Tour de France

Nu indrømmer Vingegaard, at han gav sejren væk

Vingegaard fortæller i et nyt program, at hans forhold til van Aert er bedre, end mange tror, og at han derfor gav ham sejren på Tourens 20. etape.

- Jeg tror aldrig, at man skal sætte spørgsmålstegn ved hans loyalitet.

Så klart lyder det fra Jonas Vingegaard, Danmarks seneste Tour de France-vinder, da han en dag i november bliver sat i stævne i Glyngøre af TV 2 SPORTs cykelekspert Rolf Sørensen.

Under årets Tour de France betvivlede Rolf Sørensen ellers flere gange Wout van Aerts intentioner. Til tider havde den tidligere cykelrytter svært ved at se den belgiske stjernes dedikation til Vingegaards forsøg på at vinde verdens største cykelløb.

Derfor er der særligt én ting, Rolf Sørensen vil have svar på denne dag i Glyngøre, hvor de sammen ser nogle af de største højdepunkter fra Tour de France 2022.

Hvordan har Vingegaard og van Aert det egentlig sammen, og hvad skete der reelt på enkeltstarten på 20. etape?

Endnu en gang slår Vingegaard fast, at de er tætte, og at han betragter dem som gode venner. Og at de helt reelt under hinanden sejrene.

- Meget af det er jo også bare et udtryk for, hvordan vi kører cykelløb på holdet. Måske mere aggressivt. Men jeg vil hellere have ham ude foran for så at kunne bruge ham senere end at bruge ham op tidligere, lyder det fra Vingegaard i programmet 'Vingegaards vilde sommer' på TV 2 PLAY.

Lod van Aert vinde enkeltstarten

Og mange af de ting kom også til udtryk på de sidste dage af Tour de France, hvor Vingegaard nu indrømmer, at han bevidst ville give Wout van Aert sejren på enkeltstarten. Tidligere har danskeren ellers benægtet dette.

- Jeg sagde til vores sportsdirektør inden etapen, at hvis det stod mellem Wout (van Aert, red.) og mig til at vinde etapen, skulle han sige det. For så ville jeg sænke farten og lade ham vinde.

- Da Pogacar så har krydset målstregen, får jeg det at vide i radioen, og så derfra tager jeg det stille og roligt.

Og de fleste kan måske huske, hvordan den gestus blev modtaget af Wout van Aert selv, der stod klar på målstregen og gav sin kaptajn et klap på skulderen med på vejen, mens de begge brød ud i tårer i de efterfølgende minutter og interviews.

- Jeg tænkte jo bare, at nu har jeg ligesom vundet den gule trøje, og jeg behøver ikke at være grådig. Så jeg syntes, at det var fint på den måde at give ham sejren. Jeg kan virkelig godt lide ham, og jeg syntes, at han fortjente det, fortæller Jonas Vingegaard.

"Fedt at køre over målstregen sammen"

Det beroliger Rolf Sørensen, at sammenholdet er intakt hos Jumbo-Visma. Der er jo også et Tour de France næste år.

Og skulle cykeleksperten have været i tvivl, beviste den gule hær det tydeligt på Tourens sidste etape til Paris, da de alle krydsede målstregen side om side.

- Holdet havde spurgt Wout inden etapen, om han ville gå efter sejren på Champs-Elysées, og der sagde han nej. Han ville hellere bare nyde øjeblikket sammen, hvor vi vinder den gule og den grønne trøje. Og jeg synes jo, at det er fedt, at vi har det billede, hvor vi kører over stregen samlet, siger Vingegaard.

Dermed kan Rolf Sørensen – og måske mange flere – med ro i maven se frem til endnu et stort cykelår, hvor Jonas Vingegaard igen går efter at vinde Tour de France.

Hvad den unge dansker ellers fortæller af ting fra dette års Tour de France, kan du se i programmet 'Vingegaards vilde sommer' på TV 2 PLAY.