Et klassisk bjergslag i Pyrenæerne fra Saint-Gaudens til Peyragudes, hvor der på 130 kilometer venter fire store stigninger.

  • 20. juli 2022
  • Etapestart: 13.25
  • I mål: Cirka 16.55
  • Saint-Gaudens > Peyragudes
  • 130 kilometer
  • Bjergetape
  • Se sendeplanen her

FAVORITTER OG ANALYSE

Favoritter

Bliver opdateret, når vi nærmer os Tour-starten.

Nøglepunktet

Starten af etapen, hvor udbruddet kører afsted. Manden i gult og sit hold skal være meget opmærksomme hvilke ryttere der kører i udbrud. De må ikke give de nærmeste konkurrenters holdkammerater lov til at køre afsted, da de vil kunne agere forpost længere henne på ruten og måske lave en afgørende forskel ved at vente på deres kaptajn og trække ham med alt hvad de har frem til Peyragudes.

Taktikken

I dag er klassementskaptajnernes hold altafgørende. Hvis Jonas Vingegaard og Primoz Roglic på nuværende tidspunkt er bag Tadej Pogacar, kan etapen i dag bruges til at forsøge at hente tid tilbage. Hvis de ikke kan køre fra ham head-to-head op ad bakke, så må de prøve at sende nogle holdkammerater i udbrud i begyndelsen af etapen. Herefter skal Jonas og Primoz så sættes op af resten af holdet for at få isoleret Pogacar så han har så få holdkammerater omkring sig som overhoved muligt. Det vil sige at holdet skal køre fuld gas på dagens andensidste stigning Col de Val Louron-Azet og når gruppen er reduceret nok ind, skal de prøve at stikke afsted på skift og håbe at de kan knække de Pogacar og de andre favoritter på den måde.

Skulle Vingegaard og Roglic stadig ligge godt til i klassementet på dette tidspunkt, er det virkelig et ønskescenarie. Så har de nemlig muligheden for at angribe Pogacar på skift. Uden holdkammerater omkring sig vil han selv skulle lukke hullet hver gang. For så at blive angrebet af den anden.

Betydning for klassementet

Dagen i dag har stor betydning for klassementet. Det går op og ned de sidste 80 kilometer og slutter op ad Peyragudes og den virkelig stejle landingsbane op til målstregen. Jeg husker tydeligt, da Froome mistede den gule trøje i 2017, da Romain Bardet vandt etapen og tog hele 22 sekunder på den sidste stejle rampe op til målstregen.

Ruten

Med sine kun 130 kilometer ligger hele etapen op til et festfyrværkeri af et cykelløb. Efter 50 flade kilometer går det kun op eller ned ad 4 kategoriserede stigninger. Det er ikke de længste stigninger der er på programmet i dag, men de kommer lige i rap af hinanden og kan derfor bruges strategisk og til at skabe et godt og hårdt cykelløb. Når de ligger i forlængelse af hinanden, er der ikke mulighed for at regruppere – så hvis en holdkammerat er blevet sat, er det formentlig slut for denne. Det tegner et billede af, at finalen kan blive mere mand mod mand.

Sammenlignet med Alperne er Pyrenæerne mere ujævne i stigningsprocenterne. Fra meget stejl til lidt mere fladt – uden overhovedet at være fladt. Men firkantet sagt lægger det mere op til angreb, fordi rytmen på stigningen bliver brudt. Det er sværere for en forfølgergruppe at kontrollere, og så går det ofte lidt i stå bag dig, når du angriber på et stejlt stykke. Så kan du holde farten høj, når det flader lidt ud. I Alperne er det lidt mere marathon-agtigt.

Col d'Aspin

Hourquette d'Ancizan

Louron-Azet

Finalen

Etapeprofil

Kort over ruten