udmarvende etape. Nu begynder rytterne for alvor at mærke trætheden i kroppen.

Det er ikke bjerge mere, men det er stadig for hårdt til sprinterne. Det er en klassisk udbryderetape.

Sprinterne får formentlig chancen, når der skal køres 193 flade kilometer fra Le Bourg d'Oisans til Saint-Étienne. Video: Bo Bentsen

Læs alt om næste etape her: