Er Vingegaards liv ændret for altid? Tidligere Tour-vindere har vidt forskellige historier

Tiden efter en Tour-triumf er ikke altid lutter lagkage. For britiske Bradley Wiggins gik det galt.

Jonas Vingegaard har vundet cykelløb før. Både i Polen, emiraterne, Frankrig og Italien.

Men når det kommer til sejre, er der intet som Tour de France.

Du kan aldrig træne dig op til, hvad der kommer til at ske efterfølgende

Bradley Wiggins, vinder af Tour de France 2012

Søndag aften trådte 25-årige Vingegaard iklædt vindergult op på podiet på Champs-Élyseés og lod sig hædre som den blot anden danske mester i Tour de France-historien.

Fra sekundet, den magre thybo trådte ned fra scenen, blev hans liv forandret, siger Danmarks eneste anden Tour-vinder, Bjarne Riis, til TV 2.

- Han er jo ikke meget for at sige, at det vil ændre hans liv. Men det gør det. Det skal han også bare vide. Det bliver svært, lyder forudsigelsen fra 1996-udgavens mester.

I et interview med TV MIDTVEST sætter Bjarne Riis flere ord på, hvad der nu venter Vingegaard:

- Det, han kommer til at opleve, bliver vanvittigt. De næste dage med fejringer rundt omkring. Det bliver megastort for ham. Jeg tror, der kommer til at gå et stykke tid, før det virkelig går op for ham.

Og selv på sin hjemmebane tror Bjarne Riis ikke, at Vingegaard kan gå på gaden uden at blive set på med nye øjne.

- Hvis man er en sindig jyde, som han og jeg selv er, så er det ikke altid nemt. Så kan det godt ske, at man bare vil handle i brugsen, men det er ikke på samme måde. Det bliver svært at vænne sig til.

Sammen vil Riis og Vingegaard nu være at finde i den eksklusive klub af Tour-vindere. Fortællinger fra flere af klubbens medlemmer kan gøre os klogere på, hvad der nu venter Jonas fra Hillerslev.

Den mest dystre af fortællingerne kommer fra vinderen af Tour de France 2012, Bradley Wiggins.

Ønskede, at han aldrig havde vundet

Wiggins' cykelkarriere kulminerede i sommeren 2012. Blot ti dage efter at han kørte i den gule trøje til Paris som den første brite, vandt han OL-guld i enkeltstart på hjemmebanen i London.

Derefter var intet som før.

- Inden Tour de France det år var jeg relativt ukendt i den brede befolkning. Da jeg kom tilbage, føltes det, som om jeg var den mest kendte mand i verden, fortalte han i et hudløst ærligt interview med BBC i 2014.

- Du kan fysisk træne dig op til at vinde Touren, men du kan aldrig træne dig op til, hvad der kommer til at ske efterfølgende.

Den enorme bevågenhed pressede ham i perioder så langt ud, at han fra tid til anden ønskede, at han aldrig havde vundet de to sejre.

- Det er temmelig hårdt, når man bliver så kendt og egentlig bare har lyst til at lave normale ting med sine børn og lignende. Det var hårdt, men jeg tror, at man lærer at leve med det, lød det fra Wiggins, der aldrig vandt Tour de France igen.

Drak sig igennem opmærksomheden

Wiggins er ikke alene om at have følt de mange ekstra øjne skue i hans retning.

Den vævre spanske CSC-klatrer, Carlos Sastre, beskriver sin Tour-sejr fra 2008 som en livsændrende begivenhed.

- Jeg fik beskeder fra nær og fjern. Det var, som om folk vidste, hvem jeg var for første gang. Holdet afhang mere af mig, og min løn steg, skrev han i en klumme ti år efter sejren.

Et år efter Wiggins’ triumfsommer blev han slået til ridder af dronning Elizabeth. Nu var han i selskab med ikoner som Paul McCartney, Elton John og Mick Jagger, som alle kan smykke sig med titlen sir.

Privat tog sir Bradley Wiggins’ liv sig dog mindre glamourøst ud. Med egne ord gik han rundt derhjemme og "lollede" og havde det rædderligt.

- Det gik bare galt. Når jeg ser tilbage, nåede jeg ikke at sætte ordentligt pris på tiden. Jeg prøvede bare at tage det i stiv arm. Og så drak jeg og den slags for at prøve at lette vejen igennem, sagde han i 2014.

Op ad dynget kom han dog igen efter samtaler med kolleger, som også havde prøvet at være under samme pres. Det hjalp også at genoptage karrieren i banecykling, har han forklaret.

At det skal ende helt i hundene for Jonas Vingegaard, står dog på ingen måde skrevet i stjernerne. Det er dette års detroniserede Tour-konge, Tadej Pogacar, et bevis på.

Kan Vingegaard holde til blæst?

Pogacar blev i efteråret 2020 – fire måneder efter sin første franske triumf – spurgt ind til livet som nykronet Tour-konge.

- Mit liv har ikke ændret sig meget, efter at jeg vandt Touren. Det er det samme som før. Måske er der lidt flere interviews og medierelaterede ting, men det er til at overkomme, lød svaret til spanske Marca fra den dengang 22-årige slovener.

Skulle én ting ændre sig for Jonas Vingegaard, kunne det være størrelsen af den månedlige løncheck, som han får tilsendt af sin hollandske arbejdsgiver, Team Jumbo-Visma.

En lønforhøjelse vil i hvert fald være ham vel undt, siger Bjarne Riis.

- Det fortjener han da, gør han ikke? Det synes jeg da virkelig.

- Jeg kender ikke hans kontrakt. Men jeg ville da undre mig, hvis ikke han har nogle klausuler om, at der er en vis form for genforhandling, når man leverer en præstation, som han gør, siger Riis.

Den første danske Tour-vinder har da også tiltro til, at Vingegaard har staturen til at stå imod den kommende tids opmærksomhed.

- Fordelen ved Jonas er, at han har benene solidt plantet i den jyske muld. Så han bliver ikke sådan lige til at skubbe omkuld. Men det bliver heller ikke let, det tror jeg ikke på, lyder Riis’ forudsigelse.