Tour de France

"Brutal" kamp om at undgå nedrykning præger danskerhold

Nedrykningsfare hører som regel til sportsgrene som håndbold og fodbold, men i år er det højaktuelt i cykling.

Når cykelrytterne i disse dage drøner rundt på landevejene i Tour de France, slås de ikke kun for hæder og ære.

På grund af regler, der blev vedtaget i verdensforbundet UCI i 2018, kører de også for deres holds overlevelse på World Touren.

Det er lidt brutalt

Nicki Sørensen, sportsdirektør hos Israel-Premier Tech

Simpelt fortalt handler det for holdene om at slutte blandt de 18 bedste på den af UCI's pointranglister, som dækker holdenes resultater i den nuværende og de foregående to sæsoner.

Lykkes det, får holdene World Tour-licens i sæsonerne 2023-2025.

Lykkes det ikke, er det farvel til World Tour-status, sikker deltagelse i sportens største løb og dermed også potentielt store sponsorsummer.

Forstå WorldTour-systemet

Siden begyndelsen af 2020-sæsonen har holdene kunnet samle UCI-point sammen, og når denne sæson når sin ende, skal regnestykket gøres op.

18 WorldTour-hold og 17 ProTour-hold kæmper om at slutte blandt de 18 med flest point over den treårige periode. De hold, der lykkes med det, kan ansøge om at få eller få fornyet deres WorldTour-licens for de kommende tre år.

For at være WorldTour-hold skal man - ud over det sportslige, der er UCI-point - også leve op til fire andre kriterier: Det finansielle, etiske, administrative og organisatoriske kriterie.

Det nuværende system er bygget op således, at nummer 19 og 20 på ranglisten vil være sikker på at få en invitation til alle WorldTour-løb for den kommende sæson. Men måden, de to hold bliver fundet på, er anderledes.

Her vil det i stedet udelukkende være præstationerne for 2022-sæsonen, der afgør det.

Danskerhold i den kedelige ende

Israel-Premier Tech er et af de hold, der hænger med røven i vandskorpen i det kapløb, og derfor har holdets to etapesejre i årets Tour de France vakt glæde i mere end én forstand.

Men holdets sportsdirektør Nicki Sørensen er ikke begejstret over, at holdet, som lige nu er nummer 20 på ranglisten, er presset på den måde.

- Det er lidt brutalt, siger han.

Cykelholdene har skrabet point sammen siden 2020-sæsonen, og når 2022 er slut, gøres tallene op, og der fældes dom.

Matti Breschel er sportsdirektør hos EF, som på en aktuel 16.-plads ikke kan vide sig sikker på World Tour-status næste år.

- Det er et ekstra pres, som man ikke rigtig kan ignorere. Desværre. Det pres, der allerede er på rytterne, er rigeligt. Vi ville gerne være det foruden, siger Breschel.

Vælger løb ud fra ranglisten

Hos Israel-Premier Tech har kapløbet fået meget konkrete konsekvenser. Holdet har været tvunget til at køre gode placeringer og point i hus, og derfor har holdet løbende ændret rytternes løbsprogrammer.

- Før i tiden var det de mest attraktive løb, man sportsligt ville gå efter, men nu vælger man løb ud fra, hvor det er lettest at få point, siger Nicki Sørensen.

I juni vandt Jakob Fuglsang et lille fransk løb og hentede 125 point til ranglisten. Det er fem point mere end etapesejr i Tour de France. Det løb havde Israel-Premier Tech aldrig satset på, hvis ikke holdet var i knibe.

Matti Breschel er af den holdning, at det er fint at ryste posen i cykeltoppen, fordi der er mange spændende hold og ryttere i laget lige under World Tour.

- Men det er irriterende, siger sportsdirektøren med et grin.

Tour-deltagelsen kan være i fare

En tabt World Tour-status behøver dog ikke være en katastrofe. Hvis man er blandt de to bedste Pro-hold, bliver man alligevel inviteret til de allerstørste løb.

Et problem kan dog blive, at Pro-hold med en i forvejen presset økonomi kan få endnu sværere ved at lokke sponsorer til, hvis de ikke kan garantere deltagelse i det kommercielt altoverskyggende Tour de France.

Derfor er det ikke utænkeligt, at der opstår panik på ledelsesgangene, når årsskiftet nærmer sig, men på landevejene må det ikke ske.

- For guds skyld nej. Vi skal på en eller anden måde bevare roen. Jeg ved om nogen, hvordan det er at køre rundt med pres fra en højtstående chef eller sportsdirektør.

- Det får man ikke noget ud af. Det er mennesker, vi har med at gøre, og ryttere i balance er bedst, siger Matti Breschel.