Tour de France

Tour de France 2022: 17. etape

Et klassisk bjergslag i Pyrenæerne fra Saint-Gaudens til Peyragudes, hvor der på 130 kilometer venter fire store stigninger.

Etapeinfo (Saint-Gaudens > Peyragudes)

Dato
20. jul 2022
Længde
129 km
Start
Kl. 14.22
Mål
Ca. kl. 17.48
Type
Bjerg

Se sendeplanen her

FAVORITTER OG ANALYSE

Favoritter

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Jonas Vingegaard

⭐️⭐️⭐️⭐️ Tadej Pogacar

⭐️⭐️⭐️ Geraint Thomas, Romain Bardet

⭐️⭐️ Adam Yates, Enric Mas, Nairo Quintana

⭐️ David Gaudu, Alexandr Vlasov, Sepp Kuss, Thibaut Pinot

Favoritter opdateret 15/7

Nøglepunktet

Starten af etapen, hvor udbruddet kører afsted. Manden i gult og sit hold skal være meget opmærksomme hvilke ryttere der kører i udbrud. De må ikke give de nærmeste konkurrenters holdkammerater lov til at køre afsted, da de vil kunne agere forpost længere henne på ruten og måske lave en afgørende forskel ved at vente på deres kaptajn og trække ham med alt hvad de har frem til Peyragudes.

Taktikken

I dag er klassementskaptajnernes hold altafgørende. Etapen kan bruges til at forsøge at hente tid tilbage. Ryttere, der skal hente tid eller forsøge at erobre den gule trøje, må prøve at sende nogle holdkammerater i udbrud i begyndelsen af etapen, så de er klar til at hjælpe senere hen. Det gælder det om at få isoleret de største konkurrenter - eller den gule trøje. Det vil sige, at der skal køres fuld gas på dagens næstsidste stigning Col de Val Louron-Azet. Og så gælder det ellers om at stikke til sidst og se, om man kan knække de andre favoritter.

Betydning for klassementet

Dagen i dag har stor betydning for klassementet. Det går op og ned de sidste 80 kilometer og slutter op ad Peyragudes og den virkelig stejle landingsbane op til målstregen. Jeg husker tydeligt, da Froome mistede den gule trøje i 2017, da Romain Bardet vandt etapen og tog hele 22 sekunder på den sidste stejle rampe op til målstregen.

Ruten

Med sine kun 130 kilometer ligger hele etapen op til et festfyrværkeri af et cykelløb. Efter 50 flade kilometer går det kun op eller ned ad 4 kategoriserede stigninger. Det er ikke de længste stigninger der er på programmet i dag, men de kommer lige i rap af hinanden og kan derfor bruges strategisk og til at skabe et godt og hårdt cykelløb. Når de ligger i forlængelse af hinanden, er der ikke mulighed for at regruppere – så hvis en holdkammerat er blevet sat, er det formentlig slut for denne. Det tegner et billede af, at finalen kan blive mere mand mod mand.

Sammenlignet med Alperne er Pyrenæerne mere ujævne i stigningsprocenterne. Fra meget stejl til lidt mere fladt – uden overhovedet at være fladt. Men firkantet sagt lægger det mere op til angreb, fordi rytmen på stigningen bliver brudt. Det er sværere for en forfølgergruppe at kontrollere, og så går det ofte lidt i stå bag dig, når du angriber på et stejlt stykke. Så kan du holde farten høj, når det flader lidt ud. I Alperne er det lidt mere marathon-agtigt.

Et klassisk bjergslag i Pyrenæerne fra Saint-Gaudens til Peyragudes, hvor der på 130 kilometer venter fire store stigninger. Video: Bo Bentsen

Læs alt om næste etape her: