Vild Tour-start skriver historie

Tour de France-starten i 2024 går fra Italien, hvilket aldrig er sket før.

I år sendte danskerne Tour de France-feltet ud på 1. etape af det ikoniske løb. I 2024 bliver det italienerne, der skal gøre det samme.

Det har Tour de France netop offentliggjort.

Starten går således fra Italien, og det samme gør etape to og tre af det store franske etapeløb, som danske Jonas Vingegaard vandt i 2022.

  • 1. etape: Fra Firenze til Rimini (205 kilometer – 3.800 højdemeter gennem Appenninerne)
  • 2. etape: Fra Cesenatico til Bologna (200 kilometer – seks stigninger)
  • 3. etape: Fra Piacenza til Torino (225 kilometer – sprinteretape)

En historisk Tour

2024-udgaven af Tour de France bliver på flere måder historisk.

Blandt andet er den klassiske sprintafslutning i Paris erstattet af en enkeltstart i Nice på 21. etape, men for løbsdirektør Christian Prudhomme er det især start-destinationen, som vækker glæde.

- Touren er startet i alle lande, der grænser op til Frankrig. Løbet er endda startet seks gange i Holland, som ingen grænser deler med Frankrig.

- Men Touren er aldrig startet i Italien. Den skævhed bliver der rådet bod på nu, lyder det fra løbsdirektør Christian Prudhomme under præsentationen af Grand Depart 2024 i Italien.

Løbsdirektøren fortæller derudover, at især 1. etape bliver anderledes, end hvad man har været vant til at se.

- Det bliver en bjergetape, hvilket er ekstremt sjældent for en første etape i Tour de France. 3.700 højdemeter. Vi har ikke prøvet at gøre ræset hårdere, men løbet går gennem Appenninerne, siger Christian Prudhomme ifølge RMC Sport.

Til sammenligning havde 14. etape af årets Tour de France, der gik til Mende, 3.400 højdemeter indlagt i etapen. Michael Matthews vandt etapen, mens Jonas Vingegaard og Tadej Pogačar satte de andre favoritter på den sidste stigning.

Sådan ser 1. etape ud:

Sådan ser 2. etape ud:

Sådan ser 3. etape ud:

På 4. etape sendes rytterne afsted fra Italien, mens målbyen vil være i Frankrig.

Tour de France 2024 markerer samtidig 100-året for den første italienske vinder af Tour de France. Ottavio Bottecchia tog sejren i 1924 og igen året efter.

Næste års Tour de France vil starte i Bilbao. Det bliver tredje gang i træk, at Touren starter uden for Frankrig, når Italien lægger asfalt til Touren i 2024.

I sommer lagde Danmark landskab til de første tre etaper af Tour de France.