Tour de France

Flere farer lurer for Vingegaard

Cykeleksperter og bookmakere er enige om, at Jonas Vingegaard kan gentage bedriften i 2023, men styrt, sygdom og en endnu stærkere Pogacar truer.

Jonas Vingegaard vandt en overbevisende og meriterende sejr i dette års Tour de France.

Det store spørgsmål er nu, om thyboen kan gentage den enestående bedrift til næste år?

Fortidens spor kan virke skræmmende for den danske bjergrytter.

Alt gik op i en højere enhed for Jonas i år

Emil Vinjebo, cykelekspert TV 2 SPORT

Tidligere Tour-vindere som Egan Bernal og Vincenzo Nibali er de seneste eksempler på ryttere, der har haft mere end svært ved at leve op til de tårnhøje forventninger om at genvinde den gule trøje.

Men TV 2s cykeleksperter er ikke i tvivl. Jonas Vingegaard har rigtig gode chancer for at genvinde Touren i 2023.

En ny Tour-triumf bliver dog ikke helt så ligetil.

For der lurer visse faremomenter for den 25-årige Jumbo-Visma-rytters italesatte drømme om endnu en samlet sejr i verdens hårdeste cykelløb.

Rigtig gode perspektiver

Rolf Sørensen

TV 2 SPORTs cykelekspert Rolf Sørensen er ikke i tvivl om, at Jonas Vingegaard vil gentage sin Tour-triumf.

Spørgsmålet er bare, hvornår det kommer til at ske.

- Hans niveau har været så højt i år, og der var en markant forskel på Tadej Pogacar og Jonas Vingegaard i forhold til konkurrenterne, siger han.

Rolf Sørensen mener, at perspektiverne er rigtig gode for Jonas Vingegaard de kommende fem år. Han har nemlig svært ved at se et nyt stjerneskud, der i 2023 skal kunne true den danske bjergrytter og hans slovenske rival.

- Jeg kan ikke sige, om han kommer til at vinde Touren én, to eller tre gange mere, men jeg er helt sikker på, at det kommer til at ske, lyder analysen.

Må ikke forvente ny Tour-sejr

Emil Vinjebo

Den professionelle cykelrytter Emil Vinjebo er også overbevist om, at Jonas Vingegaard vil stå øverst på podiet i 2023 iklædt den gule trøje.

Samtidig påpeger TV 2 SPORTs cykelekspert, at der var rigtig mange ting, som flaskede sig for danskeren i årets Tour.

Derfor maner han en anelse til besindighed.

- Alt gik op i en højere enhed for Jonas i år. Det kan det sagtens gøre igen til næste år, men vi kan ikke forvente, at han bare vinder igen, fordi han har vundet i år, pointerer Emil Vinjebo.

Han hæfter sig ved, at Jonas Vingegaard rent faktisk styrtede en enkelt gang i årets Tour de France, og samtidig var danskeren centimeter fra at køre ind i en bjergside på 20. etapes afsluttende enkeltstart.

- Jonas Vingegaard må heller ikke blive syg under de tre uger af etapeløbet. Han skal sikre sig en optimal forberedelse frem mod Touren, og så skal han selvfølgelig være den bedste, forklarer Emil Vinjebo.

Endnu ikke færdigudviklet

Christian Moberg

Christian Moberg, der er sportsdirektør for cykelholdet ColoQuick Cycling og TV 2 SPORTs cykelekspert, ser ligesom sine kollegaer Jonas Vingegaard som favoritten til Tour-sejren næste år.

- Det skyldes, at han ikke er færdigudviklet. Jonas Vingegaard har de seneste fem år udviklet sig progressivt, men han kan blive endnu stærkere på en række punkter, lyder analysen.

Den 25-årige thybos sejr var ret suveræn i Christian Mobergs optik, men Touren anno 2023 bliver et helt nyt løb, hvor både Tadej Pogacar og hans UAE-hold forventes at komme endnu stærkere tilbage.

Derfor er der mange men'er, som gør det svært for Vingeggard at gentage sin Tour-sejr.

- Man har mange gange set i Touren, at det går galt for favoritten. Vi kender heller ikke næste års rute endnu, påpeger Christian Moberg.

Han mener, at Jonas Vingegaard har en fordel på de lange, seje bjergetaper, mens hans største rival, Tadej Pogacar, er bedst på de på korte, eksplosive stigninger. Samtidig har danskeren vist, at han restituerer utrolig godt og kører virkelig stærkt i Tourens afsluttende, tredje uge.

- Men Jonas Vingegaard kan ikke bestemme sine konkurrenters fremgang. Der kommer altid nye, unge ryttere til, selvom det lige nu er svært at se, hvem det er, siger cykeleksperten og uddyber:

- Sygdom, timing af formen og styrt skal man også altid indregne i den samlede ligning.

Bookmakernes klare favorit

Hvis Jonas Vingegaard - mod forventning - skulle mangle selvtillid, så kan danskeren finde ro i bookmakernes odds på næste års Tour-vinder.

Hos Danske Spil og Bet365 er Jonas Vingegaard nemlig storfavorit til at gentage Tour-sejren efter dette års imponerende sejr.

- Ikke alene kørte Jonas Vingegaard fra Tadej Pogacar, når det gik opad, men danskeren viste også på den afsluttende enkeltstart at være bedre end Pogacar. Det lover godt for et titelforsvar, siger Peter Emmike, der er oddsansvarlig ved Danske Spil, til TV 2 SPORT.

- Præstationen i år af Vingegaard og hans stærke Jumbo-Visma hold gør, at han er Danske Spils favorit til den gule trøje næste år.

Odds på Tour de France-vinder 2023:

  • Jonas Vingegaard: 1,80 (Danske Spil)/1,83 (Bet365)
  • Tadej Pogacar: 3,25/2,75
  • Primoz Roglic: 10,00/7,00
  • Geraint Thomas: 20,00/26,00
  • Remco Evenepoel: 22,00/21,00
  • Egan Bernal: 25,00/21,00
  • Jai Hindley: 25,00/26,00
  • Wout van Aert: 30,00/34,00