Cykling

Dansk stjerne går ikke i panik – men sagen er en anden for Fuglsang

Andreas Krons hold befinder sig i en noget bedre situation end Israel Premier-Tech med Jakob Fuglsang og Mads Würtz, selvom begge hold er rykket ned.

24-årige Andreas Kron kan ikke længere kalde sig World Tour-rytter.

Det er en kendsgerning, efter den internationale cykelunion (UCI) mandag offentliggjorde World Tour-listen for 2023. Her indgår – helt som ventet – Lotto Dstny ikke.

Det belgiske mandskab med Kron på lønningslisten har som bekendt ikke skrabet nok point sammen mellem 2020 og 2022 til at være blandt de 18 bedste hold i verden, og derfor er de rykket ned som ProTeam.

- Det er jo et wakeup-call. Vi må jo bare erkende, at vi er rykket ned, fordi vi ikke har været gode nok over en treårig periode, siger Kron til TV 2 SPORT og fortsætter:

- ​Nedrykningen har jo fyldt noget på et eller andet niveau. Jeg har ikke mærket det helt store til det, men vi har da snakket om det ude til cykelløbene. Og til sidst i sæsonen var vi trætte, fordi vi skulle køre flere og flere løb for at få vores point.

Ingen grund til panik

Den unge dansker går dog ikke i panik over den nuværende situation.

- Jeg bruger lidt Alpecin som en sammenligning. Det har været godt for dem at vælge nogle løb fra og prioritere andre løb. I år var det tungt for os både at jagte point og køre fuld World Tour-kalender. Vi ville som hold selvfølgelig gerne have holdt statussen på World Touren, men jeg ser muligheder i den her situation.

Lotto Dstny er som udgangspunkt inviteret til alle World Tour-løb i 2023, selvom de ikke er et World Tour-hold.

De topper nemlig ProTeam-listen, hvor de to øverste hold automatisk er inviteret til alle World Tour-løbene. Nummer to på den liste er franske TotalEnergies, der dermed er i samme situation som Krons mandskab.

Værre ser det ud for Israel Premier-Tech, der er nummer tre på den liste. Det betyder, at de kun automatisk bliver inviteret til endagsløbene på World Touren. Der er altså ingen garanti for de store løb som Touren, Giroen, Vueltaen og så videre.

Israel-holdet har både Jakob Fuglsang og Mads Würtz på lønningslisten. TV 2 SPORT har kontaktet begge ryttere for en kommentar, men Würtz ønsker ikke at udtale sig, mens Fuglsang ikke er vendt tilbage på henvendelsen.

Rangeringen af wildcard-holdene i 2023:

  1. Lotto Dstny (6934 point)
  2. TotalEnergies (6076 point)
  3. Israel – Premier-Tech (4806 point)
  4. Uno X (2910 point)
  5. B&B Hotels (2377 point)

Hos Israel Premier-Tech fyldte en eventuel nedrykning meget i 2022-sæsonen, og deres holdejer, Sylvan Adams, var ude og true med en retssag mod UCI, hvis holdene blev rykket ned. Adams forstår nemlig ikke, hvorfor de ikke bare udvider World Touren til 20 hold.

Opråbet blev dog ikke hørt, ændringerne udeblev i hvert fald, og derfor er Fuglsang og Würtz’ hold ikke længere en del af World Touren. Det er endnu uvist, om det får konsekvenser for holdet.

- Jeg håber på ingen måde, at deres hold går i opløsning. Og det tror jeg heller ikke, at det gør. Men det ville da være ærgerligt, hvis systemet skal koste cykelhold. Det ville være meget ærgerligt, forklarer Kron.

Christian Moberg, TV 2 SPORTs cykelekspert, vil ikke afvise, at Fuglsang kunne gå og overveje et skifte op til et World Tour-hold.

- Hvis jeg skulle se en rytter skifte, så skulle det være Jakob Fuglsang, der skulle ud og søge et andet sted hen. Men det er jo allerede sent på året nu, og holdene er begyndt at tage på træningslejre. Så det er sent for alle de tre danskere at finde et nyt sted nu, hvis det var det, de ville, forklarer eksperten.

Fuglsang og Würtz har stadig kontrakt med Israel Premier-Tech i yderligere to sæsoner.

Krons hverdag forbliver den samme

Den store forskel på den kommende sæson og 2022-sæsonen for Andreas Kron er, at Lotto Dstny nu selv kan vælge, om de vil deltage i alle løbene. Som World Tour-hold SKAL man stille op, hvilket ikke er tilfældet for et ProTeam.

- Det er positivt for os. Man vågner jo ikke op og siger: ”Det her løb gider vi ikke køre”, men det er jo reelt, hvad vi gør. Nu kan vi vurdere, om et specifikt løb passer os, og vi kan nedprioritere andre løb.

Der er dermed ingenting, der kommer til at ændre sig i Krons hverdag.

På Lotto er alt, som det skal være, og de får altid lønnen udbetalt som aftalt, forklarer Kron, der bare glæder sig til at give den gas og optjene point til sit hold.

Om det samme er tilfældet hos de to andre danske cykelstjerner, kan der kun gisnes om.