Danskere valfarter til Paris for at heppe: - Jeg var nødt til at tage afsted

Jonas Vingegaards succes har grebet mange landsmænd. Flere har spontant ændret planerne i sidste øjeblik for at opleve stemningen på den sidste etape.

Danskerne er gået i gult, i takt med at Jonas Vingegaard rykker tættere på Tour de France-sejren på Champs-Élysées i Paris.

Og flere tager nu spontant til den franske hovedstad for at overvære cykelløbets sidste etape.

En af dem er Maya Mørch fra Birkerød, som står klar foran Triumfbuen lørdag morgen.

For hende startede det hele, da hun fik en forsmag ved holdpræsentationen i Tivoli 29. juni.

Her blev hun grebet af den fantastiske stemning og de spontane fællesskaber, der opstod mellem hende og andre danskere.

Siden har hun siddet klistret til skærmen og har ikke misset et sekund af de følgende ugers cykelgys og strabadser.

- Det er nervepirrende fra start til slut og fantastiske præstationer hver eneste dag. Efterhånden som det blev vildere og vildere, blev jeg nødt til at tage afsted, siger hun.

Spontane fællesskaber

Som sagt, så gjort.

Fredag aften pakkede Maya Mørch tasken og tog afsted, og fra lørdag er hun klar til at fejre tourens afslutning sammen med alle de andre danske og udenlandske tour-fans, som har fundet vej til den franske hovedstad.

- De der spontant opståede fællesskaber og jubel, når vi stimler sammen om en fælles begejstring, det er slet ikke til at sætte ord på, siger hun.

Maya Mørch er medlem af en Facebook-gruppe, der hedder "Danske tilskuere til Tour de France", og ifølge hende er der stadig mange danskere på vej.

Selvom hun er rejst til Paris alene, er hun ikke bange for skulle fejre tour-afslutningen uden selskab.

Perspektiv

3 minutter og 26 sekunder er et stort forspring

.
  • 20. etapes enkeltstart er 40,7 kilometer lang.
  • Vingegaard kan både skifte cykel og punktere et par gange uden problemer, siger cykelekspert Emil Vinjebo.
  • Så meget tid skal Pogacar tage pr. kilometer: 5,0614 sekunder.
  • Så meget tid skal Pogacar tage pr. 100 meter: 0,5061 sekunder.
  • Hvis Vingegaard kører 49 kilometer i timen i gennemsnit, skal Pogacar køre 52,63 kilometer i timen.

 

Hun har allerede planlagt at mødes med de andre danskere ved Det Danske Hus, hvorfra de vil følges til Champs-Élysées.

- Jeg glæder mig til stemningen. Man kan bare tage herned og vide, at alle de andre danskere er her, og vi finder sammen. Vi kommer til at råbe og skrige og have en fest, siger Maya Mørch.

Hun er ikke et sekund i tvivl om, at Jonas Vingegaard vinder touren – og at Mads Pedersen får det bedre og tager søndagens afsluttende etape.

- I morgen bliver det vildt. Det kan ikke gå galt, det er Paris, siger Maya Mørch.

Pludselig sagde Anton; vi er i nærheden af Paris. Skal vi ikke bare tage afsted? Video: John Hiep Anh Nguyen

Mor og søn tog spontan beslutning på vej hjem fra familieferie

Også Anton Lindgaard og hans mor, Karin Lindgaard, befinder sig i Paris, hvor de er klar til at modtage Vingegaard og resten af feltet søndag.

Men turen var bestemt ikke planlagt.

For få dage siden befandt mor og søn sig sammen med resten af familien på et lufthavnshotel i Bergamo i det nordlige Italien, hvor de var på vej hjem fra sommerferien.

- Det var en meget spontan beslutning. Pludselig sagde Anton: "Vi er i nærheden af Paris. Skal vi ikke bare tage afsted?" fortæller Karin Lindgaard.

Så da resten af familien fortsatte rejsen hjem til Danmark, besluttede de to sig for at hoppe på diverse busser og tog mod nordvest. Og for et par dage siden nåede de til Paris.

- Vi elsker al sport, og vi ved, at danskerne er gode til at samles om sådan nogle ting. Det bliver en kæmpe fest i morgen, siger Anton Lindgaard.

Lørdag har Anton og Karin Lindgaard planer om at heppe på Jonas Vingegaard sammen med de andre danskere i Paris på en lokal bar. Og søndag bliver den sidste etape fulgt fra Det Danske Hus.

- Jeg får da sikkert en smule gåsehud i morgen. Der bliver bare givet den fuld gas, det bliver megafedt, siger Anton Lindgaard.

Nervøs på landsmands vegne

En anden dansker, der følger spændt med i de sidste afgørende etaper, er cykelrytteren Magnus Cort, som søndag udgik af touren på grund af en positiv coronatest.

Han hepper også på landsmanden Jonas Vingegaard, på trods af at de to cykelstjerner kører for hver sit hold.

- Det er spændende, jeg er nervøs på hans vegne. Det sidste stykke, før der kom barrierer, sad jeg og bandede tilskuerne væk. De stod alt for tæt. Det brød jeg mig slet ikke om. Men ellers er det fantastisk at se på, siger han.

Selvom Jonas Vingegaard nu synes meget tæt på triumfen i Paris, kan der stadig gå ting galt, erkender Magnus Cort.

- Han skal holde sig på cyklen og ikke brække noget. Men det er et komfortabelt forspring, han har, og jeg er sikker på, at han nok skal køre den hjem, siger han.

Top 3 i klassementet

Top 3 i klassementet
RankRytterHoldpoints
1Jumbo - Visma79:33:20
2UAE Team Emirates+2:43
3INEOS Grenadiers+7:22
Se hele klassementet

41 kilometer lang enkeltstart

Lørdag forsvarer Jonas Vingegaard sin gule førertrøje på næstesidste etape af årets Tour de France, hvor der venter en 41 kilometer lang enkeltstart i Rocamadour, inden feltet søndag når til afslutningen på Champs-Elysees i Paris.

Enkeltstartscykler, hjelme og dragter skal findes frem for første gang siden 1. etape, som blev kørt i silende regn i København.

Jonas Vingegaard kører afsted lørdag med et forspring på 3 minutter og 26 sekunder foran nærmeste efterfølger, Tadej Pogacar. Jonas Vingegaard starter klokken 17.