Analytiker dybt bekymret, når han kigger på cykelsporten: - Spørgsmålet er, om kampen er tabt
Statsmagter med blakkede ry har de seneste år forelsket sig i cykelsporten, og den tendens vil tage til i styrke fremover, spår senioranalytiker.
Qatars VM-værtskab i fodbold, et saudiarabisk konsortiums overtagelse af fodboldklubben Newcastle og samme saudiarabiske konsortiums nye golfsatsning, LIV Golf.
Det er nogle af de senest meget omtalte eksempler på autoritære staters forsøg på at opnå blød magt. Et begreb, der indfanger, hvordan stater bruger sporten som et politisk værktøj i håb om at vinde goodwill både internationalt og i deres egen befolkning.
Men kan cykelsporten her bryste sig af at have rene hænder? Nej, er svaret.
Kast bare et blik på disse holdnavne: UAE Team Emirates, Bahrain Victorious og Astana Qazaqstan Team.
Og måske findes der inden for sportens verden ikke et bedre sted for disse autoritære stater end cykelsporten, hvor det er almindelig praksis at navngive hold efter sponsorer.
- Det ser vi ikke nødvendigvis i så mange andre sportsgrene. Jeg kender ikke til tilfælde, hvor sportsholdet faktisk hedder landet, siger Stanis Elsborg, senioranalytiker i organisationen Play the Game - et initiativ under Idrættens Analyseinstitut, der arbejder for ytringsfrihed, åbenhed og demokrati i international sport.
Derudover kommer den timelange eksponering hver dag under etapeløb som Tour de France, der transmitteres til 190 lande.
- Lige i øjeblikket er det UAE, som oftest pryder tv-skærmene. Så på den led er cykelsporten et yndet felt for de her meget rige nationer at komme ind på, plus at det formentlig også er en relativ billig sportsgren. Og når jeg siger relativ, er den stadig meget dyr, men de har nogle store økonomier bag sig, siger Stanis Elsborg.
Spår tendens vil tage til i styrke
Det skal dog med, understreger Stanis Elsborg, at cykelsporten blot er en brik i de autoritære staters samlede sportslige satsning. Dermed ikke sagt, at der ikke er grund til at se på deres indtog i cykelsporten med stor bekymring.
- Når de her autoritære kræfter først er begyndt at investere et sted, er der ikke så meget, der holder dem tilbage, lyder det fra senioranalytikeren, der nævner fodbold som et eksempel.
I 2008 blev Manchester City købt af investorer fra Abu Dhabi i de Forenede Arabiske Emirater. Investorernes håb var, at erhvervelsen af klubben ville være med til at gøre Abu Dhabi til en global hovedstad for sport.
Året forinden kom den russiske gaskoncern Gazproms logo på maven af Schalke 04's trøjer, og i 2011 blev Paris Saint-Germain overtaget af rigmænd fra Qatar.
- De bekymringer, man kunne have dengang, er sådan set de samme bekymringer, man skal have nu, når man kigger på cykelsporten. Jeg tror ikke på, at det er en tendens, der vil aftage. Nærmere tror jeg, at den vil tage til i styrke over de kommende år, siger Stanis Elsborg og fortsætter:
- Og så vil cykelsporten - hvis man fjerner dopingspøgelset - som bygger på et særligt værdisæt og for mange europæere også handler om sol, sommer og glade dage, blive overtaget af nogle lande, som har et helt andet værdisæt, end hvad vi synes skal forbindes med sport og idræt.
UCI handler som FIFA og UEFA
Og det er ikke sådan, at UCI (Den Internationale Cykelunion) stiller sig på bagbenene over for de autoritære staters kræfter.
Tværtimod handler cykelunionen ifølge Stanis Elsborg, som vi har set andre idrætsorganisationer som FIFA (Det Internationale Fodboldforbund), UEFA (Det Europæiske Fodboldforbund) og tennis- og motorsportsverdenen gøre.
- Hvis man kan sige, at cykelsporten er lillebror, er motorsporten nok storebror, hvad angår nogle af de her stater. Så på den led ser det ikke ud til, at UCI kæmper for de mere demokratiske kræfter nødvendigvis, siger senioranalytikeren og peger på, at UCI for eksempel har lagt cykel-VM i 2025 i Rwanda.
Et land, hvor der ifølge internationale menneskerettighedsorganisationer foregår "krænkelser af politiske og civile menneskerettigheder".
- Så på den led vil jeg sige, at det ligner det billede, vi kender fra international idræt gennem de sidste 20 år: at de autoritære kræfter trænger massivt ind i stort set den sportsgren, de ønsker at trænge ind i, siger Stanis Elsborg.
Udtalelser lige efter Saudi-Arabiens hjerte
Danmark er i år repræsenteret på to af de tre hold nævnt indledningsvis:
- Mikkel Bjerg (UAE Team Emirates)
- Johan Price-Pejtersen (Bahrain Victorious)
Jakob Fuglsang og Mads Würtz Schmidt kører begge for Israel - Premier Tech, der har taget navn efter staten Israel. Står det til blandt andet Amnesty International udøver staten Israel apartheid mod palæstinensere.
Team BikeExchange-Jayco, der har Christopher Juul-Jensen på kontrakt, har også forbindelse til en autoritær stat, da en turistdestination i den nordvestlige del af Saudi-Arabien sidste år smed penge efter det australske hold mod blandt andet at komme på holdets trøjer.
I den forbindelse udtalte Gerry Ryan, ejeren af Team BikeExchange-Jayco, blandt andet:
- Vi vil gøre vores bedste for at støtte deres vækst.
Holdets administrerende direktør fulgte trop:
- Vi føler i høj grad, at cykling og i særdeleshed Team BikeExchange er det perfekte brand til at promovere sådan et spektakulært område.
Citater, der i høj grad minder om dét, golfstjernen Graeme McDowell sagde forud for den første turnering i den saudiarabiskstøttede LIV Golf-serie Super Golf League i London i juni i år. Eksempler på den bløde magt, Saudi-Arabien bedriver.
Som reaktion på McDowells ord sagde Stanis Elsborg til TV 2 SPORT:
- Det er et meget kritisabelt citat. Det er lige præcis det, Saudi-Arabien ønsker. De ønsker jo, at de her store sportsstjerner for alt i verden overhovedet ikke skal tale om nogle af de menneskerettighedsproblemer, der er i landet.
Ønsker sportsstjerner i langt højere italesætter problemer
McDowell, Lee Westwood og de andre golfstjerner, der har vendt PGA Tour ryggen til fordel for den udskældte udbryderliga, er blevet stærkt kritiseret af nogle af golfsportens andre store stjerner: Tiger Woods, Jordan Spieth, Justin Thomas og Rory McIlroy.
Også turneringen har fået kritik fra flere sider, men Westwood, der tidligere har ligget nummer et i verden, forstår ikke kritikken af båndene til Saudi-Arabien.
- Formel 1 kører løb der, Newcastle er delvist ejet af folk derfra, der har været boksning der, og jeg tror også, der er blevet spillet snooker og dart der.
- Golf er ikke den første sport til at have bånd til Saudi-Arabien, men det er, som om opmærksomheden er meget større på det i golf, har Westwood udtalt.
Stanis Elsborg mener da heller ikke, at vi kan tillade os at være sure på de danske cykelryttere, over at de kører for de her hold, der er sponsoreret af og/eller har taget navn efter stater, som ifølge menneskerettighedsorganisationer forgriber sig på menneskerettighederne.
For det er nu engang sådan, at sportens verden styres og kontrolleres af de autoritære stater.
- Så det bliver meget vanskeligt, hvis vi skal til at pege fingre, hver evig eneste gang en dansk atlet eller i det her tilfælde cykelrytter kører for et hold med koblinger til autoritære styrer, siger Stanis Elsborg.
- Men når det så er sagt, ville jeg jo ønske, at de her sportsstjerner i langt højere grad brugte deres stemme til at italesætte nogle af de her problematiske ting, der er forbundet med de her autoritære stater. Jeg ved godt, at det kan være svært, når man kører for holdet, men man skal så også vide, at når man bliver ansat på sådan et hold, som er statsejet eller statskontrolleret, så kommer man - uanset om man vil det eller ej - til at indgå i deres propaganda.
- Og det er hele deres sigte med at smøre idrætsverdenen. Det er at bruge sporten i deres propaganda, og der bliver man så som for eksempel cykelrytter også en del af den fortælling, som UAE, Bahrain og Astana gerne vil lave, siger Stanis Elsborg.
Ikke noget quickfix
Spørgsmålet til en million kroner er derfor nærliggende: Hvordan skal det løses, når idrætten selv ikke har haft et demokratisk modsvar til de autoritære kræfters mange penge og dermed stigende indflydelse?
Play the Game har i flere år appelleret til en dansk-international idrætsstrategi, der skal fremme de demokratiske værdier. I 2021 lancerede Danmarks Idrætsforbund (DIF) en ny international strategi med de grundlæggende værdier: demokrati, åbenhed og ansvarlighed.
Men Danmark kan ikke stå alene og skal ifølge Stanis Elsborg derfor engagere sig i EU og lave nye alliancer på tværs af de mere demokratisksindede nationer.
Han mener, at kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) er godt i gang.
- Vores forslag har da også fået opbakning, men derfra og til, at det så bliver udmøntet i praksis, der er lang vej, erkender Stanis Elsborg.
- Der er ikke noget quickfix for det her, og spørgsmålet er, om kampen er tabt. Men man skal jo ikke lægge sig fladt ned af den grund. Man bliver nødt til at kæmpe videre, for det man gerne vil stå for, og Danmark vil gerne stå for en mere demokratisk og åben idrætskultur. Derfor skal der kæmpes imod det her, siger senioranalytikeren.