Tour de France skal afgøres på en 40 kilometer lang enkeltstart fra Lacapelle-Marival til Rocamadour.

  • 23. juli 2022
  • Etapestart: Cirka 13.05
  • Sidste rytter i mål: Cirka 17.45
  • Lacapelle-Marival > Rocamadour
  • 40 kilometer
  • Enkeltstart
  • Se sendeplanen her

FAVORITTER OG ANALYSE

Favoritter

Bliver opdateret, når vi nærmer os Tour-starten.

Nøglepunktet

Hvert pedaltråd er vigtigt. Alt, man gør inden stigningen til sidst, har indflydelse på, hvor hurtigt man kan køre opad. Men alligevel vil jeg udpege stigningen op mod mål som det sted, hvor der kan gøres den største forskel. Hvis man er oven på pedalerne, som man siger i cykelsprog, og har en smule overskud tilbage til de sidste 1,5 kilometer, som stiger med 7,8 procent i gennemsnit, kan der gøres forholdsvis store forskelle.

Så nøglen er at distribuere kræfterne perfekt. Det handler mere om hele etapen end om et specifikt sted på ruten.

Taktikken

Taktikken er klar: Kør så hurtigt som overhovedet muligt. Det lyder simpelt, men det er det langt fra.

Alle er trætte her på 20. etape af årets Tour. Derfor er det endnu vigtigere end normalt ikke at gå over sin grænse i begyndelsen af enkeltstarten, men om at finde den hårfine balance og en god rytme fra start.

Hvis man lægger for hårdt ud og kommer i rød zone, kommer det til at koste for meget på den her halvanden kilometer lange stigning.

Betydning for klassementet

Det er en af løbets absolutte nøgleetaper for klassementsrytterne.

Hvis der to minutter eller mindre imellem de bedste i toppen, kan alt ske på dagens enkeltstart. Vi så det så sent som i 2020, hvor Tadej Pogacar udraderede alt og alle og vandt etapen med 1 minut og 21 sekunder til Tom Dumoulin og hele 1 minut og 56 sekunder til manden i gult, Primoz Roglic. Alt kan ske.

Det er tilmed længe siden, de har kørt på en enkeltstartscykel, så det gælder om at finde den rette position på cyklen. Noget, som Roglic ikke fandt for to år siden, da han tabte Touren lige før Paris.

Ruten

En længe ventet enkeltstart, der kommer til at lave rav i den.

Det er en enkeltstart fra A til B, hvilket betyder, at vinden har en større betydning, end hvis rytterne skulle starte og slutte samme sted. De kører stort set stik vest, så med en vestenvind vil sluttiden blive forøget markant, og der kan gøres endnu større forskelle.

Ruten har hele 442 højdemeter, hvilket er værd at bemærke. Det er en hård enkeltstart, der virkelig kræver noget power.

Det her er en rigtig god enkeltstart for Jonas Vingegaard. Den minder lidt om enkeltstart nummer to fra sidste år – bare endnu hårdere.

Det er en helt anden disciplin at køre enkeltstart på 20. etape kontra 1. etape. Vi kommer til at se flere klassementsrytterne med fremme. Selvfølgelig vil der være specialister med fremme, men det handler meget om restitution.

Ruteprofil

Kort over ruten