Tour de France 2022: 18. etape

På den sidste Pyrenæer-etape skal feltet over tre store stigninger fra Lourdes til Hautacam.

Etapeinfo (Lourdes > Hautacam)

Dato
21. jul 2022
Længde
143 km
Start
Kl. 13.37
Mål
Ca. kl. 17.37
Type
Bjerg

Se sendeplanen her

FAVORITTER OG ANALYSE

Favoritter

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Jonas Vingegaard

⭐️⭐️⭐️⭐️ Tadej Pogacar

⭐️⭐️⭐️ Geraint Thomas, Romain Bardet

⭐️⭐️ Adam Yates, Enric Mas, Nairo Quintana

⭐️ David Gaudu, Alexandr Vlasov, Sepp Kuss, Thibaut Pinot

Favoritter opdateret 20/7

Nøglepunktet

Hautacam som finalebjerg. Og det er tilmed løbets sidste bjerg og afslutning opad. Det er et hårdt bjerg – især sidste halvdel, som stiger konstant med 8 til 10 procent i gennemsnit.

Taktikken

Det kan godt gå hen og blive et lidt ”låst” cykelløb. Sidste år blev sidste bjergetape kørt ret defensivt, fordi Ineos tog teten og ville holde samling på det hele for at give Richard Carapaz muligheden for at vinde etapen. Sidste år sluttede de på Luz Ardiden, og favoritterne rykkede først på hinanden til allersidst, hvor Tadej Pogacar endte med overlegent at køre fra alle – med Vingegaard to sekunder efter på andenpladsen.

Hautacam er dog et hårdere bjerg, og her kan et angreb længere fra toppen godt lade sig gøre grundet de stejle procenter på den sidste halvdel af bjerget.

Luz Ardiden er ikke så stejlt som Hautacam, så slår du hullet og er den stærkeste, og det stiger 10-11 procent midt på stigningen, er der ikke så meget taktik. Det er fysikken, der så afgør det. På grund af hårdheden tror jeg, vi vil se den bedste bjergrytter vinde.

Betydning for klassementet

Jeg tror, at styrkeforholdet klassementsrytterne imellem allerede er gjort tydeligt i stillingen inden dagens etape, så jeg tror ikke, den vil ændre det store i toppen.

Så sent som i årets Giro d'Italia så vi dog, at førertrøjen kan skifte ejer på sidste etape med en bjergafslutning, da Jai Hindley kørte uimodståeligt væk fra Richard Carapaz.

Ruten

Det er endnu en relativt kort etape på bare 144 kilometer. Ligesom i går er bjergene placeret på de sidste 80 kilometer af etapen.

Først rammer de kolossen Col d’Aubisque, som stiger med 7,1 procent over 16,7 kilometer og har en hårdhed, der minder om Col du Tourmalet. Efter Aubisque går det lynhurtigt ned til bunden af Col de Spandelles, som måske er en lidt undervurderet stigning. Den stiger i 10,3 kilometer med hele 8,3 i gennemsnit. Samme stigningsprocent som Alpe d'Huez, som er cirka tre kilometer kortere. Efter endnu en hurtig nedkørsel er rytterne nu i bunden er Hautacam. En modbydeligt hård stigning at slutte etapen af med.

Hautacam er en prestigefyldt stigning at vinde på, og vi har jo gode minder fra 1996. Bjarne Riis viste, hvordan geden skal barberes. Og vi så, hvor hård stigningen er. Bjarne lagde stor afstand til konkurrenterne. Riis var bare den bedste opad på det tidspunkt, og derfor vandt han også på Hautacam og sikrede sin Tour-triumf.

På den sidste Pyrenæer-etape skal feltet over tre store stigninger fra Lourdes til Hautacam. Video: Bo Bentsen

Læs alt om næste etape her: