Cykling

Træner fortæller om Vingegaards svære balance efter Touren

Jonas Vingegaard tager den fortsat med ro efter sin Tour-triumf, og det er helt efter planen, forklarer hans træner.

Det er nu ni dage siden, Jonas Vingegaard trådte op på det øverste trin på Tour de France-podiet i Paris.

Efterfølgende har den stået på stor fejring i Holland og Danmark samt afslapning. Derfor er den danske Tour de France-vinder endnu ikke begyndt at tænke på, hvornår træningen skal intensiveres, og hvornår han skal tilbage og køre løb.

Den 25-årige stjerne skal nemlig både være fysisk og mentalt klar, og det tager tid efter nogle hårde uger.

- I øjeblikket handler det ikke om træning. Måske tager han cyklen en gang i mellem. Jeg kan se, at han nogle gange kører en kort tur. Men det er nok det samme, som vi motionister gør. Det er vigtigt for træningen, at atleten føler, han er klar igen. I øjeblikket er det noget, vi ser på, og så laver vi en god plan, siger Tim Heemskerk, der er Jonas Vingegaards træner på Jumbo-Visma, til TV 2 SPORT.

- Det store mål for holdet i sæsonen er nået, så nu skal presset og trætheden væk. Men på et tidspunkt skal man starte igen, fordi jeg også mener, at det er godt at gå vinteren i møde og være i god form.

Træneren forklarer, at det hele handler om at vurdere fra dag til dag og finde balancen.

Jonas Vingegaard er endelig på dansk grund efter at have vundet Tour de France 2022. Her blev han modtaget af tusindvis af danskere, som fyldte både rådhuspladsen, de københavnske gader og Tivoli. Se et kort sammendrag her. Video: Malene Sørensen

Vingegaard ved, hvad han har brug for

Hollandske Tim Heemskerk kom til Jumbo-Visma på samme tid som Jonas Vingegaard i slutningen af 2018. De har arbejdet sammen lige siden, og Heemskerk er den fra det hollandske storhold, der er i mest kontakt med Vingegaard i løbet af sæsonen.

De planlægger træning og ernæring til hver dag i ugen og holder løbende kontakt. Og de har aftalt, at de lige vil se den kommende tid an efter den store triumf.

- Fysisk føler han måske sig allerede stærk igen, og jeg tror, hvis han sætter sig på cyklen, vil han føle sig stærk. Men så er der den mentale del, efter man har vundet og er blevet fejret. Det kræver tid at komme sig efter det, siger træneren.

- Vi skal tale om det (fremtiden, red.), og en topatlet som Jonas vil også føle efter, hvad han har brug for, så det vil vi diskutere og lave en plan. I øjeblikket kan jeg ikke sige, hvornår vi starter igen. Det vil vi se løbende.

Jonas Vingegaard brugte mandag i sidste uge i Paris, mens han blev fejret i Holland tirsdag på Jumbo-Vismas hovedkvarter. Onsdag blev han hyldet på Rådhuspladsen og i Tivoli i København, mens han torsdag blev fejret i hjembyen Glyngøre.

Og det er her, han har slappet af og pustet ud lige siden.