Cykling

Rasende holdejer truer med retssag

Flere hold er i fare for at miste deres World Tour-status. I oktober skal to nedrykkere findes.

Hvis Jakob Fuglsangs Israel-Premier Tech rykker ned og mister sin World Tour-status, venter der Den Internationale Cykelunion (UCI) en retssag.

Sådan lyder truslen fra cykelholdets ejer, Sylvan Adams, der er klar til at hive forbundet i retten i tilfælde af, at holdet bliver sorteper i kampen om billetterne til højeste niveau.

Årsagen er, at UCI har indført et pointsystem, hvor kun de 18 bedste hold, som også opfylder andre betingelser, opnår World Tour-status i 2023, 2024 og 2025.

Systemet blev allerede vedtaget i 2018 og gælder for en treårig periode. Det er altså pointene fra 2020 til og med 2022, som har betydning for, hvem der rykker ned.

Holdejeren mener, at UCI bør gøre en undtagelse på den treårige periode på grund af coronapandemien, som har præget de seneste sæsoner.

- Og hvis jeg taber, indleder jeg en retssag mod dem, siger Sylvan Adams ifølge VeloNews.

Adams forudser, at han kan tabe millioner i tabte sponsorater.

- Hvis jeg viser, at de (UCI, red.) ikke følger reglerne konsekvent, tror jeg, at jeg har en god sag.

I fredags understregede unionen, at der ikke bliver ændret på reglerne, som hold, ryttere og løbsarrangører i sin tid var med til at vedtage.

Fristen for at samle point er 18. oktober.

Hvorfor ikke bare udvide?

Før sæsonens sidste løb flere hold i fare for at rykke ned. Ud over Israel-Premier Tech flirter Lotto Soudal, Movistar, EF, Cofidis og BikeExchange med grænsen. To af dem rykker ned og kan dermed ikke være sikker på at deltage i sæsonens største løb.

Slutspurten i pointindsamlingen har fået hold til at holde ryttere hjemme fra det forestående VM i Australien, fordi de i stedet skal jagte point andre steder.

Der har også været forlydender om, at syge ryttere er blevet nødt til at stille op til løb.

Står det til Sylvan Adams, bør antallet af World Tour-hold i stedet udvides til 20.

- Hvem skader det at udvide til 20 hold? Så simpelt er det.

- Nedrykning er lig med død. Det er ligegyldigt, hvilke to hold der ender med at rykke ned. Det er et eksistensproblem, forklarer han.

Med lidt over en måned tilbage er Israel-Premier Tech nummer 20 med 13.441 point. Der er 1444 point op til Cofidis på 18.-pladsen.

Jonas Vingegaard Jumbo-Visma har 36.006 point på førstepladsen.