Tour de France

Vingegaards hjemstavn fejrer Tourens sidste etape

Storskærmsarrangementer og byfest danner ramme om lokal glæde og stolthed over historisk dansk cykelbedrift.

Når Jonas Vingegaard søndag eftermiddag kører over målstregen på sidste etape af Tour de France, ventes det, at han bliver kåret som vinder.

I så fald bliver han den første dansker i mere end tyve år til at få den titel.

Hans dage i den gule førertrøje er blevet fulgt intenst på hjemstavnen i Vestjylland. Søndag bliver ingen undtagelse.

Frivillige kræfter har planlagt storskærmsarrangementer og andre festligheder, alt sammen til ære for Jonas Vingegaard og hans historiske bedrift.

I byen Hillerslev, hvor cykelstjernen er vokset op, er der foruden storskærmen lagt op til en regulær byfest – komplet med hoppeborg, candyfloss og pølsevogn.

Derudover er der konfettirør, og den lokale brugs har doneret champagne til 500 personer, fortæller Mikkel Aggerholm, som er en af arrangørerne bag.

Han forventer, at folk vil møde talstærkt op.

- Lørdag kom der mellem 500 og 600 mennesker og så etapen på storskærm. Det er altså meget for en by med 400 indbyggere.

- Der er mange cykelfans, der er kommet ud af det blå og ikke vidste, at de var cykelfans.

Den lokale opbakning til cykelrytteren er "enorm", siger Mikkel Aggerholm.

- Det er helt vildt. Alle føler jo, at de kender ham og hans forældre, og det gør det bare endnu mere specielt.

Gul feber i Glyngøre

Også i Glyngøre, hvor Jonas Vingegaard bor med sin familie, har folk fulgt rytterens vej til toppen.

Det kniber med at finde plads i den lille by, men der kommer en storskærm op på byens østerscafé.

Det fortæller ejer Svend Bonde, som med rekordfart har indhentet tilladelse fra TV 2 til at vise livetransmissionen for et større publikum. Han fik først søgt lørdag aften og er søndag først på eftermiddagen glad for at kunne fortælle, at det hele falder i hak.

- Det er megastort, at Jonas har nået det her. Men jeg har egentlig hele tiden tænkt, at det nok skulle lykkes ham, siger Svend Bonde.

Faktisk er det hele egnen, der har fået "gul feber". Det siger borgmesteren i Skive Kommune, Peder Christian Kirkegaard (V).

- Der er stort set ingen, der ikke følger med i, hvad der sker. Man kan mærke, at der ikke har været meget trafik på vejene, når vi kommer hen på eftermiddagen, siger han.

- Vi er utroligt glade og stolte på hans vegne. Der er ikke mange steder i Danmark, hvor man kan byde en vinder af verdens hårdeste cykelløb hjem til sit lokalområde.

I Skive bliver etapen og den efterfølgende kåring også vist på storskærm. Borgmesteren ser frem til at dele oplevelsen med de fremmødte.

- Det, at man er fælles om sådan en stor oplevelse her, giver bare noget, man ikke glemmer i mange år, siger han.

Jonas Vingegaard og resten af feltet i Tour de France kører sidste etape af årets løb søndag klokken 16.45. Feltet forventes at være i mål klokken 19.30, hvorefter vinderen bliver kåret.