Tour de France

Vingegaard modtaget som folkehelt på Rådhuspladsen

Tusindvis af mennesker var samlet på Rådhuspladsen i København for at fejre Tour de France-vinderen, Jonas Vingegaard.

Det var en overvældet Jonas Vingegaard, der efter sin køretur fra Københavns Lufthavn mødte op til folkets hyldest foran Københavns Rådhus.

- Det har været fuldstændig fantastisk tur. Jeg vil gerne sig tusind tak til alle, som er dukket op. Det er virkelig en stor oplevelse for mig, siger Jonas Vingegaard til TV 2.

Selvom det nu er tre dage siden, at den 25-årige endegyldigt sikrede sig den gule trøje i Paris, er virkeligheden stadigvæk ikke rigtig gået op for danskeren.

- Jeg har ikke forstået det. Det er helt vanvittigt, siger Tour-vinderen.

Kæmpe hyldest

På Rådhuspladsen var tusindvis af mennesker mødt op i rødt og hvidt for at hylde Jonas Vingegaard.

De mange tilskuere gik på det nærmeste amok, da den klejne danske cykelrytter blev kørt ind foran menneskemængden i en åben Audi.

Iført sin gule førertrøje og stående i sportsbilen modtog Jonas Vingegaard folkets hyldest til scener, der ikke er set lignende, siden Danmark vandt EM i fodbold i 1992.

Video: TV 2 SPORT

En kæmpe bedrift

Inde på Københavns Rådhus var der taler fra Københavns overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen, erhvervsminister Simon Kollerup (S) og formanden for Dansk Cykle Union, Henrik Jess Jensen.

- Jonas, din sejr i Tour de France er en af de største danske idrætspræstationer, siger Sophie Hæstorp Andersen.

Formanden for Dansk Cykle Union, Henrik Jess Jensen, var på linje med overborgmesteren og fuld af benovelse over for Tour-vinderens præstation på de franske landeveje.

- Wow Jonas, det er noget af det vildeste, jeg har set i dansk cykelsport. Det er måske den største præstation siden EM-sejren i 1992, lød det blandt andet fra DCU's formand.

Mundlam Vingegaard

Da hovedpersonen selv fik taletid, indledte Tour-vinderen med at takke for de pæne ord.

- Jeg er næsten helt mundlam, lød det fra Jonas Vingegaard.

Dernæst sendte Tour-vinderen en stor tak til de danske cykelklubber samt Dansk Cykel Union.

Jonas Vingegaard fik takket klubberne og cykling generelt i sin tale på Rådhuset. Video: TV 2 SPORT

Hyldet fra balkonen

Præcis klokken 14.00 kunne Jonas Vingegaard træde ud på balkonen på Københavns Rådhus og modtage folkets hyldest.

Til øredøvende larm vinkende den danske Tour-vinder til de fremmødte tilskuere, der kvitterede med jubelskrig og taktfaste klapsalver.

- Vinge, Vinge, Vinge, Vingegaard, lød det igen og igen fra menneskemængden.

Efter et par minutter fandt Vingegaard fandt mobilen frem og forevigede det helt specielle øjeblik.

Kort efter trådte de øvrige danske Tour de France-ryttere i skikkelse af Mads Pedersen, Michael Mørkøv, Kasper Asgreen og Christoffer Juul-Jensen også ud på balkonen.

- Tusind tak. Det er en vanvittig følelse. Jeg kan slet ikke forstå det, sagde Jonas Vingegaard på balkonen i sin takketale til de tusindvis af fremmødte mennesker.

Det var smukt på balkonen, da der kom tale fra Jonas Vingegaard og nationalsang blandt tusinde af mennesker. Video: TV 2 SPORT

Herefter brød folkemængden ud i fællessang og Danmarks nationalsang, 'Der er et yndigt land'.

Som afslutning på hyldesten kom Jonas Vingegaards kæreste, Trine Marie Hansen, og deres datter, Frida, ud på balkonen og nød det helt specielle øjeblik.