Cykling

Vingegaard er Årets Sportsnavn

Cykelrytteren Jonas Vingegaard kan for første gang i karrieren kalde sig vinder af både B.T. Guld-prisen og Årets Sportsnavn.

Jonas Vingegaard kan tage hjem fra årets sportsgalla med armene godt fulde.

Den danske cykelstjerne vandt nemlig første B.T. Guld-prisen anno 2022, inden han også skulle på scenen for at modtage prisen som Årets Sportsnavn.

Til B.T. Guld-prisen var han nomineret sammen med tenniskometen Holger Rune og badmintonverdensmester Viktor Axelsen. Sidstnævnte var også nomineret til Årets Sportsnavn sammen med dressurlandsholdet. Men det var altså Vingegaard, der løber med priserne.

Det er 40 af landets største sportsstjerner, som har stemt om B.T.'s guld. Den gives for at have leveret årets største sportspræstation.

- Jeg håber, at jeg kan være med til at inspirere andre til at begynde med at cykle eller dyrke en anden sport, siger Vingegaard fra scenen i Herning.

Prisvinderne ved gallashowet Sport 2022

Der blev uddelt 11 priser ved Sport 2022, den årlige prisfest i den danske sportsverden.

 • Årets Sportsnavn: Jonas Vingegaard (cykling)
 • B.T. Guld: Jonas Vingegaard (cykling)
 • Optaget i Sportens Hall of Fame: Caroline Wozniacki (tennis)
 • Intet er umuligt-prisen: Ida Karstoft (atletik)
 • Olympiske Håb: Turpal Bisultanov (brydning)
 • Årets Mandlige Fodboldspiller: Pierre-Emile Højbjerg (Tottenham)
 • Årets Kvindelige Fodboldspiller: Stine Ballisager (Vålerenga)
 • Frivillige Ildsjæl: Freja Jæger Poulsen (jiu-jitsu)
 • Kulturministerens Idrætspris: Tobias Thorning Jørgensen (paradressur)
 • Årets Idrætsforening: Cykling Odense (cykling)
 • Årets Træner: Piotr Wojewski (sejlsport)

Årets Sportsnavn bliver uddelt af Danmarks Idrætsforbund og Team Danmark.

- Jeg er heldig og stolt over at være dansker, og danskere er gode til at støtte op. Det fik jeg lov til at mærke i sommer, og tusind tak for den store opbakning, der har været til mig. Så vil jeg gerne takke min familie, alle de frivillige og alle, der har hjulpet mig hertil, hvor jeg er nu.

Suveræn i Tour de France

Den vævre bjergrytter sendte Danmark på den anden ende tilbage i juli, da han som den kun anden dansker nogensinde sejrede i verdens største cykelløb på de franske landeveje. Endda i året med den historiske løbsstart på dansk grund.

Jonas Vingegaard har krydset den ikoniske målstreg som vinder af Tour de France. Se dannebrog stryge til tops i Paris med tonerne af den danske nationalsang. Video: John Hiep Anh Nguyen

Det lykkedes Vingegaard at knække det slovenske fænomen Tadej Pogacar, som havde vundet Tour de France de to foregående år.

Foruden den samlede sejr sikrede Jumbo-Visma-danskeren sig også løbets prikkede bjergtrøje samt to etapesejre undervejs.

Vingegaard hentede i 2022 også etapesejre i blandt andet Critérium du Dauphiné og CRO Race.