Cykling

Hun er Danmarks bedste mulighed for en VM-medalje

Hollænderne bliver dem, man skal slå, hvis man skal blive verdensmester. Dog kan Cecilie Uttrup Ludwig drømme om en medalje, mener ekspert.

Du kan se VM i cykling på TV 2 SPORT og TV 2 PLAY.

Hun er endt i top-10 i kvindernes Giro d’Italia, Tour de France og Vuelta a España.

Dertil kommer en samlet sejr i den første udgave af Tour of Scandinavia nogensinde. Nu vil Cecilie Uttrup Ludwig forsøge at bygge på den gode form ved VM, der køres natten til lørdag dansk tid.

Ifølge TV 2 SPORTs cykelekspert Rolf Sørensen kan man godt drømme stort på Uttrups vegne.

- Jeg vil sige, at hun har løftet sig op på et andet niveau. Hun er det bedste bud, hvis Danmark skal herfra med en medalje. Jeg tror faktisk, hun har en god chance for at blive verdensmester. Hun er hurtig og er blevet god til at afslutte i små grupper, siger Rolf Sørensen.

Samme tro har ekspert Christina Siggaard, der først og fremmest understreger, at taktikken skal være på plads, hvis man skal kunne tillade sig at drømme om noget som helst.

- Taktikken bliver at få hende godt ind på den lange stigning. Det bliver afgørende, at hun kommer godt ind på den, og så skal holdkammeraterne være der, så længe de kan på stigningen. På omgangen skal hun være godt positioneret, og det skal holdkammeraterne hjælpe med, hvis hun har flere med sig, siger Siggaard.

Det passer hende godt, at de skal køre stigningen flere gange

Ekspert Christina Siggaard og Cecilie Uttrup Ludwig

Er der mulighed for at drømme mere end en top-fem?

- Ja, det er der. Der er muligheder. Det hele kommer an på, hvor Cecilie Uttrup står henne. Hun har været stærk igennem hele sæsonen, men kan hun fortsætte med at holde niveauet højt? Det er det, der er spørgsmålet. Hvis hun har holdt fokus – og måske skruet formen en ekstra tak op – er der også muligheder for medaljer.

Her er det danske VM-hold

 • Cecilie Uttrup Ludwig
 • Emma Norsgaard Bjerg
 • Julie Leth
 • Rebecca Koerner

Kvindernes linjeløb strækker sig over 164,3 kilometer, der rummer 2433 højdemeter.

Ruten er næsten identisk med herrernes, der dog skal køre 12 omgange inde på rundstrækningen, mens kvinderne skal køre 6.

 • Inden rundstrækningen: Mount Keira er 8,7 kilometer med en gennemsnitlig stigning på 5 procent
 • På rundstrækningen: Mount Pleasant er 1,1 kilometer med en gennemsnitlig stigning på 7,7 procent

Både den korte og lange stigning taler til Uttrups fordel, mener Christina Siggaard.

- På rundstrækningen er der en stigning, der kommer til at gøre en forskel, selvom den ikke er voldsomt lang. Det passer hende godt, at de skal køre stigningen flere gange. Hun er god til at restituere, og hun er god efterfølgende på den lidt tekniske nedkørsel, siger eksperten.

Cecilie Uttrups resultater i 2022

 • Samlet nummer to i Volta Comunitat Valenciana
 • Nummer fem i Strade Bianche
 • Nummer seks i Flandern Rundt
 • Nummer tre i Durango – Durango
 • Dansk mester i linjeløb
 • Samlet nummer seks i Giroen
 • Etapesejr i Touren og samlet nummer syv
 • Etapesejr og samlet sejr i Tour of Scandinavia
 • Samlet nummer fem i Vueltaen

Storfavoritten i slemt styrt

Der er dog flere stjerner, der også vil finde ruten passende, og som vil give Cecilie Uttrup Ludwig kamp til stregen.

Der er dog det store spørgsmålstegn, at storfavoritten Annemiek van Vleuten, der har vundet Giroen, Touren og Vueltaen i år, styrtede på mixed relay-disciplinen onsdag morgen og slog sig. Det var ventet, at hun skulle dominere løbet, men nu er det uvist, hvordan styrtet kommer til at påvirke hollændernes taktik. Hun er dog til start.

Holland var storfavorit til at vinde VM-guld i holdtidskørsel for mixhold, men både hos herrerne og damerne gik det galt. Video: TV 2 SPORT

Dog er der andre, der står klar til at tage over fra hende.

- Jeg håber, at Demi Vollering er klar efter sit styrt. Hun er en rytter, der også kan være med, hvis der bliver angrebet udefra på den lange stigning, og hun er afgørende for Hollands taktik. Der er også Marianne Vos, hvis de kommer relativt samlet over den lange stigning, og så kan hun være afgørende inde på omgangen, siger Christina Siggaard.

- Belgieren Lotte Kopecky er lidt en joker. Hun har også været godt med fremme i forskellige spurter, men hun kommer nok kun i spil, hvis ikke det bliver splittet på den lange stigning. Franske Juliette Labous vil være med, hvis der bliver kørt på den lange stigning. Hun er også lidt af en outsider.

- Det italienske landshold har flere muligheder. Jeg tror, at den forsvarende verdensmester, Elisa Balsamo, bliver hjælperytter for Elisa Longo Borghini. Og vi har også set, at Elena Cecchini er godt kørende. Det bliver det italienske hold, der skal stå stærkt sammen for at lave et resultat, siger cykeleksperten.

Kvindernes VM-linjeløb køres natten til lørdag klokken 04.15.