Cykling

40-årig skriver historie for verdens mindste land

For første gang nogensinde er der en cykelrytter, der repræsenterer Vatikanstaten ved VM.

66 omgange.

Så mange gange skal 40-årige Rien Schuurhuis køre rundt om Vatikanstaten i Rom for at have kørt den samme distance, som han skal køre ved eliteherrernes VM-linjeløb søndag.

Her stiller Schuurhuis, der oprindeligt er hollænder, nemlig op for den lille uafhængige stat, der ligger lige midt i Rom. Det gør han som den første rytter nogensinde, og derfor har han fået kælenavnet ”Pavens cykelrytter.”

- At være i stand til at repræsentere Vatikanet ved VM i cykling er frem for alt en utrolig ære, siger Schuurhuis til Gazzetta dello Sport ifølge hollandske Indeleiderstrui.

Vatikanstaten hedder dog Holy See i forbindelse ved VM. Det er betegnelsen for bispesædet i Rom, der er den øverste embedsfunktion i den katolske kirke.

Har stærkt hold omkring sig

Rien Schuurhuis kan stille op for Vatikanet, da han har boet der i tre år, efter hans kone blev australsk ambassadør i staten.

Da de kom dertil, meldte Schuurhuis sig ind i sportsforeningen Vaticana Athletica med det samme.

- Sproget i sporten er universelt og overskrider alder, sprog og tro, siger den 40-årige rytter.

Han kommer dog ikke til at køre VM alene.

Han har en stab omkring sig, der blandt andre består af den tidligere italienske cykelrytter Valerio Agnoli, som tidligere har været hjælperytter fra Vincenzo Nibali

- Vi er ambassadører for hans hellighed, skriver Agnoli på Instagram.

Agnoli skriver videre, at paven tidligere skulle have sagt: ”Under løbet arbejder hele holdet sammen, og når en holdkammerat går igennem noget svært, bliver han hjulpet af holdet.”

"Pavens cykelrytter"

40-årige Rien Schuurhuis har ikke kørt et løb siden juni 2021, hvor han blev nummer 40 ved de nationale enkeltstartsmesterskaber i Holland.

I 2018 kørte han ifølge ProCyclingStats for holdet Oliver’s Real Food, hvor han kun deltog i løbet Herald Sun Tour. I 2016 kørte han for Black Inc Cycling Team, hvor han deltog i fem løb.

Vatikanstaten blev officielt et medlem af den international cykelunion, UCI, i 2021.

Det er det klart mindste land i verden med omkring 1000 indbyggere og har et areal på 44 hektar. Det er en uafhængig stat midt i Rom og omkranser Peterskirken.

Du kan se VM i cykling på TV 2 SPORT og TV 2 PLAY.