- Det er historisk for holdet, for mit land og for mig selv

Remco Evenepoel har de seneste tre uger overrasket mange mennesker med sin imponerende kørsel Vuelta a Espana.

For tre uger siden talte Remco Evenepoel i moderate vendinger om, at han “måske kunne tage en etapesejr” og at “klassementet er en bonus”.

Nu har han passeret den sidste målstreg i årets Vuelta a España med armene over hovedet iført den røde trøje.

- Det er historisk for holdet, for mit land og for mig selv, sagde den unge belgier, da han var kommet i mål som den første belgiske Grand Tour-sejrherre i 44 år.

Sejren er tilmed den første i en Grand Tour for storholdet QuickStep-Alpha Vinyl, der ellers har domineret sportens ranglister de senere år.

Efter første bjergetape til Pico Jano lignede han en rytter, der kunne tillade sig at drømme om langt mere end en etapesejr, og efter enkeltstarten i Valencia lignede Evenepoel et rigtig godt bud på en samlet vinder.

Men med Primoz Roglic, hvis form forbedredes som løbet skred frem, og som syntes indstillet på at udnytte enhver mulighed for at flå førertrøjen af den unge belgier, opstod der pludselig tvivl om Evenepoels status som storfavorit.

Måske havde fænomenet Evenepoel forblændet os alle den første uge? I hvert fald genfandt spørgsmålet om, hvorvidt han kunne holde holde niveau over tre uger, alles læber, da han på 14. og 15. etape led et nederlag på over et minut samlet til sloveneren.

Den første uges fænomenale kørsel viste sig dog ikke at være et skinbillede, men snarere et vidnesbyrd om en stabilt opbygget topform, og dagene inden Roglic styrtede ud af Vueltaen, fremstod Evenepoel allerede som en rytter, der havde genfundet fast et greb om løbet.

Forsigtige forsøg fra løbets nye nummer to, Enric Mas, blev aldrig en reel trussel.

Fremtiden

Få ryttere kan få os til at tale så meget om fremtiden som Remco Evenepoel, og allerede inden han havde passeret målstregen i Madrid, stod spørgsmålene til resten af hans karriere i kø.

Hvor man inden den spanske rundtur så løbet som en test af, om han ville kunne udvikle sig til en Grand Tour-rytter, er spørgsmålet nu hvilken Grand Tour, han skal køre næste år.

Colombianske Juan Sebastian Molano vandt 21. etape af Vuelta a España, hvor Mads Pedersen blev nummer to. Video: TV 2 Sport

Kan han måle sig med Vingegaard og Pogacar? Og vil QuickStep-Alpha Vinyl ændre på deres ellers så klassiker-specialiserede holdsammensætning for at understøtte nye Grand Tour-forsøg?

Ifølge QuickStep-Alpha Vinyls holdejer, Patrick Lefevere, har Vueltaen ændret perspektiverne for Evenepoel:

- Han har overrasket selv mig, siger han til den Flamske avis Het Lastste Nieuws og løfter sløret for sine tanker om den 22-åriges fremtid:

- Jeg har været i branchen i mange år, lad os nu ikke blive grebet af stemingen. Planen var at tage til Touren i 2025 med store ambitioner. Vi er nu nogle år forud for den plan, men i mit hoved vil det være Giroen [for Evenepoel red.] næste år.

Hvad siger Evenepoel selv?

Efter lørdagens sidste bjergtest, blev han spurgt af en spansk journalist, om denne sejr tillader ham at jagte fremtidige udgaver af Giro d’Italia og Tour de France.

Hvis man tolker hans ord bogstaveligt, lyder han som en ung mand, der forsøger at dæmpe et nu endnu højere forventningspres.

Men fornemmer man en syrlig sarkasme, synes den unge stjerne at have lagt sin nu tre uger gamle forsigtighed på hylden og genfundet det gemyt, der ofte har givet ham prædikatet arrogant:

- Hvorfor ikke? Tak, fordi du tvivler.