Vingegaard i stor triumf - tæt på Tour-sejren

Jonas Vingegaard har taget et stort skridt mod den samlede sejr i Tour de France, efter han satte alt på plads og vandt 18. etape til Hautacam.

Top 3 på 18. etape

Top 3 på 18. etape
RankLandRytterHoldTids
1DENJonas VingegaardJumbo - Visma3:59:50
2SLOTadej PogacarUAE Team Emirates+1:04
3BELWout van AertJumbo - Visma+2:10
Se hele etaperesultatet

Top 3 i klassementet

Top 3 i klassementet
RankRytterHoldpoints
1Jumbo - Visma79:33:20
2UAE Team Emirates+2:43
3INEOS Grenadiers+7:22
Se hele klassementet

Trøjerne efter 20. etape

Trøjerne efter 20. etape
RytterHold
Jumbo - Visma
UAE Team Emirates
Jumbo - Visma
Jumbo - Visma
Se hele klassementet

Det betyder resultatet

Jonas Vingegaard er med torsdagens triumf rykket et stort skridt tættere på den samlede sejr. Hvis den danske Jumbo-Visma-kaptajn undgår uheld, må det formodes, at der kun er én etape tilbage til at lave betydningsfulde tidsforskelle, nemlig enkeltstarten på lørdag. Ifølge TV 2 SPORTs eksperter bør forspringet på mere end tre minutter være mere end rigeligt i forhold til at holde Tadej Pogacar på afstand.

Danskeren er desuden sikker på at vinde bjergkonkurrencen, da han ikke længere kan hentes af sin nærmeste forfølger.

Referat

Af Ritzau

Tadej Pogacars (UAE) muligheder for et direkte attentat på Jonas Vingegaard og den gule trøje svinder ind.

Torsdag afviste danskeren talrige angreb fra sin største konkurrent, satte ham på den sidste stigning og vandt 18. etape af Tour de France. Det er danskerens anden etapesejr i verdens største cykelløb.

Angreb lod vente på sig

Torsdag skulle feltet forcere tre store stigninger. Pogacar har de seneste dage nærmest brugt enhver lejlighed til at angribe den gule trøje, men det ventede han med til anden stigning.

Her begyndte UAE så for alvor at lægge an til et angreb. Amerikanske Brandon McNulty satte sig forrest i feltet med Pogacar på hjul. Sloveneren blev åndet i nakken af en opmærksom dansker.

Seks kilometer fra toppen på anden stigning forsøgte den 23-årige slovener så at stikke kniven ind. Men til hans store frustration sad en utrættelig Vingegaard igen klistret til udfordrerens baghjul.

Gang på gang forsøgte en angrebsivrig slovener sig med små accelerationer. Vingegaard fortsatte dog med at forsvare sig på samtlige angreb.

Dramatik på nedkørslen

På nedkørslen efter anden stigning var Vingegaard pludselig tæt på at styrte, men danskeren nåede akkurat at redde sig selv. Kort efter var uheldet i stedet ude for Pogacar, hvis hjul skred i vejkanten.

Danskeren endte dog med at vente på sin konkurrent, der takkede ham med en udstrakt hånd.

Ude foran havde Vingegaards holdkammerat Wout van Aert skabt sig et lille forspring i forbindelse med et stort udbrud, der stak afsted fra etapens start.

Van Aert var en stor hjælp

Sepp Kuss hjalp midt på sidste stigning sin danske kaptajn op til belgieren, der hurtigt overtog styringen med både Vingegaard og Pogacar på hjul. Det belgiske kraftværk blev til sidst for stor en mundfuld for Pogacar, der måtte slippe.

Derfor kunne danskeren sætte sin største konkurrent og køre alene ind over stregen på løbets sidste bjergetape. Han endte med at tage mere end et minut på sin nærmeste konkurrent.

Vingegaard overtager også den prikkede bjergtrøje ved at være kørt først over den sidste stigning i dette års Tour de France.