Tour de France

Så mange tilskuere så Tour-etaperne i Danmark

Ifølge en evalueringsrapport var der mere end 1,6 millioner tilskuere til de tre Tour de France-etaper i Danmark.

Tour de France 2022 kan meget vel til at gå over i historien som det største nogensinde – set med danske briller.

Verdens største cykelløb startede for første gang i Danmark, som lagde asfalt til tre etaper.

Langs de danske veje stod 1.664.789 tilskuere, viser en evalueringsrapport fra Geelmuyden Kiese, Epinion, Infomedia, Visit Denmark og Teleselskabet 3.

Blandt tilskuerne var 722.167 turister.

- Med over 1,6 millioner tilskuere langs landevejene, masser af turister og en superflot international eksponering er vi utroligt tilfredse og stolte, siger Sophie Hæstorp Andersen, bestyrelsesformand for Grand Départ Copenhagen Denmark og overborgmester i København, i en pressemeddelelse.

Touren fik 40,7 mio. kr. for tre dage i Danmark

  • Gebyret til selskabet bag Tour de France, A.S.O., beløb sig til 40,7 millioner kroner.
  • Grand Depart Denmark Copenhagens budget for arrangementet endte på 93,7 millioner kroner. Heraf er der 8,4 millioner kroner i ubrugte reserver.
  • Start- og målbyerne betalte sammenlagt 56,4 millioner kroner, der gik til tekniske krav og aktiviteter i byerne.
  • De tre etaper samlede i alt 1.664.789 tilskuere
  • 67 procent af den danske befolkning havde en overordnet god eller rigtig god oplevelse af Tour de France-starten i Danmark. 5 procent havde en dårlig eller rigtig dårlig oplevelse.

Kilde: letourcph.dk

Godt tre uger efter starten i Danmark stod Jonas Vingegaard øverst på podiet i den gule førertrøje i Paris som den blot anden dansker nogensinde.

- Vi fik alt det vi drømte om og mere til. Den danske Tour-start var en folkefest uden lige. Fra en magisk holdpræsentation i Tivoli over tre fantastiske etaper til Jonas Vingegaards sejr og hyldest på balkonen foran en fyldt rådhusplads, siger Hæstorp Andersen.

Evalueringsrapporten, som er bestilt og betalt af Grand Départ Copenhagen Denmark, men udarbejdet uafhængigt, konkluderer desuden, at den danske Tour-start havde "væsentlige økonomiske og sociale effekter, at en overvejende del af befolkningen oplevede begivenheden positivt, og at Danmark opnåede markant international synlighed" gennem afholdelsen.

Tilskuertal per etape

1. etape: 639.954 (København)

2. etape: 559.183 (Roskilde-Nyborg)

3. etape: 465.652 (Vejle-Sønderborg)

På baggrund af mobildata leveret af teleselskabet 3 har det været muligt at måle, hvor mange tilskuere, der var til stede på de tre etaper i Danmark, lyder det i rapporten.

Turisterne brugte ifølge rapporten 757 millioner kroner, mens 67 procent af den danske befolkning havde en god eller rigtig god oplevelse af Tour-starten i Danmark.

10 procent af de adspurgte var modstandere eller delvist modstandere af afholdelsen i Danmark – med tre overordnede temaer som begrundelse: Økonomiske ressourcer, trafikale udfordringer, og at Tour de France er udansk.