Tour de France

Tour de France 2022: 21. etape

Den klassiske og festlige 21. etape er i år 112 kilometer og går fra La Défense Arena i Paris til Champs-Élysées.

Etapeinfo (Paris La Défense Arena > Paris)

Dato
24. jul 2022
Længde
115 km
Start
Kl. 16.46
Mål
Ca. kl. 19.45
Type
Flad

Se sendeplanen her

FAVORITTER OG ANALYSE

Favoritter

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Dylan Groenewegen, Fabio Jakobsen

⭐️⭐️⭐️⭐️ Caleb Ewan, Wout van Aert

⭐️⭐️⭐️ Jasper Philipsen, Danny van Poppel

⭐️⭐️ Mads Pedersen, Peter Sagan

⭐️ Alexander Kristoff, Hugo Hofstetter, Alberto Dainese, Luca Mozzato

Favoritter opdateret 22/7

Nøglepunktet

Omgangene i Paris’ indre med mål på ikoniske Champs-Élysées er her, løbet begynder efter en rolig start på etapen. For sprinterne handler alt om at komme bedst muligt ind i sidste sving, når de er på sidste omgang, og herfra starte deres spurt.

Taktikken

I holdbussen får rytterne klar besked: ”Nyd dagen, men lad være med at fucke op til sidst”. Rytterne skal jo over stregen.

Når de rammer omgangene i Paris de sidste 50 kilometer, kræver det fuldt fokus. Den gule trøjes hold holder styr på det hele, men i Paris er der åbent for cykelløb, hvor det bliver en svær størrelse at kontrollere.

Den klassiske og festlige 21. etape er i år 112 kilometer og går fra La Défense Arena i Paris til Champs-Élysées. Video: Bo Bentsen

Betydning for klassementet

Sidste etape i Paris tæller i manges øjne nærmest ikke med som en etape. Men tiden løber altså stadig, og et uheld eller en defekt til allersidst kan godt koste sekunder.

Hvis de ligger rigtig tæt i toppen, vil der helt klart være nerver på, indtil rytterne har krydset 3-kilometermærket. Hvis der til gengæld er flere minutter mellem rytterne på podiet, er der mere ro på, og ofte ser man, at hele holdet samler sig omkring den gule trøje og kører symbolsk sammen over målstregen lidt tid efter vinderen af etapen.

Ruten

Etapen kan deles op i to.

Vejen ind mod Champs-Èlysèes bliver ren paradekørsel, hvor der bliver skænket champagne til ryttere og sportsdirektører. Der skal også tages de obligatoriske billeder af podiet, den gule trøje med holdkammeraterne samt alle trøjerne.

Fra det sekund, rytterne rammer første omgang i Paris og krydser målstregen for første gang, er der dømt cykelløb igen.

Jeg har ofte hørt ryttere nærmest brokke sig over, hvor hårdt det egentlig er inde på omgangen, og hvor dårligt de brosten på Champs-Élysées egentlig føles efter tre ugers hårdt kørt cykelløb.

Når man har fået en øl og noget godt at spise dagen inden og så rammer omgangene i Paris, bliver der bare kørt vanvittigt stærkt. For nogle hold er det VM i massespurt, andre skal køre en Tour de France-sejr hjem, og for andre handler det bare om overlevelse.