Tour de France 2022: 14. etape

En lang etape på 195 kilometer fra Saint-Étienne til Mende byder på et hav af bakker i hårdt terræn.

Etapeinfo (Saint-Étienne > Mende)

Dato
16. jul 2022
Længde
192 km
Start
Kl. 12.36
Mål
Ca. kl. 17.06
Type
Kuperet

Se sendeplanen her

FAVORITTER OG ANALYSE

Favoritter

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Dylan Teuns, Lennard Kämna

⭐️⭐️⭐️⭐️ Matej Mohoric, Thibaut Pinot

⭐️⭐️⭐️ Fred Wright, Jakob Fuglsang

⭐️⭐️ Andreas Kron, Quinn Simmons, Magnus Cort

⭐️ Benjamin Thomas, Alberto Bettiol, Carlos Verona, Simon Geschke

Favoritter opdateret 16/7

Nøglepunktet

Uden tvivl sidste stigning, som kun er tre kilometer, men til gengæld utroligt stejl med 10,2 i gennemsnit.

Mende er ved at blive en nyklassiker i Tour-sammenhæng. I min tid kan jeg huske flere store slag – især Steven Cummings’ vilde etapesejr på Mandela Day i 2015. Jeg kørte på Qhubeka sidste år, og det er en dag, som de stadig refererer til, da han slog både Romain Bardet og Thibaut Pinot med schwung på til sidst. Det er bare en fed bakke, hvor der er et plateau til sidst, som man kan bruge til at komme tilbage, hvis man er blevet sat.

Taktikken

Lad mig sige det med det samme: Det er en oplagt udbrudsetape.

Det er en hård etape allerede efter ti kilometer. Det er ikke de stejleste stigninger, men der er så mange skjulte højdemeter og hårdt terræn.

Der er generelt mange udbrudsetaper i år, og som de andre dage handler det om at sende ryttere, der har gode ben, afsted. ”The usual suspects” – dem, vi allerede har set mange gange i årets løb – skal afsted igen.

Holdene ved nogenlunde, hvem de vil i have i udbrud. Du kan for eksempel ikke sende en Mads Pedersen-type afsted, fordi den slutter så stejlt. Det er i stedet ryttere, der ikke ligger godt til i klassementet, men som er gode opad. For eksempel Bauke Mollema. Det handler rigtigt meget om, hvem der i de forgangne dage har vist, at de har benene.

Terrænet er så hårdt, så det giver lidt sig selv. Det bliver en helt naturlig gruppe, der bliver dannet, hvor de stærkeste kører væk. Det er også derfor, at det sandsynligvis holder hjem. Jeg kan ikke se, hvad det skulle give af mening at holde løbet samlet.

Betydning for klassementet

Mende er en svær stigning, hvor der godt kan laves tidsforskelle blandt klassementsrytterne. De har brug for at køre kontrolleret op til den sidste stigning og så køre ræs til sidst.

Starten er også vigtig for klassementsrytterne. Det er svært at fornemme på tv-billederne, men de her starter er virkelig hektiske, hvor det går op og ned. Her er det vigtigt at være god til at kommunikere som klassementshold. For der kan ikke lige pludselig køre en mand i nærheden af topti afsted. Det er trods alt for farligt.

Ruten

Rytterne ankom i går til Massif Central, og i dag bliver en lang tur sydpå gennem hårdt og kuperet terræn, inden etapen slutter på den efterhånden ikoniske finalebakke op til Mende.

Højdeprofilen på dagens etape snyder, og der er mange ”skjulte” højdemeter, som er svære at spotte på profilen. Disse veje er fantastiske til cykelløb, men mange af rytterne vil også bande dagen i dag langt væk, da stigningerne er for korte til, at man kan danne en gruppetto, men stadig lange nok til, at de tungere ryttere virkelig skal køre alt, hvad de kan for at sidde med i feltet.

En dag som i dag er ofte hårdere end en decideret bjergetape for den tunge halvdel af feltet, da de bliver nødt til at hænge på så længe som overhovedet muligt for ikke at komme i problemer med tidsgrænsen.

En lang etape på 195 kilometer fra Saint-Étienne til Mende byder på et hav af bakker i hårdt terræn. Video: Bo Bentsen

Læs alt om næste etape her: