Eriksens træner spillede rolle i Jumbo-Visma-genialitet

Nederlag til Tadej Pogacar i Tour de France to år i træk fik Jumbo-Visma til søge ny inspiration for at få skovlen under den slovenske stjernerytter.

Der bliver ofte lagt storslåede planer i Tour de France.

Men sjældent er de blevet udført så nøje til punkt og prikke, som da Jonas Vingegaard og resten af Jumbo-Visma-mandskabet satte Tadej Pogacar til vægs på 11. etape at årets Tour de France, der havde mål på toppen af Col du Granon.

De fleste kender historien. Sammen med holdkammeraten Primoz Roglic udførte Vingegaard en angrebsstrategi, som i sidste ende knækkede Pogacar.

Hele otte gange angreb de to kaptajner på skift allerede på Col de Galibier, etapens næstsidste bjerg, inden Vingegaard satte dødsstødet ind med et angreb lidt over fire kilometer fra målstregen.

Søgte rådgivning hos United-træner

Den nykårede danske Tour-konge har allerede åbnet op for, at der lå større tanker bag taktikken, som endte med at grundlægge triumfen. Og her blev der hentet inspiration fra lidt anderledes kant.

Sportsdirektør på Jumbo-Visma Merijn Zeeman fortæller, at han søgte rådgivning hos landsmanden Erik Ten Hag, som er manager i fodboldklubben Manchester United - og desuden Christian Eriksens nye træner.

- En, der har hjulpet mig meget, er Erik ten Hag (Manchester United-træner, red.). Han er fra en helt anden sport, men jeg ville gerne forstå ham: Hvordan kommer du frem til taktik? Hvad er essensen af ​​din sport for dig? Hvad ligger der bag, når du laver en gameplan? Det har jeg haft mulighed for at tale med ham om flere gange, siger Zeeman til den hollandske tv-station NOS.

Skruer vi tiden et år tilbage, var gode råd dyre for det hollandske cykelhold. For andet år i træk var holdet blevet besejret af den slovenske stjerne Tadej Pogacar. I 2020 måtte Primoz Roglic se førertrøjen revet smerteligt af sig på sidste enkeltstart, mens Vingegaard tabte med over fem minutter sidste år.

Det fik Jumbo-Visma cheferne til at indse, at de skulle gribe løbet anderledes an. Og her skulle alle holdets kvaliteter udnyttes.

- Med store ryttere som Wout van Aert, Primoz Roglic, Jonas Vingegaard og Steven Kruijswijk på dit hold kan du også finde på forskellige taktikker. Ligesom gode fodboldtrænere har gode fodboldspillere til deres rådighed, som de kan vinde kampe med. Vi kan også lægge planer, fordi vi har gode ryttere til rådighed, siger Merijn Zeeman.

De planer kulminerede som bekendt i årets Tour de France med Jonas Vingegaard øverst på podiet i Paris. Nu må vi vente et år med at se, hvad Jumbo-Visma har i baghånden til næste års udgave af det franske løb, som Vingegaard har fortalt, at han vil forsøge at genvinde.