Tour de France

Vingegaards sportsdirektør viste video med Riis inden triumfen

Iført den gule førertrøje kørte Jonas Vingegaard alene over målstregen på Hautacam. Det er han blot den tredje Tour-rytter, der gør.

Inspirationen var i den grad på plads, inden Jonas Vingegaard og holdkammeraterne kørte ud på 18. etape til Hautacam.

Det fortalte sportsdirektør Grischa Niermann, da TV 2 SPORT interviewede ham efter Vingegaards suveræne sejr.

Haha! Så har det ikke været helt nyttesløst, at jeg kørte i den gule trøje dengang og vandt på Hautacam

Bjarne Riis

Tyskeren havde nemlig delt videoklip med både Bjarne Riis og Vincenzo Nibali, der iført den gule trøje kørte alene i mål på Hautacam i henholdsvis 1996 og 2014.

- Vi så en video i morges (torsdag, red.) med Riis, men især fra 2014, hvor Touren senest var på Hautacam. Det var for at øge kendskabet til stigningen, selvom Jonas har kørt den i træning, og jeg har kørt rekognoscering her. Vi vidste, hvad der ville komme – og vi vidste, at stigningen ville passe perfekt til ham, siger Grischa Niermann.

Torsdagens afslutning på Hautacam var Tourens sjette besøg på den berygtede stigning. Hver eneste gang er der sket forskydninger i klassementet, og det gjorde der i den grad også, da Vingegaard vandt som den blot tredje rytter i gult.

Riis griner: - Så har det ikke været helt nyttesløst

Vingegaards sejr på det store bjergpas blev også fulgt tæt af Bjarne Riis.

Hvad tænker du om, at videoen af din sejr på Hautacam i 1996 stadig bliver brugt?

- Haha! Så har det ikke været helt nyttesløst, at jeg kørte i den gule trøje dengang og vandt på Hautacam, siger han på TV 2 SPORT og tilføjer i den mere seriøse ende:

- Der er helt klart nogle ting, som man kan bruge fra min sejr dengang. Måske mest af alt motivation for Jonas og de andre ryttere: "Prøv at høre her. Nu skal vi ud og gøre det her. Det er den sidste hårde stigning i Tour de France, så lad os give alt." Og det så vi jo også, at Jonas og hans team gjorde, siger Riis, der i 2007 indrømmede at have gjort brug af ulovlige præstationsfremmende midler i løbet af sin karriere.

Se Tour de France uden afbrydelser på TV 2 PLAY.