Cykling

På modbydelig stigning fik Vingegaards træner en øjenåbner

Da Jonas Vingegaard satte Tadej Pogacar på Mont Ventoux i 2021, indså træneren Tim Heemskerk, at danskeren kunne vinde Touren.

Jonas Vingegaard kiggede sig over skulderen og så, at Tadej Pogacar i den gule trøje faldt længere og længere bagud.

I dét øjeblik – i 2021 – blev der tændt et lys i øjnene hos Tim Heemskerk, der er Jonas Vingegaards træner hos Jumbo-Visma. Her indså han nemlig, at Vingegaard, der havde sat den ellers usårlige Pogacar, kunne vinde Tour de France.

Han var en meget stille fyr – ligesom mig faktisk

Træner Tim Heemskerk om mødet med Vingegarad

Hvornår så du, at der var noget særligt ved Jonas?

- Hvis vi definerer ”noget særligt” som en, der kan vinde Tour de France, så var det sidste år på 10. etape i Tour de France. Her så vi på Mont Ventoux, at Pogacar kunne besejres. Det er terræn, hvor han er sårbar, og hvor det samtidig er Jonas’ styrke. Så hvis vi forberedte os godt, og Jonas peakede på det rigtige tidspunkt, indså vi, at det var muligt at slå Pogacar i det terræn, forklarer Tim Heemskerk til TV 2 SPORT.

Og forberedelserne til Tour de France i år gav pote. For her satte Jonas Vingegaard igen Tadej Pogaca flere gange, og det endte med en dansk Tour de France-sejr.

Viste på at være klassementsrytter

Det var dog i Vuelta a Espana i 2020, at Vingegaards hollandske træner så, at danskeren var på vej til at blive en stor klassementsrytter.

- Der hjalp han Primoz Roglic, og der var øjeblikke, hvor jeg tænkte: ”Wow”. Han gjorde sit arbejde, og man kunne se på Alto de l'Angliru (berygtet stejl stigning, red.), at selv hvis han udførte sit arbejde og selv kørte for et resultat, ville han kunne slutte i toptre.

- Og så kunne vi se, hvordan han restituerede i den tredje uge, og der viste han, at han stadigvæk var stærk. Det er et tegn på, at man er klassementsrytter. Men fra at konstatere det – og til at vinde Tour de France – er der en lang vej.

Rar at snakke med

Og selvom Jonas Vingegaards vej til toppen af cykelsporten kan virke lang, har han gennemgået en enorm udvikling på kort tid, siger Tim Heemskerk.

De to mødtes for første gang i efteråret 2018, hvor de begge var nye på Jumbo-Visma.

- Han var en meget stille fyr – ligesom mig faktisk. Vi var begge introverte, og på det tidspunkt var han stadig meget ung og kom fra Team ColoQuick. Han var meget rar at snakke med, og når man starter som ung rytter, skal man bruge tid på at lære hinanden at kende. Jeg så en fyr, der var meget stille og lidt sky, forklarer træneren.

Jonas Vingegaard blev mødt af et menneskehav, der tog imod ham med sang og stor jubel. Video: TV 2 Sport

Skulle lære at være professionel

Han fortæller, at han sammen med Jonas Vingegaard aftalte, at de skulle tage ét skridt ad gangen.

Jonas Vingegaard har selv tidligere udtalt, at han lige skulle vænne sig til at være professionel cykelrytter.

- Jeg tror, at hvis du spurgte Tim, ville han sige, at jeg ikke var professionel, da jeg startede på holdet. Men jeg er vokset meget med alt det arbejde, jeg har lavet, fortalte Jonas Vingegaard under Tour de France til Cyclingnews.

Og den hollandske træner kan godt nikke genkendende til, at Vingegaard skulle vænne sig til livet som cykelrytter på fuldtid – men det gælder for alle unge ryttere, siger han.

Det var først og fremmest rutinerne, der skulle styr på og tilrettelægges.

- Et eksempel er, at man står op om morgenen, bruger tid sammen med familien og spiser morgenmad – og så laver man måske nogle øvelser, inden man sætter sig på cyklen. Hvis man får en rutine i det, ved man, hvad det kræver. Jeg ser tit med unge atleter, at der måske er andre ting, der er vigtigere. Det er måske ikke så struktureret, og det kræver kroppen i forhold til træning og hvile, siger træneren.