Her er årets danske cykelryttere

Jonas Vingegaard og Cecilie Uttrup Ludwig er kåret til årets cykelryttere i Danmark.

2022 har været endnu et stort år for dansk cykling. Og det har ikke bare været stort. Det har været enormt.

Adskillige danske sejre er det blevet til. Én af de sejre, der stråler klarest, er Jonas Vingegaards sejr i Tour de France.

Så med baggrund i blandt andet dén sejr er Vingegaard for andet år i træk kåret til årets mandlige danske cykelrytter. TV 2 SPORT var med til at overrække prisen til Vingegaard, mens sportschef i Dansk Cykle Union, Morten Bennekou, gav ham nogle ord med på vejen.

- Sidste år vandt du prisen, efter du for mange kørte et overraskende godt Tour de France, hvor du blev nummer to og blev nummer to på flere etaper. I år vinder du så Tour de France, bjergtrøjen og to etaper. Samtidig bliver du nummer to i Tirreno-Adriatico og Critérium du Dauphiné. Du slår Mads Pedersen, Magnus Cort og banelandsholdet, der også var nomineret i den mandlige kategori. Du fik en ret stor procentdel af stemmerne og kørte en fantastisk sæson, siger Morten Bennekou.

Jonas Vingegaard var selv benovet og beæret over prisen.

- Det er selvfølgelig dejligt, at der er så mange, der har stemt på mig. Det er jeg selvfølgelig glad for, og jeg vil gerne sige tak for alle stemmerne. Det er et hårdt felt, jeg har været oppe imod. De er alle nogle rigtig gode cykelryttere, så at få sådan en titel er stort for mig. Det er stort, at folk anerkender det, man har gjort, siger Vingegaard til TV 2 SPORT.

Cecilie Uttrup tog sejren på 3. etape, da hun spurtede forbi den gule førertrøje med 200 meter til mål. Uttrup Ludwig tager et stort spring frem i den samlede stilling, hvor hun inden 3. etape var nummer 51. Cecilie Uttrup Ludwig er nu nummer ti samlet, 1 minut og 48 sekunder efter Marianne Vos. Video: Maria Camila Lund Frederiksen

Uttrup er årets danske rytter

Jonas Vingegaard vandt afstemningen suverænt hos mændene, men det var mere tæt i kvindernes kategori.

Dog endte det alligevel med en sejr til Cecilie Uttrup Ludwig. Prisen som årets kvindelige danske cykelrytter kommer efter, at hun har haft et forrygende år, hvor det er blevet til flere sejre.

Uttrup blev dansk mester på landevej i slutningen af juni, vandt 3. etape af kvindernes Tour de France og vandt både 5. etape og den samlede sejr i Tour of Scandinavia.

Hun skriver i en SMS til TV 2 SPORT, at hun er "virkelig glad og stolt over prisen."

- Det betyder meget at blive anerkendt af sine kolleger. Jeg ser tilbage på en forrygende sommer iklædt den smukke Dannebrogstrøje. Det er også en fantastisk tid for kvindecykling med indførslen af et otte dages Tour de France og et World Tour-etapeløb på dansk grund for første gang. Jeg tror på, at vi har en lysende fremtid, skriver Uttrup Ludwig.

Disse var nomineret til årets rytter

Komiteen fandt frem til i alt 8 nominerede:

Mændene:

  • Jonas Vingegaard
  • Mads Pedersen
  • Magnus Cort
  • 4000 mtr. holdet (Lasse Norman Hansen, Rasmus Lund, Carl-Frederik Bévort, Tobias Aagaard Hansen og Robin Skivild)

Kvinderne:

  • Cecilie Uttrup Ludwig
  • Emma Norsgaard Bjerg
  • Julie Leth
  • Malene Kejlstrup Sørensen (BMX)

Det er omkring 1500 danskere cykelryttere med licens, der har stemt på de to stjerner.

De to priser gives til en cykelrytter (eller et hold), som i det givne år har leveret det eller de mest bemærkelsesværdige resultat(er) på højeste internationale niveau i kategorierne U23 og Elite for herrer og Elite for kvinder.