Cykling

Historisk VM-enkeltstart bliver overraskende tæt, spår ekspert

De danske medaljechancer er begrænsede forud for den historiske VM-enkeltstart i Wollongong. Alligevel er der god grund til at følge med.

VM i cykling kan ses på TV 2 PLAY fra den 18.-25. september

Kasper Asgreen, Søren Kragh og Jonas Vingegaard. Tre gode bud på en dansk medalje ved søndagens VM i enkeltstart for herrer.

Desværre har de alle meldt afbud til mesterskabet i Australien, hvorfor det i stedet er Magnus Cort (EF Education-EasyPost) og Mikkel Bjerg (UAE Team Emirates) , der skal repræsentere dannebrog. Derfor skal forventningerne også justeres.

- Det er klart, at der nok ikke er udsigt til metal, for det er verdenseliten, der er til start. Det er toppen af poppen. Vi har også to stærke ryttere med, men de må påtage sig en rolle som underdogs, fortæller TV 2 SPORTs cykelekspert Christian Moberg.

Jeg tror, at det bliver tættere, end hvad der er lagt op til

Christian Moberg

Ved VM i 2021 var Kasper Asgreen blot to sekunder fra bronze på enkeltstarten, men et lignede dansk resultat i år virker altså urealistisk. I stedet skal vi håbe på en top-10-placering.

- Cort er lidt en ubekendt faktor, og han har formentlig ikke forberedt sig optimalt, da han er med på et afbud. Tidligere har han kørt rigtig flotte enkeltstarter, men det har typisk været i slutningen af en Grand Tour, hvor specialisterne har været en smule møre, siger Christian Moberg.

Den historiske VM-enkeltstart

For første gang i historien kører herrerne og kvinderne den præcis samme enkeltstartsrute på samme dag.

Det sker natten til søndag, hvor først kvinderne dyster om metal, inden herrerne senere følger trop. Det hele kan følges på TV 2 SPORT og TV 2 PLAY.

Ruten i Wollongong i Australien er relativt teknisk, men byder undervejs også på favorable steder for tempospecialisterne.

 • 2 omgange på en rundstrækning
 • I alt 34,2 kilometer
 • 312 højdemeter

Casen omkring Mikkel Bjerg er lidt anderledes. Han er draget til Australien i god tid og har fuldstændig styr på på både rute og udstyr. Derfor er forventningerne til den tredobbelte U23-verdensmester i enkeltstart også større.

- Han får svært ved at blande sig i medaljekampen, men han kan med rette sigte efter et top-10-placering. Han er nok også et bedre bud på en dansk top-10, end Magnus Cort vil være, lyder det fra Moberg.

Billedet herunder er af kvinderens rute, men den er som nævnt identisk med herrernes.

Det er ikke sikkert, at det bliver favoritten

Mens der ikke er udsigt til dansk metal, er der en række andre nationer, der drømmer anderledes stort.

Manden, der skal besejres, er, ifølge mange, den forsvarende verdensmester Filippo Ganna, og det undrer Christian Moberg.

- Alle kigger på Ganna, og han kan næsten kun skuffe. Jeg hæfter mig lige så meget ved Remco Evenepoel, og jeg tror, at det bliver tættere, end hvad der er lagt op til. Det er svært at forudsige. Tit kommer der en overraskelse, og i år kunne det godt være Magnus Sheffield, der vandt enkeltstarten i Danmark Rundt, siger Moberg.

Alle tror jo bare, at van Vleuten altid vinder, men det gør hun jo ikke

Christian Moberg

Ifølge eksperten er det specielt den tekniske del, der vil favorisere typer som Evenepoel og Pogacar. Derimod er det ikke en fordel for Magnus Cort, der ellers er teknisk dygtig på landevejscyklen.

- Lige så dygtig teknisk Magnus er på sin landevejscykel, lige så udfordret er han også på sin enkeltstartscykel. Vi så jo blandt andet ved DM i enkeltstart, at han fik ødelagt sine chancer på de tekniske stykker.

Blandt andet derfor er Magnus Cort heller ikke blandt Mobergs største favoritter til enkeltstarten.

Mobergs fem største favoritter

 • Filippo Ganna
 • Stefan Küng
 • Remco Evenepoel
 • Tadej Pogacar
 • Ethan Hayther

Dansk mester skal drømme om top-10

Danmark er også repræsenteret med to ryttere ved kvinderens enkeltstart, og her er det ikke utænkeligt, at specielt Emma Norsgaard kan sikre et stort resultat.

- Hun blev dansk mester i sommer, og hun er virkelig stærk. Men der er specielt et par hollændere, der er i en anden liga. Top-10 for Emma vil være flot, men hvis hun har sit livs dag, kan hun også tillade sig at drømme om top-5.

Også Julie Leth er udtaget til enkeltstarten, men hun får formentlig svært ved at køre sig til et topresultat. Niveauet er tårnhøjt, og derfor havde Moberg også svært ved at udvælge dem, han tror skal køre om medaljer.

Alligevel har han en god idé om, hvem der løber med guldet.

- Alle tror jo bare, at van Vleuten altid vinder, men det gør hun jo ikke. Den store favorit for mig er stadigvæk van Dijk. Jeg tror, at hun har trænet specielt frem mod det her.

Mobergs fem største favoritter

 • Ellen van Dijk
 • Annemiek van Vleuten
 • Marlen Reusser
 • Juliette Labous
 • Leah Kirchmann

Kvindernes enkeltstart i Wollongong bliver vist på TV 2 SPORT og TV 2 PLAY fra klokken 01:30 natten til søndag.

Klokken 05:30, også natten til søndag, venter så herrernes enkeltstart. Det kan ligeledes følges på TV 2 SPORT og TV 2 PLAY.

VM i Australien afholdes fra 18. til 25. september.